Kwiat czarnego bzu 1.txt

(0 KB) Pobierz
   Na 10 litr�w nastawu:

20 du�ych baldach�w kwiatu cz.bzu zgrubsza odszypu�kowa�, zagotowa� w 2-3 litrach wody, wywar odcedzi� zielsko wyrzuci�.

Do tego 1 du�a (1 1/2 �redniej) pokrojona cytryna ze sk�rk� ( dla dodatkowego aromatu) + 15 g kwasku cytrynowego.

Do tego 2,5 kg cukru w syropie do ��cznej obj�to�ci 10 litr�w.

Celowa� na 12-13% i p�s�odkie.
Oczywi�cie dro�d�e, po�ywka normalnie. 


na ok 10L wina :
kwiatki z 20-25 baldaszk�w zasypuje si� 3kg cukru i 3L ciep�ej wody, pozostawia si� tak� papke na 3 dni, potem zlewamy syropik, 1/3 powsta�ego syropu przelewamy do dymiona, dolewamy 5L wody, dodajemy 3 cytryny, pozywke i MD, po kilku dniach jak spowolnienie fermetacji b�dzie wioczne, dolewamy po�owe pozosta�ego syropu, dope�niamy do pe�na dymion wod� i doka�czamy fermentacje, po zlewaniach, zako�czeniu fermantacji i wyklarowaniu si� wina, dos�adzamywino reszt� syropu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin