Higiena_osobista_pracowników.doc

(34 KB) Pobierz
Higiena osobista

 

 

 

HIGIENA OSOBISTA PRACOWNIKÓW

 

1.      ZAKRES OBOWIĄZYWANIA

Niniejsza instrukcja obejmuje wszystkich pracowników bezpośrednio związanych z przygotowanie posiłków w …………., i ma na celu zapewnienie odpowiedniego poziomu higieny w obszarach występowania ryzyka i zagrożeń dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

 

2.      ODPOWIEDZIALNOŚĆ I UPRAWNIENIA

2.1.        Dyrektor lub osoba upoważniona odpowiedzialna jest za:

-        nadzór na przestrzeganiem zasad higieny przez podległych pracowników i osoby z zewnątrz wizytujące obszary mające bezpośredni wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności.

2.2.        Każdy pracownik odpowiedzialny jest za

-        utrzymanie wysokiego poziomu higieny osobistej,

-        utrzymanie czystości stanowiska pracy,

-        przestrzeganie zaleceń niniejszej instrukcji.

 

3.      OPIS POSTĘPOWANIA

-         Pracownik przystępując do pracy musi być zdrowy i posiadać aktualne badania lekarskie. Jeżeli pracownik stwierdza u siebie zmiany typu: ropni, ran na skórze, nieżytu górnych dróg oddechowych, złego samopoczucia (zawroty głowy) jest zobowiązany przed rozpoczęciem pracy zgłosić się do przełożonego i na konsultację lekarską.

-       Odzież osobistą należy pozostawić w szatni

-       Nałożyć czystą odzież roboczą, czyste nakrycie głowy

-       Przed przystąpieniem do pracy umyć i zdezynfekować ręce zgodnie z Instrukcją Mycie i dezynfekcja rąk.

-       Po każdorazowym opuszczeniu stanowiska pracy (przerwa na posiłek, WC itd.) należy umyć i zdezynfekować ręce.

 

 

 

 

 

 

 

Opracował:                                                                                                                Zatwierdził

Instrukcja obowiązuje od dnia….

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin