wyklad_09.pdf

(771 KB) Pobierz
Microsoft PowerPoint - Biotechnol-wyklad2006-09.ppt
ELEMENTY BIOTECHNOLOGII
WYKŁAD NR 9
przyk ł ady wytwarzania preparatów
enzymatycznych
enzymy stosowane na skalę przemys ł ową
stosowanie enzymów w analityce
biotechnologia w farmacji:
produkcja antybiotyków
szczepionki i surowice
literatura wykorzystana do wykładu
K. Szewczyk: Technologia biochemiczna, Wydawnictwa
Politechniki Warszawskiej 1997
Aiba, Humprey, Millis: Inżynieria biochemiczna, WNT
Warszawa 1977.
S. Russel: Biotechnologia, PWN Warszawa 1990.
Basic Biotechnology, Ed: C. Ratledge & B. Kristiansen,
Cambridge University Press, 2001
309171676.003.png
Produkcja izomerazy glukozowej
schemat produkcji
hodowla wgłębna
enzym wewnątrzkomórkowy
hodowla promieniowców
Streptomyces olivocinerus
źródło węgla: glukoza
źródło azotu: sole amonowe
induktor: ksyloza
wirowanie
dezintegracja
młyn kulowy
wirowanie
osad
aceton
precypitacja
si arczan amon u
wirowanie
osad
precypitacja
przesącz
woda
rozpuszczanie
aceton- wytrąca balast
siarczan amonu: frakcjonuje białka
filtracja żelowa na Sephadex G200
odsalanie
wydajność: ok. 35%
filtracja żelowa
PREPARAT
OCZYSZCZONY
immobilizacja
309171676.004.png 309171676.005.png
Enzymy stosowane przemysłowo
PROTEAZY BAKTERYJNE
ZASADOWE
składniki aktywne proszków do prania
(stężenie od 0.015% do 0.025%)
•wysoka aktywność w podwyższonych
temperaturach
•niska specyficzność
•odporność na inne składniki proszków
detergenty, alkalia, wybielacze
KWAŚNE
używane do hydrolizy białek (prod.
sosu sojowego i innych hydrolizatów,
mleka i jaj w proszku), używane w
piekarnictwie, przem. mięsnym,
rybnym, tekstylnym, skórzanym
(zmiękczanie i odwłasianie skór)
α -AMYLAZY
używane do upłynniania skrobi, produkcji skrobi modyfikowanych,
w gorzelnictwie i browarnictwie, piekarnictwie
GLUKOAMYLAZY
używane do scukrzania skrobi, hydrolizy dekstryn
GLUKOIZOMERAZY
używane do otrzymywania fruktozy z glukozy (fruktoza jest bardziej słodka)
309171676.006.png
Enzymy stosowane przemysłowo
PEKTYNAZY
używane do rozkładu pektyn - substancji żelujących w owocach
(usuwanie pektyn z soków, zwiększa wydajność otrzymywania soku)
CELULAZY
używane do scukrzania celulozy, do utylizacji materiałów celulozowych
β -GALAKTOZYDAZY
używane do prod. lodów, kremów, koncentratów mleka w proszku
rozkład cukru mlekowego do glukozy i galaktozy zwiększa trwałość produktów
mlecznych (np. odporność termiczną, co ułatwia zatężanie)
INWERTAZA
hydrolizuje sacharozę, używana w cukiernictwie oraz do produkcji sztucznego
miodu
LIPAZY
w przemyśle spożywczym (produkcja serów, czekolady)
w przem. skórzanym, tekstylnym (prod. jedwabiu), farmaceutycznym, chemii
gospodarczej,
OKSYDAZA GLUKOZOWA
utlenia glukozę, używana w produkcji jaj w proszku, jest czynnikiem
zwiększającym trwałość majonezów (zapobiega jełczeniu)
309171676.001.png
Enzymy stosowane w analityce
oznaczanie alkoholu etylowego
alkohol
dehydrogenaza alkoholowa
aldehyd
NAD
NADH+
pomiar absorbancji w 300nm
mieszanina heksokinaza+ izomeraza fosforoglukozowa+ dehydrogenaza 6-fosforoglukozowa
fruktoza + ATP
6-fosforofruktoza + ADP
6-fosforofruktoza
6-fosforoglukoza
6-fosforoglukoza + NADP
6-fosforoglukonian + NADPH + H +
pomiar absorbancji
biosensory
immobilizowany enzym(y) + przetwornik sygnału chemicznego na elektryczny
oznaczanie fruktozy
309171676.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin