Warzywny gulasz.rtf

(7 KB) Pobierz
Warzywny gulasz

Warzywny gulasz

 

Składniki na 4 porcje:

500 g wołowiny lub wieprzowiny

seler naciowy (niekoniecznie)

2 marchewki

duży ząbek czosnku

50 g suszonych grzybów

szklanka Bulionu grzybowego WINIARY

2 łki oleju rzepakowego lub oliwy

liść laurowy

2 łeczki mąki

pieprz, sól

 

Grzyby umyj, namocz, a po godzinie osącz. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Następnie zrumień je ze wszystkich stron na rozgrzanej na patelni oliwie, przenieś do rondla, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i odciśnięte z wody grzyby, po czym duś pod przykryciem na średnim ogniu mniej więcej przez godzinę.

 

Obraną i umytą marchewkę pokrój w kostkę, seler - po odcięciu zgrubiałej końwki korzenia i umyciu - razem z łodygami i liśćmi potnij na półcentymetrowe kawałki, a czosnek drobno posiekaj.

Gdy mięso zacznie mięknąć, dodaj marchewkę, seler i czosnek i podduś jeszcze 20 minut oraz dopraw pieprzem i solą i usuń liść laurowy.

 

wymieszaj z 2 łkami wody lub bulionu, połącz zaprawę z mięsem i zagotuj. Tradycyjnie gulasz "lubi" ugotowaną na sypko kaszęczmienną lub pęczak i surówkę z białej kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin