Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, nadpsute miejsca wykroić, owoce koniecznie umyć. Jabłka są złośliwie twarde jeśli chodzi o wyciśnięcie z nich soku.
4 sposoby na przygotowanie jabłek:
· Starcie ich na drobnym sitku, emaliowanej lub plastykowej tarki kuchennej.
· Zmiażdżenie owoców jakimś drewnianym mocnym tłuczkiem w mocnym drewnianym lub emaliowanym naczyniu.
· Zmielenie ich w maszynie do mielenia mięsa z przystawką do miażdżenia owoców.
· Podgrzewanie (NIE GOTOWANIE!) przez około 1,5h drobno pokrojonych jabłek. Owoce zmiękną, częściowo się nawet rozpadną i dadzą się łatwo zetrzeć na miazgę.
Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.
Przykład na 10 litrów wina:
WINO 11% A
WINO 13% B
WINO 17% C
8 kg. Jabłek
8,5 kg. Jabłek
9 kg. Jabłek
5l. Wody
4,5l. Wody
4l. Wody
1,7 kg. Cukru
2 kg. Cukru
2,8 kg. Cukru
2 g. Pożywki
3 g. Pożywki
W przypadku gdy mamy do czynienia z sokiem z jabłek :
Przykład na 10l. Wina:
WINO 9-10 % D
WINO 13-14 % E
WINO 17-18 % F
5l. Soku
3,75l. Wody
3,5l. Wody
1,2 kg. Cukru
Gdy jabłka posiadają co najmniej 12 % cukru i około 1 % kwasu można robić wino z samego soku jabłkowego!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Zabr7