1. Białka są? Składnikiem budulcowym
2. Główna rolę energetyczną pełnia w organizmie? Węglowodory i tłuszcze
3. Długotrwałe braki witaminy A powodują? Kurza ślepotę
4. Najwięcej NIKT znajduje się w? olej słonecznikowy
5. Za przyswajaniem wapnia? – witamina D
6. Długotrwałe braki żelaza w żywieniu?- ni9edokrwistość
7. Ryby morskie są źródłem? Jodu i fluoru
8. Zaznacz potrawę o największej wartości witaminowej?- surówka
9. Zaznacz potrawę i największej ilości błonnika pokarmowego- bułka razowa
10. Czarna porzeczka jest bogata w? Witamina C
11. Podstawą piramidy zdrowego żywienia jest? Przetwory zbożowe
12. Nadmiar białek w organizmie powoduje? Prace nerek może być tez wątroby
13. Trawienie polega na? Rozkład do najprostszej postaci
14. Substancje, które organizm przekształca w witaminy to? Prowitamina
15. Produkty strączkowe są dobrym źródłem? Błonnik, witamina C, i z gruby B
16. Skrobia jest? wielocukrem zapasowym
17. NIKT wchodzą w skład? Tłuszczów
18. najwięcej cholesterolu zawierają? Żółtka jaj
19. W żywieniu ludzi chorych najwłaściwszą technika przyrządzania potraw jest? Gotowanie
20. Aby zachować największą wartość ziemniaki zalewamy woda? Wrzącą
21. Który zestaw śniadaniowy jest zgodny z zasadami racjonalnego żywienia? Chleb z masłem, pomidor, ser….
22. Wartość energetyczna 100g o zawartości 7g. białka, 1g tłuszczu, 40g węglowodanów zawiera? 197 kcal (około 200)
23. Długotrwałe przetrzymywanie ziemniaków w wodzie powoduje? Obniżenie wartości odżywczej
24. Który z wymienionych deserów posiada najmniejsza wartość odżywczą? Tort czekoladowy
25. Wymienić zasady racjonalnego żywienia? ( wymienić), opisanie piramidy, np.: 65% z węglowodanów, ograniczyć spożycie cukrów, soli, 10% z tłuszczów, ograniczyć na rzecz roślinnego, ograniczyć mięso
26. Do systemów zdrowotnych nie należą? PIH
27. Zasadniczym celem wprowadzania HACCP JEST? Zapobieganie początkowym….
28. U podstaw podziału produktów leży? Wartości odżywcza
29. Wymień podstawowe kierunki wykorzystania tabel składu i wartości odżywczych produktów? Planowanie jadłospisów, opracowanie diet leczniczych, prowadzenie edukacji żywieniowej, ocena stanu zdrowia ludności
30. Dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać? Białka zwierzęce i roślinnego
31. Wymień główne zasady układania jadłospisów? Od potrzeb organizmu (4)
32. Do metod ilościowych sposobu.. nie należy? Punktowa
33. Podaj przykłady żywienia otwartego? Albo zamkniętego
otwarte: restauracje, bary, Fast food
zamknięte: więzienie, szpital, internat, szkoły, stołówki pracownicze
34. Insulina jest wytwarzana przez ? trzustkę
35. Niedobór jodu wpływa na pracę? Tarczycy
36. Trawienie tłuszczów rozpoczyna się w? dwunastnicy
37. Trawienie jest? otwarte
kwiat1234567890