Warzywny półmisek.doc

(26 KB) Pobierz
Warzywny półmisek

Warzywny półmisek



Składniki

40 dag marchwi, 30 dag pietruszki, 30 dag selera, 2 cebule, 50 dag pomidorów, 6 jaj, po 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku, sól do smaku, 2 łyżki oleju sojowego

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać, opłukać i pokroić w makaronik (najlepiej w malakserze). Obraną i opłukaną cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać, osolić, dodać olej sojowy i dusić na wolnym ogniu. Gdy zmiękną, dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ósemki, zagotować. Przyprawić do smaku solą. Dodać jaja ugotowane na twardo i przekrojone na połówki. Jaja powinny być bardzo ciepłe. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną. Podawać na gorąco zpieczywem, ryżem na sypko lub kładzionymi kluskami. (100 g - 75 kcal).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin