EGZAMIN ZAWODOWY.doc

(29 KB) Pobierz
1

1. Białka są?    Składnikiem budulcowym

2. Główna rolę energetyczną pełnia w organizmie?  Węglowodory i tłuszcze

3. Długotrwałe braki witaminy A powodują? Kurza ślepotę

4. Najwięcej NIKT znajduje się w? olej słonecznikowy

5. Za przyswajaniem wapnia? – witamina D

6. Długotrwałe braki żelaza w żywieniu?- ni9edokrwistość

7. Ryby morskie są źródłem? Jodu i fluoru

8. Zaznacz potrawę o największej wartości witaminowej?- surówka

9. Zaznacz potrawę i największej ilości błonnika pokarmowego- bułka razowa

10. Czarna porzeczka jest bogata w? Witamina C

11. Podstawą piramidy zdrowego żywienia jest? Przetwory zbożowe

12. Nadmiar białek w organizmie powoduje?  Prace nerek może być tez wątroby

13. Trawienie polega na? Rozkład do najprostszej postaci

14. Substancje, które organizm przekształca w witaminy to? Prowitamina

15. Produkty strączkowe są dobrym źródłem? Błonnik, witamina C, i z gruby B

16. Skrobia jest? wielocukrem zapasowym

17. NIKT wchodzą w skład? Tłuszczów

18. najwięcej cholesterolu zawierają? Żółtka jaj

19. W żywieniu ludzi chorych najwłaściwszą technika przyrządzania potraw jest? Gotowanie

20. Aby zachować największą wartość ziemniaki zalewamy woda? Wrzącą

21. Który zestaw śniadaniowy jest zgodny z zasadami  racjonalnego żywienia? Chleb z masłem, pomidor, ser….

22. Wartość energetyczna 100g o zawartości 7g. białka, 1g tłuszczu, 40g węglowodanów zawiera? 197 kcal (około 200)

23. Długotrwałe przetrzymywanie ziemniaków w wodzie powoduje? Obniżenie wartości odżywczej

24. Który z wymienionych deserów posiada najmniejsza wartość odżywczą? Tort czekoladowy

25. Wymienić zasady racjonalnego żywienia? ( wymienić), opisanie piramidy, np.: 65% z węglowodanów, ograniczyć spożycie cukrów, soli, 10% z tłuszczów, ograniczyć na rzecz roślinnego, ograniczyć mięso

26. Do systemów zdrowotnych nie należą? PIH

27. Zasadniczym celem wprowadzania HACCP JEST? Zapobieganie początkowym….

28. U podstaw podziału produktów leży? Wartości odżywcza

29. Wymień podstawowe kierunki wykorzystania tabel składu i wartości odżywczych produktów? Planowanie jadłospisów, opracowanie diet leczniczych, prowadzenie edukacji żywieniowej, ocena stanu zdrowia ludności

30. Dzieci w wieku przedszkolnym powinny spożywać? Białka zwierzęce i roślinnego

31. Wymień główne zasady układania jadłospisów? Od potrzeb organizmu (4)

32. Do metod ilościowych sposobu.. nie należy? Punktowa

33. Podaj przykłady żywienia otwartego? Albo zamkniętego

otwarte: restauracje, bary, Fast food

zamknięte: więzienie, szpital, internat, szkoły, stołówki pracownicze

34. Insulina jest wytwarzana przez ? trzustkę

35. Niedobór jodu wpływa na pracę? Tarczycy

36. Trawienie tłuszczów rozpoczyna się w? dwunastnicy

37. Trawienie jest? otwarte

Zgłoś jeśli naruszono regulamin