Tradycyjna szarlotka domowa.pdf
(
211 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Tradycyjna szarlotka domowa
Tradycyjna szarlotka domowa
Ciasto:
•
3 szklanki mąki
•
1 łyżeczka proszku do pieczenia
•
1 szklanka drobnego cukru
•
1 cukier waniliowy
•
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub
margaryna)
•
4 jajka
Jabłka:
•
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
•
około 12 łyżeczek cukru
•
1 cukier waniliowy
•
5 -10 dag rodzynek
•
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć,
tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko
ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do
prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać
resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z
ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka.
Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch
położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia
wierzch za bardzo się zrumienił, położyć
kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
Plik z chomika:
stachowiak671
Inne pliki z tego folderu:
Muffinki bananowo-czekoladowe.pdf
(82 KB)
Zakwas na żurek.pdf
(195 KB)
Tradycyjna szarlotka domowa.pdf
(211 KB)
Szarlotka razowa na kruchym spodzie.pdf
(115 KB)
Sałatka z tuńczykiem i ryżem.pdf
(79 KB)
Inne foldery tego chomika:
# Ciasta
▣ Rączka gotuje
► Przepisy kucharskie 1
♨Różne
alkochole
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin