Metale ciężkie oraz nieorganiczne jony w herbatach zielonych.pdf

(1011 KB) Pobierz
I_okladka.indd
LABORATORIUM 6/2009 | LABORATORIUM PRZEMYSŁOWE
Metale ciężkie
oraz nieorganiczne jony
w herbatach zielonych
STRESZCZENIE Chromatografi a
jonowa, przeznaczona głównie do
badania wody i ścieków, znajduje
coraz częściej zastosowanie
do oznaczania nieorganicznych jonów
w innych matrycach, takich jak napoje,
np. herbata. Niniejszy artykuł zawiera
wyniki badań zawartości wybranych
nieorganicznych anionów oraz kationów,
a także wybranych metali, w 6 herbatach
zielonych dostępnych na rynku polskim.
SŁOWA KLUCZOWE herbaty
zielone, chromatografia jonowa,
aniony, kationy, metale ciężkie
sinensis ) należy do najpopular-
niejszych napojów spożywanych
na całym świecie i w rankingu tym
zajmuje drugie miejsce, tuż po wo-
dzie. Herbaty stanowią ważne źródło
substancji istotnych dla zdrowia lu-
dzi, a ich lecznicze działanie znane
jest od tysięcy lat (1). Zawierają wiele
substancji o zróżnicowanym działaniu
na organizmy żywe. Należą do nich
m.in.: polifenole, katechiny, kofeina,
aminokwasy, węglowodany, proteiny,
chlorofil, lotne związki organiczne,
nieorganiczne aniony i kationy oraz
metale ciężkie. Stanowią one również
ważne źródło antyoksydantów, takich
jak: karotenoidy, kwas askorbinowy
czy flawonidy.
Zielona herbata jest naturalnym
i smacznym źródłem antyutleniaczy
dla naszego organizmu. Charakteryzuje
się ona wieloma właściwościami lecz-
niczymi – wzmacnia kości, zapobiega
powstawaniu nowotworów i atakom
serca. Polifenole zawarte w herbacie
są wielokrotnie bardziej skuteczne
od witaminy C i witaminy E. Na walo-
ry smakowe herbat duży wpływ ma za-
wartość związków organicznych, a więc
sposób ich przygotowania. Część z nich
jest aromatyzowana, głównie kwiatami
jaśminu i lotosu.
Z botanicznego punktu widzenia
herbata należy do rodziny kameliowa-
tych i, jak wielu członków tej rodziny,
okrywa się białymi kwiatami. Jednak
koneserów herbaty nie interesują kwiaty,
lecz liście i pąki, stanowiące surowiec
do dalszej produkcji. Krzewy herbacia-
ne są gotowe do pierwszych zbiorów
dopiero po 7 latach od momentu za-
sadzenia, a ich staranne prowadzenie
i utrzymywanie w odpowiedniej, wyso-
kiej kulturze powoduje, że mogą one
być eksploatowane nawet przez 100 lat.
Plantacje takie wymagają odpowiednich
warunków, takich jak: właściwa tempe-
ratura (15-25°C), wysoka wilgotność
(80-90%) i duże roczne opady (około
1500-2000 mm) (2).
Wydawać się może, że herbaty zie-
lona i czarna produkowane są z dwóch
różnych gatunków roślin. Nic bardziej
mylnego – jedyna różnica polega na od-
miennych metodach obróbki. Herbata
czarna, w przeciwieństwie do zielonej,
jest poddawana procesowi fermentacji.
Rys. 1 (str. 28) przedstawia schemat
produkcji zielonej herbaty.
Pomimo iż 75% herbat zielonych jest
produkowanych w Chinach, najbardziej
znanym gatunkiem tej herbaty jest ja-
pońska Sencha. Ma ona grube, długie
liście i jasnozielony napar. Jest to co-
dzienna herbata Japończyków, której
przypisuje się zapobieganie zatruciom
pokarmowym, zabijanie szkodliwych
bakterii i toksyn w organizmie, a także
wspomaganie higieny jamy ustnej.
SUMMARY Ion chromatography,
which is dedicated mostly to water and
waste water analysis, recently has been
used for the determination of inorganic
ions in other matrix samples, such as
beverages, for example teas. The results
of determination of selected inorganic
anions and cations, as well as selected
metals, in 6 green teas available on the
Polish market are described in the paper.
KEY WORDS green tea, ion
chromatography, anions, cations, metals
mgr inż. Aleksandra Łyko
mgr inż. Sebastian Szopa
dr hab. Rajmund Michalski
INSTYTUT PODSTAW INŻYNIERII ŚRODOWISKA PAN W ZABRZU
CZĘŚĆ EKSPERYMENTALNA
Sporządzono wyciągi wodne 6 różnych
herbat zielonych. Były to herbaty: ja-
pońska Sencha, japońska Gen Mai Cha,
Sencha Makato, Zielony Żeń-szeń, Cey-
lon Opa oraz Daryeeling Greek. Odwa-
żono po 2 g ± 0,01 g każdej z herbat
i poddano 5-minutowemu procesowi
parzenia za pomocą wody dejonizowa-
nej. Zastosowanie wody dejonizowanej
zamiast wody z kranu miało na celu
uzyskanie wyników, które dla poszcze-
gólnych analitów powinny pochodzić
wyłącznie z ekstraktu analizowanych
herbat. Po upływie 5 minut zaparzo-
26
H erbata (nazwa łacińska camellia
116912320.049.png 116912320.060.png 116912320.070.png 116912320.081.png 116912320.001.png 116912320.002.png 116912320.003.png 116912320.004.png 116912320.005.png 116912320.006.png 116912320.007.png 116912320.008.png 116912320.009.png 116912320.010.png 116912320.011.png 116912320.012.png 116912320.013.png
 
LABORATORIUM PRZEMYSŁOWE | LABORATORIUM 6/2009
Fot. 1. Liście japońskiej herbaty Sencha
na herbata została przesączona przez sączki nitrocelulozowe
o wielkości porów 0,2 μm, a następnie po ostudzeniu jej
do temperatury pokojowej zmierzono pH oraz przewodnictwo
właściwe naparów. Zostały one poddane analizie chromato-
graficznej, którą wykonano z wykorzystaniem modularnego
zestawu do chromatografii jonowej firmy Metrohm w na-
stępujących warunkach analitycznych:
Oznaczanie anionów
Kolumna analityczna
Metrosep Supp A SUPP 5-250
Przepływ eluentu
3,2 mM Na 2 CO 3 + 1,0 mM NaHCO 3
0,7 mL/min
Objętość nastrzyku
20 μL
Detekcja
konduktometryczna
Supresor
MSM
Oznaczanie kationów
Kolumna
Metrosep C2 250
Przepływ eluentu
2,5 mM HNO 3
Objętość nastrzyku
100 μL
Detekcja
konduktometryczna bez supresji
Dwa przykładowe chromatogramy uzyskane podczas badań
przedstawiono na rysunkach 2 i 3 (str. 28).
Uzyskane wyniki ilościowe oznaczania wybranych nieorga-
nicznych anionów (F - , Cl - , NO 3 - , PO 4 3- , SO 4 2- ) oraz kationów
(Li + , Na + , NH 4 + , K + , Ca 2+ , Mg 2+ ) w ekstraktach wodnych ana-
Fot. 2. Napar z herbaty Sencha
27
Eluent
Eluent
0,9 ml/min
116912320.014.png 116912320.015.png 116912320.016.png 116912320.017.png 116912320.018.png 116912320.019.png 116912320.020.png 116912320.021.png 116912320.022.png 116912320.023.png 116912320.024.png 116912320.025.png 116912320.026.png 116912320.027.png 116912320.028.png 116912320.029.png
 
LABORATORIUM 6/2009 | LABORATORIUM PRZEMYSŁOWE
Krzew herbaciany
Świeżo zebrane liście zielone
Liście sortowane i oczyszczane
Liście pozostawione do zwiędnięcia
Czas retencji [min]
Rys. 2. Chromatogram anionów w naparze z zielonej japońskiej herbaty Sencha
Liście pieczone, palone lub poddane
działaniu pary
Zwijanie, suszenie
Cięcie na kawałeczki
Ponowne palenie
Proszkowanie
Chińskie i japońskie
herbaty zielone
Japońskia sproszkowana
herbata zielona
Lit 0,35
Magnez 6,49
Wapń 7,69
Ponowne suszenie i ewentualne
aromatyzowanie
Czas retencji [min]
Rys. 3. Chromatogram kationów w naparze z zielonej japońskiej herbaty Sencha
Rys. 1. Schemat produkcji herbaty zielonej
JONY OZNACZANE
mg/dm 3
ANALIZOWANA HERBATA ZIELONA
JAPOŃSKA SENCHA
JAPOŃSKA
GEN MAI CHA
SENCHA MAKATO
ZIELONY ŻEŃ SZEŃ
CEYLON OPA
DARYEELING GREEN
Aniony
F -
14,83
2,78
6,43
10,04
17,03
15,18
Cl -
6,15
4,22
6,12
5,03
9,38
5,03
NO 3 -
0,65
0,53
1,16
0,99
0,49
0,49
PO 4 3-
12,04
5,74
6,78
11,94
13,86
23,87
SO 4 2-
18,56
8,85
10,78
14,73
16,38
15,27
Kationy
Li +
0,35
0,23
0,36
0,39
0,37
0,39
Na +
< 0,1
0,25
< 0,1
< 0,1
< 0,1
< 0,1
NH 4 +
< 0,1
0,43
0,31
0,71
0,82
0,33
K +
136,71
45,84
84
110,77
127,63
119,56
Mg 2+
6,5
2,53
4,08
5,69
4,91
5,28
Ca 2+
7,69
2,99
3,47
3,63
2,52
2,21
pH
5,72
6,08
5,7
5,63
5,44
5,56
Przewodnictwo
[μS/cm]
298
194
300
371
393
377
Ilość zawiesiny [g/l]
0,055
0,023
0,043
0,048
0,050
0,039
Tabela 1. Wyniki analiz chromatograficznych zawartości nieorganicznych jonów, pH, przewodnictwa oraz zawiesiny
28
116912320.030.png 116912320.031.png 116912320.032.png 116912320.033.png 116912320.034.png 116912320.035.png 116912320.036.png 116912320.037.png 116912320.038.png 116912320.039.png 116912320.040.png 116912320.041.png 116912320.042.png 116912320.043.png 116912320.044.png 116912320.045.png 116912320.046.png 116912320.047.png 116912320.048.png 116912320.050.png 116912320.051.png 116912320.052.png 116912320.053.png 116912320.054.png 116912320.055.png 116912320.056.png 116912320.057.png 116912320.058.png 116912320.059.png 116912320.061.png 116912320.062.png 116912320.063.png 116912320.064.png 116912320.065.png 116912320.066.png 116912320.067.png 116912320.068.png
 
LABORATORIUM PRZEMYSŁOWE | LABORATORIUM 6/2009
PIERWIASTKI OZNACZANE
W ZAWIESINIE g/kg
ANALIZOWANA HERBATA ZIELONA
JAPOŃSKA SENCHA
JAPOŃSKA
GEN MAI CHA
SENCHA MAKATO
ZIELONY ŻEŃ SZEŃ
CEYLON OPA
DARYEELING GREEN
Mg
1,51
3,55
1,91
2,92
1,75
2,22
Al
1,21
2,74
2,86
2,81
1,04
2,19
P
0,91
1,08
0,87
1,18
1,06
1,32
K
3,96
2,79
3,29
4,46
3,48
3,69
Ca
2,19
1,84
2,74
3,32
1,70
1,40
Ti
0,06
0,13
0,16
0,17
0,06
0,23
Mn
0,84
0,39
0,81
0,62
0,51
0,16
Fe
0,87
1,71
2,02
2,31
0,99
1,82
Tabela 2. Zawartość wybranych metali w osadzie z analizowanych herbat
lizowanych herbat zielonych podano
w tabeli 1.
W osadzie zebranym na sączkach
wykonano badania zawartości wybra-
nych metali. Do tego celu zastosowano
jedną z technik spektrometrycznych,
która jest szczególnie użyteczna do ja-
kościowej i ilościowej analizy metali
ciężkich. Należy do metod, które po-
zwalają na szybką i niedestrukcyjną
analizę, a mierzone sygnały można
otrzymywać nawet z małej, miligra-
mowej naważki badanej próbki. W ta-
beli 2 przedstawiono wybrane wyniki
zawartości metali w zawiesinie herbat
zebranej na sączku.
3. Spośród podanych w tabeli 2 wyni-
ków oznaczania wybranych metali
warto zwrócić uwagę na obecność
tytanu i żelaza.
4. Uzyskane wyniki dla herbat zielo-
nych, pomimo pewnych analogii,
są jednak inne niż w tym samym
zakresie analiz dla herbat czarnych
i ziołowych (4).
Przedstawione wyniki stanowią frag-
ment większej całości, która wkrótce
powinna zostać opublikowana w między-
narodowym czasopiśmie naukowym.
Piśmiennictwo
1. Wu Ch.D., Wei G.X.: Tea as a functional food
for oral health . „Nutr. Oral Health”, 2002,
18, 443-444.
2. www.czasnaherbate.pl.
3. Fung K.F., Zhang Z.Q., Wong J.W.C., Wong M.H.:
Fluoride contents in tea and soil from tea plantations
and the release of fluoride into tea liquor during infu-
sion . „Environ. Poll.”, 1999, 104, 197-205.
4. Michalski R.: Simultaneous determination of com-
mon inorganic anions in black and herbal tea
by suppressed ion chromatography . „Journal
of Food Quality”, 2006, 29, 607-616.
reklama
PODSUMOWANIE
Herbaty są, zaraz po wodzie, najczę-
ściej spożywanym napojem, a najstarszą
z nich jest herbata zielona, pita od po-
nad 5000 lat. To najpopularniejszy
napój w krajach azjatyckich, głównie
w Chinach i Japonii. Obecnie, gdy do-
ceniamy znaczenie zdrowego odżywiania
się, zaczyna być zauważana także przez
Europejczyków. W związku z tym ważne
jest, aby lepiej poznać jej skład i właści-
wości. Na podstawie uzyskanych wyni-
ków badań można stwierdzić, że:
1. Wszystkie analizowane herbaty
zielone charakteryzują się wysoką
zawartością fluorków oraz fosfora-
nów. Dane te znajdują potwierdzenie
w literaturze (3). Z kolei zawartość
pozostałych nieorganicznych anio-
nów jest relatywnie niska.
2. W odniesieniu do zawartości nieorga-
nicznych kationów interesująca jest
bardzo niska zawartość jonów sodu
i wysoka zawartość jonów potasu. Być
może w tym tkwi jedna z tajemnic
zdrowotnych właściwości zielonych
herbat.
life science
badania i rozwój
kontrola jakości
kontrola procesów
Aplikacje
Sprzedaż
Serwis
29
116912320.069.png 116912320.071.png 116912320.072.png 116912320.073.png 116912320.074.png 116912320.075.png 116912320.076.png 116912320.077.png 116912320.078.png 116912320.079.png 116912320.080.png 116912320.082.png 116912320.083.png 116912320.084.png 116912320.085.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin