Na 10 litr�w nastawu: 20 du�ych baldach�w kwiatu cz.bzu zgrubsza odszypu�kowa�, zagotowa� w 2-3 litrach wody, wywar odcedzi� zielsko wyrzuci�. Do tego 1 du�a (1 1/2 �redniej) pokrojona cytryna ze sk�rk� ( dla dodatkowego aromatu) + 15 g kwasku cytrynowego. Do tego 2,5 kg cukru w syropie do ��cznej obj�to�ci 10 litr�w. Celowa� na 12-13% i p�s�odkie. Oczywi�cie dro�d�e, po�ywka normalnie. na ok 10L wina : kwiatki z 20-25 baldaszk�w zasypuje si� 3kg cukru i 3L ciep�ej wody, pozostawia si� tak� papke na 3 dni, potem zlewamy syropik, 1/3 powsta�ego syropu przelewamy do dymiona, dolewamy 5L wody, dodajemy 3 cytryny, pozywke i MD, po kilku dniach jak spowolnienie fermetacji b�dzie wioczne, dolewamy po�owe pozosta�ego syropu, dope�niamy do pe�na dymion wod� i doka�czamy fermentacje, po zlewaniach, zako�czeniu fermantacji i wyklarowaniu si� wina, dos�adzamywino reszt� syropu.
Janekt56