Kurkuma ekologiczna – korzenny skarb.pdf

(34 KB) Pobierz
456699819 UNPDF
Kurkuma ekologiczna – korzenny skarb
W Indiach już od najdawniejszych czasów kurkumę postrzegano
nie tylko jako roślinę świętą, ale także leczniczą i smaczną.
Europejczycy przez długi czas widzieli w kurkumie jedynie
znakomity, naturalny barwnik. Zdrowotne walory żółtej,
korzennej przyprawy docenia się obecnie wszędzie. Ostatnio
zwłaszcza za walory antyrakowe. Piszemy o zaletach kurkumy
ekologicznej.
Kurkuma to jaskrawożółty proszek. Pozyskuje się go poprzez rozdrabnianie suszonego kłącza
tropikalnej rośliny o łacińskiej nazwie Curcuma longa (po polsku ostryż), która wywodzi się od
arabskiego słowa kourkoum. Co ciekawe w tłumaczeniu na polski oznacza ono... szafran. To
właśnie dlatego niektórzy nazywają ją szafranem indyjskim. Wybierając certyfikowaną kurkumę
ekologiczną mamy gwarancję, że na uprawach nie stosowano chemicznych środków ochrony
roślin, czy nawozów sztucznych.
Już 600 lat przed naszą erą dostrzeżono zdrowotne walory kurkumy. Zamieszczona została na liście
250 roślin leczniczych spisanych pismem klinowym na kamiennych tabliczkach i zebranych
przez króla Asurbanipala (tzw. Zielnik asyryjski). W Europie jednak zaistniała najpierw (i
istnieje także do dziś) jako barwnik, oznaczany symbolem E100 i odpowiedzialny za żółty kolor
wielu produktów.
W Ameryce Północnej kurkumą podkreśla się żółtą barwę musztardy. Jak piszą R. Beliveau i D.
Gingras w książce „Dieta w walce z rakiem”: jej zawartość w stu gramach musztardy nie
przekracza pięćdziesięciu miligramów, co oznacza, że należałoby zjadać dziennie cztery kilogramy
musztardy, by dorównać mieszkańcom Indii w spożywaniu kurkumy...”
Bo to właśnie na subkontynencie indyjskim kurkumy spożywa się najwięcej (średnio od półtora do
dwóch gramów dziennie). Kurkuma stanowi jeden z najważniejszych składników ajurvedy, czyli
tradycyjnej medycyny indyjskiej. Zaleca ją przy zaburzeniach trawienia, wątroby, infekcjach i
żółtaczce. Zalety kurkumy dostrzegano także w ludowej medycynie Chin, Tybetu czy Japonii.
Z kolei naukowcy zwracają uwagę, że w Indiach, gdzie spożywa się dużo dań doprawionych
kurkumą lub curry, odnotowuje się pięciokrotnie niższy poziom zachorowań na Alzheimera niż w
krajach zachodnich. Nie uszło to uwadze firm farmaceutycznych, które próbują wykorzystać
antybakteryjne i antywirusowe właściwości kurkumy w trakcie produkcji leków na wspomnianą
chorobę, ale także cukrzycę i reumatyzm.
Jaki składnik kurkumy uważa się za najcenniejszy? To kurkumina. Od pewnego czasu coraz
głośniej jest o jej antyrakowych właściwościach. Spożywanie „żółtego złota” poleca się przede
wszystkim w profilaktyce raka jelita grubego.
Warto wiedzieć, że kurkumina jest stosunkowo słabo przyswajalna przez organizm. Po to, by
nasz organizm lepiej ją przyswajał warto połączyć ją w potrawach z pieprzem (o zaletach pieprzu
piszemy w 16 numerze drukowanej wersji Biokuriera). Świetnym sposobem na uzyskanie
skutecznej, zdrowotnej mieszanki jest używanie curry (w jego skład wchodzą najczęściej:
kurkuma, gorczyca, kolendra, pieprz czarny, czosnek, chili, imbir).. Kurkuma stanowi zazwyczaj
około 30% curry, a pieprz występuje w różnych odmianach: cayenne, czerwonej lub czarnej.
Łyżeczką kurkumy warto wzbogacać dania mączne, jaja, sosy, twaróg i zupy. Co oczywiste,
najlepiej nadaje się do potraw kuchni indyjskiej, czy też ryżu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin