Kurczak ostro.doc

(29 KB) Pobierz
Kurczak ostro-słodki

Kurczak ostro-słodki
    Autor: Marta (gola27@wp.pl)  Data: 2003-01-24 15:23:22

 

Porcje: ?  Koszt: 12 zł  Trudność: prosty  Czas: 30 min. Kalorie: mało

 

 

 

 

Składniki:
- pierś kurczaka/ indyka,
- puszka posiekanego ananasa,
- papryka słodka 2-3 kolory,
- por,
- marchewka,
- puszka pędów bambusa (niekoniecznie),
- świezy czosnek,
- świeży imbir,
- sól,
- pieprz,
- ryż/

Jak przyrządzić?
Pierś kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilosci oleju (dietetycznie- dusimy w małej ilosci wody), wrzucamy ząbki czosnku. najlepiej w skorupkach, dadzą aromat i łatwo mozna go później rozdrobnic bo w środku jest mieciutki ale niespieczony; posiekany imbir (sporą ilość), przyprawy- kurczak MUSI byc ostry. Papryke kroimy w dużą kostke, por wzdłuż a marchewke w talarki. dusimy z kurczakiem, po ok 10 min. dodajemy pedy bambusa. kiedy wszystko jest miekkie/ trzeba pilnowac aby nie rozgotowac/ dodajemy ananasa i podlewamy to jesgo sokiem. podajemy z ryżem. doskonały jest to tego dania dziki ryż. Ostre mięso a słodki sos- smakuje wyśmienicie, polecam!!!!

Potrzebne przybory:
Nic szczególnego: patelnia, deska i nóż.

Czas przygotowania:
Czas łącznie ze smazeniem kurczaka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin