Jabłecznik.doc

(80 KB) Pobierz
Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik Arletki

Składniki na ciasto:

·         500 g mąki pszennej

·         200 g masła

·         1 łyżka smalcu

·         2 żółtka

·         1 łyżka octu

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         8 g cukru waniliowego

·         pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

·         pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)

Masa jabłkowa:

·         1,5 kg jabłek

·         3 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dać więcej, zależy od jabłek)

·         1 łyżeczka cynamonu

·         2 łyżki soku z cytryny

·         4 łyżki bułki tartej

·         cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Mąkę, proszek wymieszać. Dodać tłuszcz, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić (ciasto może być klejące, ale po wyrobieniu tylko z zewnątrz oprószyć mąką, nie dosypywać mąki do ciasta). Podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić przez 2 godziny, drugą zamrozić.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać  cukier, cynamon i sok z cytryny, wymieszać.

Wyjąć ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 32 x 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, palcami rozprowadzić, wyrównać. Podpiec w temperaturze

180ºC przez około 15 minut.

Podpieczone ciasto równomiernie obsypać 4 łyżkami bułki tartej (wchłonie wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin