Sprawności harcerskie- zestaw podstawowy.doc

(147 KB) Pobierz
Uchwała Głównej Kwatery ZHP nr 73/2003 z dnia 14 sierpnia 2003 r

Uchwała Głównej Kwatery ZHP nr 73/2003 z dnia 14 sierpnia 2003 r. w sprawie zatwierdzenia podstawowego zestawu sprawności harcerskich

 

 

§1

Działając na podstawie § 64 pkt 3 ust. 1 Statutu ZHP oraz wypełniając postanowienia Rady Naczelnej ZHP zawarte w uchwale Rady Naczelnej ZHP nr 38/XXXII z dnia 15 czerwca 2003 roku w sprawie przyjęcia instrumentu metodycznego – sprawności harcerskie, Główna Kwatera ZHP zatwierdza podstawowy zestaw sprawności harcerskich.

 

§2

Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 września 2003 roku.

 

 

załącznik do uchwały

Głównej Kwatery ZHP

nr 73/2003 z 14 sierpnia 2003 r.  

 

Podstawowy zestaw sprawności harcerskich

 

Samarytańskie

 

HIGIENISTA-HIGIENISTKA *

1.       Założył/a opatrunek, nakleił/a plaster z opatrunkiem, zabandażował/a kończynę, wykorzystał/a w opatrywaniu chustę trójkątną.

2.       Zabezpieczył/a się przed przeziębieniem, odmrożeniem.

3.       Zaradził/a w przypadku skaleczenia, otarcia nogi, niewielkiego oparzenia, krwotoku z nosa, ukąszenia przez pszczołę lub osę.

4.       Zmierzył/a temperaturę, wie jaka jest prawidłowa temperatura ciała.

5.       Poznał/a alarmowe numery telefonów. Wie, kiedy i w jaki sposób należy z nich korzystać.

 

SANITARIUSZ-SANITARIUSZKA * *

1.      Poznał/a zasady kompletowania apteczki. Skompletował/a apteczkę osobistą.

2.       Prawidłowo postąpił/a w przypadku:

·         krwotoku (np. z kończyny), stłuczenia, zaprószenia oka, omdlenia,

·         konieczności unieruchomienia kończyny,

·         konieczności udrożnienia górnych dróg oddechowych.

3.       Pełnił/a służbę samarytańską na wycieczce, biwaku lub obozie.

4.       Prawidłowo sprawdził tętno.

 

RATOWNIK-RATOWNICZKA * * *

1.       Skompletował/a torbę pierwszej pomocy dla drużyny  na rajd, wycieczkę lub biwak.

2.       Zaradził/a w przypadku zatrucia pokarmowego (substancjami chemicznymi, grzybami, zepsutą żywnością).

3.       Zaradził/a w przypadku utraty przytomności. Ułożył/a poszkodowanego w pozycji bocznej ustalonej.

4.       Umie zorganizować transport chorego. Zastosował/a różne sposoby nasobnego przenoszenia rannych. Kierując patrolem noszowym, pokonał(a) kilka przeszkód (zejście do dołu, podejście pod górę, pokonanie ogrodzenia).

5.       Brał/a udział w zawodach w ratownictwie lub ratowniczej grze terenowej. Pełnił/a służbę w ambulatorium obozowym lub podczas dużej imprezy terenowej, opiekował/a się chorym. 

 

Funkcję sprawności mistrzowskich pełnią odznaki „Ratownik Medyczny ZHP”.

 

Przyrodnicze

 

PRZYRODNIK-PRZYRODNICZKA *

1.       Rozpoznał/a po sylwetkach i liściach dziesięć drzew (np. dąb, brzozę, klon, leszczynę, wierzbę, topolę, lipę, sosnę, świerk, jodłę, modrzew).

2.       Rozpoznał/a na rysunku lub zdjęciu po pięć gatunków roślin i zwierząt chronionych w Polsce.

3.       Uczestniczył/a w wycieczce do lasu, ułożył/a i przedstawił/a w zastępie pięć zasad zachowania się w lesie.

4.       Samodzielnie lub z zastępem zasadził/a drzewko w pobliżu swojego domu, na działce lub przy szkole.

 

PRZYJACIEL PRZYRODY * *

1.       Wskazał/a na mapie Polski parki narodowe oraz znajdujące się w okolicy (np. w gminie lub powiecie) rezerwaty przyrody, parki krajobrazowe i wybrane pomniki przyrody. Wyjaśnił/a cele, dla których je utworzono.

2.       Uczestniczył/a w wycieczce do rezerwatu przyrody lub parku narodowego. Zachowywał/a się zgodnie z obowiązującym tam regulaminem.

3.       Brał/a udział w pracy na rzecz środowiska naturalnego, np. w parku, na szlaku turystycznym, podczas imprezy ekologicznej.

4.       W swoim domu oszczędza wodę i energię elektryczną, dba o wykorzystanie surowców wtórnych.

 

ZNAWCA PRZYRODY * * *

1.       Skompletował/a biblioteczkę (książki, artykuły, foldery, adresy stron internetowych) o tematyce ekologicznej.

2.       Poznał/a zasady ekologicznego obozowania. Zastosował/a je w praktyce.

3.       Wziął/ęła udział w akcji na rzecz ratowania lub ochrony środowiska naturalnego.

4.       Przygotował/a i przeprowadził/a zbiórkę na temat znaczenia przyrody dla zdrowia człowieka oraz o potrzebie jej ochrony przed zagrożeniami cywilizacji.

5.       Zapoznał/a się z celami i działaniami kilku wybranych organizacji ekologicznych.

 

EKOLOG (sprawność mistrzowska)

1.       Poznał/a systematykę roślin i zwierząt. Poznał/a rośliny i zwierzęta chronione w Polsce.

2.       Przedstawił/a w interesującej formie bogactwo polskich lasów, znaczenie lasów dla przyszłości człowieka na Ziemi.

3.       Wskazał/a zagrożenia występujące w polskich lasach i dotyczące drzew, ptaków i zwierząt.

4.       Poznał/a zasady ekologicznego obozowania. Zastosował/a je w praktyce.

5.       Wyznaczył/a sobie dodatkowe zadania mistrzowskie.

 
Puszczańskie

 

ROBINSON * *

1.       Przeprowadził/a w pobliżu obozu w samotności kilkugodzinną obserwację życia lasu o wschodzie słońca.

2.       W dowolnej formie udokumentował/a swoje spostrzeżenia (zauważone zwierzęta, ich tropy, zjawiska przyrody, znalezione rośliny chronione, jadalne itp.), zaprezentował/a je na zbiórce zastępu.

3.       Przygotował/a dla zastępu posiłek, korzystając z zebranych owoców lasu.

4.       Wraz z kolegą/koleżanką biwakował/a w pobliżu obozu przez 24 godziny.

 

LEŚNY CZŁOWIEK * * *

1.       Odbył/a samotną wędrówkę po lesie (od świtu do zmroku), żywiąc się owocami lasu,

odnalazł/a wyznaczone przez drużynowego miejsce bez posługiwania się mapą, kierując się tylko znakami przyrody.

2.       Korzystając z samotności przemyślał/a swoje dotychczasowe życie harcerskie.

3.       Powrócił/a niepostrzeżenie do ogniska i opowiedział/a gawędę o życiu lasu na podstawie wyników obserwacji i przemyśleń, jakie miał/a podczas wędrówki.

4.       W czasie tej wędrówki znalazł/a ciekawe miejsce, by pokazać je potem harcerzom/harcerkom z drużyny.

 

TRZY PIÓRA (sprawność mistrzowska)

1.  Przeszedł/przeszła pomyślnie trzy próby – milczenia, głodu i samotności – przez kolejne

trzy doby:

-         w czasie pierwszej doby powstrzymał/a się od spożywania jakichkolwiek pokarmów i napojów (z wyjątkiem czystej wody), uczestnicząc we wszystkich zajęciach obozowych,

-         w czasie drugiej próby zachował/a całkowite milczenie,

-         trzecią dobę spędził/a w lesie nie spostrzeżony/na przez ludzi, żywiąc się pokarmem leśnym.

 

Kucharskie

 

KUCHCIK *

1.   Przygotował/a w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni polowej lub kuchenki 

      turystycznej.

2.       Zadbał/a o estetyczny wygląd polowego „stołu”.

3.       Przestrzegał/a zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznał/a z nimi zastęp.

4.       Przygotował/a śniadanie lub kolację dla domowników.

5.       Przygotował/a podwieczorek według własnego pomysłu.

 

KUCHARZ *  *

1.   Prawidłowo posługiwał/a się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami,  maszynką do

      mielenia, garnkami i patelniami różnej wielkości, cedzakiem).

2.       Ułożył/a urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu dla całej drużyny.

3.       Przygotował/a obiad dwudaniowy dla rodziny, estetycznie go podając.

4.       Wybrał/a miejsce na kuchnię na biwaku drużyny urządził/a ją funkcjonalnie.

 

KUCHMISTRZ–KUCHMISTRZYNI * * *

1.       Rozplanował/a i urządził/a blok kuchenny na obozie drużyny lub kilkudniowym biwaku.

2.       Kierował/a co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku: układając jadłospisy, gotując każdego dnia inną zupę, przygotowując dania mięsne i jarskie.

3.       Poznał/a zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych.

4.       Ułożył/a wybraną dietę: (np.: niskokaloryczną, dla cukrzyków) oraz wyliczył/a podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety.

5.       Przygotował/a młodszych do próby na sprawność „kuchcika”.

 

Logistyczne – Finansowe

 

OSZCZĘDNY-OSZCZĘDNA *

1.       Wie, jakie są podstawowe miesięczne opłaty domowe.

2.       Zaoszczędził/a pieniądze na wybrany przez siebie cel.

3.       Współuczestniczył/a w organizowaniu akcji zarobkowej.

4.       Wymienił/a surowce wtórne, które zbierał/a  i segregował/a.

5.       Oszczędnie gospodaruje wszelkimi materiałami.

 

SKARBNIK-SKARBNICZKA * *

1.      Poznał/a przepisy finansowe ZHP obowiązujące drużynę.

2.       Opracował/a preliminarz finansowy imprezy drużyny.

3.       Zorganizował/a akcję zarobkową zastępu.

4.       Przyjął/przyjęła składki członkowskie zastępu i prawidłowo je wpisał/a do książki finansowej drużyny.

5.       Nauczył/a się prawidłowo wypełniać książkę finansową drużyny.

 

FINANSISTA * * *

1.       Opracował/a plan finansowy drużyny na rok harcerski i przedstawił/a swoją koncepcję radzie drużyny.

2.       Przygotował/a i zrealizował/a projekt mający na celu zachęcenie do oszczędzania.

3.       Zarządzał/a finansami biwaku drużyny:

-          przygotował/a preliminarz

-          właściwie rozliczył/a wydatki.

4.       Przedstawił/a młodszym sposoby oszczędzania i gospodarowania własnymi środkami finansowymi.

 

Funkcje sprawności mistrzowskich pełnią:

- uprawnienia samodzielnego księgowego/samodzielnej księgowej

- uprawnienia do prowadzenia ksiąg przychodów i rozchodów

 

 

Logistyczne – Obozowe

 

SOBIERADEK OBOZOWY *

1.   Rozbił/a samodzielnie mały namiot.

2.       Uczestniczył/a w budowie urządzeń namiotowych, posługując się sprzętem pionierskim.

3.       Samodzielnie wykonał/a przedmiot przydatny na obozie, np. kosz na śmieci, wieszak, tablicę rozkazów.

4.       Rozpalił/a ogień w bezpiecznym miejscu i zatarł/a dokładnie ślady po zakończeniu ogniska.

 

TECHNIK OBOZOWY * *

1.       Umiejętnie posługiwał/a się zakonserwowanym przez siebie sprzętem pionierskim przy budowie urządzeń namiotowych.

2.       Zbudował/a urządzenie obozowe własnego pomysłu, stosując węzły i gwoździe odpowiedniej wielkości.

3.       Wraz z zastępem rozstawiał/a namioty różnego typu i wielkości.

4.       Po zakończeniu obozu wraz z zastępem składał/a namioty przygotowując je do złożenia w magazynie (suszył/a, naprawiał/a, talkował/a).

 

WYGA OBOZOWY * * *

1.       Uczestniczył/a w zwiadzie kwatermistrzowskim obozu drużyny.

2.       Kierował/a rozstawieniem obozu, właściwie dobierając miejsca na namioty mieszkalne, kuchnie i sanitariaty.

3.       Zapoznał/a się z możliwościami zastosowania różnego rodzaju drewna do budowy urządzeń obozowych.

4.       Budował/a urządzenia obozowe ogólnego użytkowania, np. kuchnię, pomosty, stołówkę.

5.       Brał/a udział w kwaterce obozowej.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin