Zapiekanka z kabaczka.doc

(26 KB) Pobierz
Zapiekanka z kabaczka

Zapiekanka z kabaczka



Składniki

Kabaczek (ok. 1,5 kg), 30 dag chudej szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, 10 dag tartego wędzonego żółtego sera (np. gryfickiego lub myśliwskiego), półtorej łyżeczki suszonej bazylii, 2 łyżki masła, pieprz, sól

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Obrany k abaczek pokroić w cienkie plastry, jaja - w plasterki, szynkę w drobną kostkę. Żaroodporną formę wysmarować masłem, wyłożyć połową plastrów kabaczka, posypać bazylią, solą i pieprzem. Na kabaczku ułożyć szynkę i jaja, lekko posypać tartym serem, przykryć p ozostałymi plastrami kabaczka, znowu posypać bazylią, solą, pieprzem i tartym serem, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-45 min. Podawać z surówką z pomidorów lub papryki. 100 g - 95 kcal.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin