witaminy.pdf

(90 KB) Pobierz
647689748 UNPDF
WITAMINY A I B1
WITAMINA A
Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol
Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę
chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i
jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w
produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków
(około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym.
Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm
najłatwiej tworzy retinol.
Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie
białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka.
Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych
przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie
tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym
oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też
często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i
wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga
naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina A w
okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego
rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie i hormonów steroidowych.
Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając
tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że
przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę
toksycznych substancji chemicznych.
Niedobór
W niedoborze witaminy A występują:
kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem
suche, łamliwe włosy
szorstka, sucha skóra
suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
osłabione, wrażliwe dziąsła
wysypka skórna
brak apetytu
zmniejszona odporność na zakażenia
kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu
zaburzenia widzenia
zahamowanie wzrostu
uczucie zmęczenia
Nadmiar
Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować
hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak:
uczucie zmęczenia i dyskomfortu
podenerwowanie, drażliwość,
nudności i wymioty
zmniejszony apetyt
bóle głowy
krwawienie z dziąseł,
zażółcenie skóry.
powiększenie wątroby i śledziony,
wypadanie włosów,
świąd skory,
suchość skóry
depresja
Źródła witaminy A
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego:
mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba,
tran żółtka jaj.
Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:
wątroba wołowa - 8866 µg
wątroba wieprzowa - 3883 µg
masło śmietankowe - 762 µg
ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µg
jaja kurze świeże - 375 µg
Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych
takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper,
pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i
pomarańcze
WITAMINA B1
Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw beri beri, czynnik antyneurotyczny, aneuryna
Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania
tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu
karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę
cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów
gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające
ból.
Przyjęty pokarm, nadużywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy
natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki
powodują rozkład witaminy.
Niedobór
Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności
układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego. Do najczęstszych objawów
niedoborowych tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób nadużywających
alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę) należy:
zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie,
oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia pamięci i depresja
niewydolność krążenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca,
obrzęki kończyn górnych i dolnych
zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty,
biegunki, Bóle brzucha. Brak apetytu, spadek wagi.
Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beri-beri, spotyka się w stanach głodowych oraz u
dzieci odżywianych np. samym ryżem. Charakteryzuje się zaburzeniami czucia,
osłabieniem mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami do jam ciała.
Nadmiar
W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić:
osłabienie, zmęczenie
zawroty głowy
obrzęki
drżenie mięśni
zaburzenia rytmu serca
reakcje alergiczne
poty
nudności
duszność
Źródła witaminy B1
Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny
(szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz , drożdże, orzechy,
nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. ,Tiamina jest zgromadzona głównie w
warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na
łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę.
WITAMINY B2 B5 B12
Witamina B2
Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina
Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych -
dehydrogenaz, odgrywających ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w
przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i
węglowodanów. Odgrywa również ważną rolę w biochemicznych przemianach w
siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2
eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu,
zapobiega nowotworom przełyku. Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w
prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu
pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła.
Niedobór
Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2:
opóźnianie wzrostu
uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i
okołorogówkowe
wrastanie naczyń
swędzenie w okolicy ujścia pochwy
wypadanie włosów
brak koncentracji
zawroty głowy
bezsenność
zaburzenia oddechowe
obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej,
zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych,
pleśniawki,
zajady jamy ustnej,
łojotok,
pelagra,
choroby układu nerwowego,
dystrofie mięsni,
łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy
Nadmiar
Przy dużym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Źródła witaminy B2
Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku i jego przetwory, jajach,
jarzynach, mięsie. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w ciemnym pieczywie, mięsie,
podrobach, rybach, w grochu, fasoli i w drożdżach .
Witamina B5
Inne nazwy: kwas pantotenowy, Bios II, czynnik przesączalny II
Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. Jest jednym z
elementów składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu
pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na
przemiany tłuszczowo-białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także
wspomagając preces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie
hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. Uczestniczy w syntezie hemu do
hemoglobiny i cytochromów, w wytwarzaniu przeciwciał a także bierze udział w
regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.
Niedobór
Objawami nedoboru witaminy B5 jest:
zespół piekących stóp
zmęczenie, osłabienie
bóle głowy i brzucha
nudności i wymioty,
zmniejszenie odporności immunologicznej
zmiany w skórze
zaburzenia pigmentacji włosów
Nadmiar
Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono
objawy uczulenia.
Źródła
Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba
cielęca, jaja, nie łuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso
wieprzowe, mięso wołowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.
Witamina B12
Inne nazwy: kobalamina, cyjanokobalamina, czynnik przeciw-anemiczny, czynnik
wątrobowy, factor Castle'a.
Witamina B12, rozpuszczalna w wodzie, jest ogólną nazwą związków tzw. korynoidów o
zbliżonej budowie chemicznej i podobnej funkcji fizjologicznej. Witamina B12 jest
krwiotwórczym czynnikiem wątroby, którego czynność hemopoetyczna polega na udziale
w syntezie protoporfiryn i przekształceniu kwasu foliowego w folinowy. Witamina B12
łącznie z kwasem foliowym jest niezbędna w syntezie rybozydów purynowych szpiku i
tworzeniu krwinek czerwonych i białych. Ponadto uczestniczy w dojrzewaniu komórek
nabłonkowych, wykazuje właściwości neurotropowe i ochraniające miąższ wątroby. Bierze
udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Pełni ponadto funkcje koenzymu
w przemianie kwasów organicznych, np. bursztynowego i metylojabłkowego. Witamina
B12 uczestniczy w syntezie metioniny.
Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle'a, produkowany
w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12.
Niedobór
Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do
pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u
jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a
w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach. Wśród objawów dominują:
zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych -niedokrwistość złośliwa,
magaloblastyczna (choroba Addisona - Biermera),
zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka
zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
stany zapalne ust
zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie,
drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu)
zaburzenia wzrostu u dzieci
niemiły zapach ciała
hiperhomocysteinemia
jąkanie się
depresja
dolegliwości miesiączkowe
Nadmiar
Nie są znane objawy przedawkowania witaminy B12. Przy stosowaniu przez dłuższy czas
megadawek tej witaminy zaobserwowano u niektórych ludzi objawy uczuleniowe.
Źródła witaminy B12
Witamina B12 nie jest syntezowana ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe, ale
tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i
mleko, ryby. W niewielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie
pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego
wewnętrznego.
Bogatym źródłem kobalaminy (powyżej 20 µg w 100g) są ryby (szczupaki), wątroby i
nerki: wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe.
Witamina B6
Inne nazwy: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, adermina
Witamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków
pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących
podobne działanie biologiczne. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem
dla ponad 50 różnych enzymów. Witamina B6 bierze udział w przemianie białek jako
koenzym dekarboksylazy i transaminaz aminokwasów. Szczególnie ważny jest jej udział
w przemianie tryptofanu (dającej kwas nikotynowy i serotoninę). Jako koenzym
fosforylazy wpływa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Zmniejsza wydzielanie
prolaktyny.Pirydoksyna bierze również udział w syntezie białek i kwasów
nukleinowych.Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi odporność
immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał.
Niedobór
Niedobór witaminy B6 występuje tylko wyjątkowo, np. u małych dzieci karmionych
sztucznymi odżywkami oraz u alkoholików. Do najczęściej spotykanych objawów należą:
stany zapalne skóry - dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i
błon śluzowych jamy ustnej,
zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg)
zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady
drgawek).
zwiększona podatność na infekcje.
niedokrwistość makrocytarna
Nadmiar
Organizm dobrze toleruje duże dawki witaminy B6. Przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu
w ilości 2g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne i uczucie zmęczenia.
Źródła witaminy B6
Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz
mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są:
wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado,
mąka pełnoziarnista, drób
WITAMINY C D E
Witamina C
Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy
Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pełni zasadnicze funkcje
w procesach oksydoredukcyjnych ustroju. Jest aktywatorem białkowej przemiany
aminokwasów aromatycznych a przez fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów
steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny. Witamina C jest nieodzowna w
prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu
hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia. Bierze
także udział hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i syntezie hemoglobiny. Odgrywa
ważną rolę w procesach odpornościowych, działa odtruwajaco. Witamina C wpływa też na
wzrost i rozwój komórek organizmu, utrudnia przenikanie do nich wirusów. Ma
właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych
drobnoustrojów chorobotwórczych. Przyspiesza procesy gojenia. Uczestniczy w
regeneracji witaminy E.
Neutralizowanie przez witaminę C szkodliwego wpływu wolnych rodników chroni
organizm przed zmianami nowotworowymi. Przypuszcza się, że witamina ta ogranicza
produkcję działających nowotworowo nitrozamin, czyli substancji powstałych z połączenia
azotynów (dodawanych do konserwowanych produktów żywnościowych, m.in. do mięsa)
z substancjami znajdującymi się w żołądku. Ponadto łagodzi ona nieprzyjemne objawy
uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Suszenie, solenie, promienie ultrafioletowe, stosowanie benzoesanu sodu czy kwasu
salicylowego do konserwowania przetworów warzywnych i owocowych oraz niektóre leki
np. sulfonamidy, pochodne barbiturowe niszczą witaminę C. Długotrwałe przyjmowanie
aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C, dlatego też należy wtedy zwiększyć
dawki tej witaminy.
Niedobór
Zbyt mała jej ilość w diecie manifestuje się:
osłabieniem, bólami mięśniowymi, apatią, brakiem apetytu
bladością skóry i błon śluzowych,
pękaniem drobnych naczynek krwionośnych,
bólem głowy,
krwawieniem z dziąseł
dużą podatnością na choroby zakaźne.
zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran
wstępowaniem szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł
oraz wypadaniem zębów
Brak witaminy C w pożywieniu ciężarnej stwarza zagrożenie teratogenne dla płodu. Zbyt
Zgłoś jeśli naruszono regulamin