Głaskanie:
· Od środka brody do uszu.
· Od kącików ust do uszu.
· Od skrzydełek nosa do uszu.
· Od wewnętrznych kącików oczy do skroni.
· Od zewnętrznych kącików oczy do skroni
· Od nasady nosa po łuku brwiowym do skroni.
· Od środka czoła do skroni.
Uruchamianie:
· W tych samych kierunkach co głaskanie. (3 kółeczka w miejscu i przechodzimy dalej).
Rozcieranie:
· Tak samo jak wyżej.
Rozcieranie kurzył łapek:
· Rozciągamy skórę łapek wskazicielem i środkowym (2 – 3 palec) masujemy środkowym i serdecznym (2 – 4).
Ugniatanie:
· Wskazicielem i środkowym.
Oklepywanie:
· Palcami obu rąk ok. 30 sekund. Policzki i skronie na zakończenie. Od dołu do góry na przemian ok. 10 sekund.
Szyja
· Od skrzydełek uszu do wałów mięśnia czterobocznego.
· Od kątów żuchwy do kątów nadobojczykowych.
· Od środka brody wzdłuż krtani do mostka.
· Wykonujemy 4 palcami, jak wyżej.
Rozcieranie i ugniatanie wykonujemy jak wyżej.
· Wskazicielem i środkowym obu rącz ok. 15 sekund.
Brzuch
Ugięcie nóg w kolanach.
· Całymi dłońmi od linii środkowej brzucha.
· Chwytamy fałd skóry rozcieramy go po kilka sekund, kiedy dojdziemy do środka ugniatamy fałd skóry.
· Masaż wykonujemy co najmniej 2 godziny po posiłku.
Udo
· Palcami, nasadami dłoni, rękami zwiniętymi w pięści ze schowanymi kciukami.
· Tak samo jak wyżej; palce, nasady dłoni, pięści.
· Kciuki i pozostałe palce.
· Miotełki, karatowe ok. 10 sekund.
Roztrzaskanie:
· Kciukiem i wskazicielem.
katka30