HIGIENA OSOBISTA PRACOWNIKÓW
1. ZAKRES OBOWIĄZYWANIA
Niniejsza instrukcja obejmuje wszystkich pracowników bezpośrednio związanych z przygotowanie posiłków w …………., i ma na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu higieny w obszarach występowania ryzyka i zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
2. ODPOWIEDZIALNOŚĆ I UPRAWNIENIA
2.1. Dyrektor lub osoba upoważniona odpowiedzialna jest za:
- nadzór na przestrzeganiem zasad higieny przez podległych pracowników i osoby z zewnątrz wizytujące obszary mające bezpośredni wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności.
2.2. Każdy pracownik odpowiedzialny jest za
- utrzymanie wysokiego poziomu higieny osobistej,
- utrzymanie czystości stanowiska pracy,
- przestrzeganie zaleceń niniejszej instrukcji.
3. OPIS POSTĘPOWANIA
- Pracownik przystępując do pracy musi być zdrowy i posiadać aktualne badania lekarskie. Jeżeli pracownik stwierdza u siebie zmiany typu: ropni, ran na skórze, nieżytu górnych dróg oddechowych, złego samopoczucia (zawroty głowy) jest zobowiązany przed rozpoczęciem pracy zgłosić się do przełożonego i na konsultację lekarską.
- Odzież osobistą należy pozostawić w szatni
- Nałożyć czystą odzież roboczą, czyste nakrycie głowy
- Przed przystąpieniem do pracy umyć i zdezynfekować ręce zgodnie z Instrukcją Mycie i dezynfekcja rąk.
- Po każdorazowym opuszczeniu stanowiska pracy (przerwa na posiłek, WC itd.) należy umyć i zdezynfekować ręce.
Opracował: Zatwierdził
Instrukcja obowiązuje od dnia….
wojtek42_62