rabarbarowe a la kguser.txt

(2 KB) Pobierz
Wino z rabarbaru moc 13%

Postprzez kguser 12 maja 2008, o 17:44
Wino z rabarbaru � moc oko�o 13% p�wytrawne

Sk�adniki na 15 litr�w wina:

      -rabarbar �odygi 5 kg
      -cukier 3 kg
      -rodzynki 0,5 kg
      -sok pomara�czowy- kartonik bez konserwant�w 2 litry
      -sok jab�kowy kartonik bez konserwant�w 1 litr
      -dro�d�e + po�ywka 10g
      -kreda (w�glan wapnia) 7,5 g
      -kwas cytrynowy 15 g
      -pektopol
      -pirosiarczyn potasu
      -herbata dobrej jako�ci np. li�ciasta Dilmach �Premium Tea Ceylon Orange Pekoe� 50 g


Przygotowanie:
Rabarbar (5 kg �odygi), umy�, pokroi� na kawa�ki oko�o 2,5 cm d�ugo�ci. Doda� oko�o 2,5 litra wody, 1 kg cukru, po�ywk� , kred� (7,5 g), zagotowa� i gotowa� na ma�ym ogniu przez p� godziny.
Ostudzi�, przela� do wiadra fermentacyjnego dodaj�c kolejne 1,5 litra wody, 2 ml. pektopolu, sparzone i pokrojone rodzynki oraz matk� dro�d�ow�. Fermentowa� w miazdze przez 4-5 dni.
Po odcedzeniu na sicie przelewamy do balonu, dodajemy mocny napar z herbaty, sok pomara�czowy z kartonika, i uzupe�niamy do 15 litr�w syropem cukrowym z pozosta�ych 2 kg cukru.
Po ustaniu fermentacji (zazwyczaj 3-4 tygodnie), wino zlewamy znad osad�w dro�d�owych i siarkujemy dodaj�c na 15 litr�w oko�o 2,5g � 3,0g pirosiarczynu potasu (dodatek niezb�dny dla zabicia dro�d�y) jednocze�nie dos�adzaj�c nastaw 450g � 500g . Nast�pnego dnia dodajemy 1 litr soku jab�kowego. Sok jab�kowy dodany jest dla wprowadzenia smaku jab�kowego.
Drugie zlanie po kolejnych 2 � 3 miesi�cach. Trzecie zlanie po kolejnym kwartale.
Wino szybko dojrzewa i ma do�� dobry smak.

Uwagi:

      -stosujemy dro�d�e niezbyt odporne na siarkowanie i kt�re mo�emy zabi� podan� dawk� pirosiarczynu
      wino z rabarbaru nale�y dos�adza� umiarkowanie gdy� pozornie wydaje si� bardziej s�odkie ni� wskazuje to cukromierz
      -jeden litr soku pomara�czowego dodawany podczas fermentacji mo�na zast�pi� jednym litrem nektaru aroniowego z kartonika
      -gdy nie dodajemy nektaru aroniowego mo�emy dodatkowo wzbogaci� smak dodaj�c sk�rk� zdj�t� z po�owy cytryny oraz ca�ej mandarynki (ilo�� orientacyjna). Sk�rk� zdejmujemy cieniutk� warstw� za pomoc� no�yka do obierania ziemniak�w.
      -przygotowuj�c si� do wykonania wina z rabarbaru, w okresie kwitnienia czarnego bzu, mo�emy zebra� troch� kwiat�w. Umieszczone w zamra�alniku dotrwaj� do zbior�w rabarbaru. Na t� ilo�� proponuj� zebra� kwiaty z pi�ciu �redniej wielko�ci baldach�w. Dodatek kwiat�w czarnego bzu poprawia smak wi�kszo�ci win a zw�aszcza wina jab�kowego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin