Przyjęcia okolicznościowe w praktyce - Małgorzata Gajda.pdf

(2899 KB) Pobierz
106931934 UNPDF
106931934.003.png
Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji kliknij tutaj .
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora sklepu na którym mo¿na
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z regulaminem serwisu .
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
Niniejszy ebook jest własnością prywatną .
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 7.07.2007
Tytuł: Przyjęcia okolicznościowe w praktyce
Autor: Małgorzata Gajda
Wydanie I
ISBN: 978-83-7521-333-1
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Lidia Kaźmierczak
Skład: Teresa Kopp
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW: www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
106931934.004.png 106931934.005.png
SPIS TREŚCI
WSTĘP
...........................................................................................4
CO TO JEST KULTURA STOŁOWA?
..............................................6
RODZAJE PRZYJĘĆ
......................................................................8
Przyjęcia na stojąco
.........................................................................................8
Przyjęcia na siedząco
......................................................................................9
JAK ZAPLANOWAĆ PRZYJĘCIE
..................................................11
KIELISZKI I INNE SZKŁO
...........................................................18
ZASTAWA STOŁOWA
..................................................................22
SZTUĆCE
.....................................................................................26
BIELIZNA STOŁOWA
..................................................................31
UKŁADANIE SERWETEK
............................................................33
UŁOŻENIE STOŁU
....................................................................38
NAKRYCIE PODSTAWOWE I ROZSZERZONE
..........................40
Nakrycie podstawowe
....................................................................................41
Nakrycie rozszerzone
....................................................................................42
KOLEJNOŚĆ DAŃ NA PRZYJĘCIACH
.......................................44
JAK PODAWAĆ WINA
...............................................................45
JAK PODAWAĆ POTRAWY
........................................................47
MENU PRZYJĘĆ NA STOJĄCO
..................................................53
MENU PRZYJĘĆ NA SIEDZĄCO
................................................55
SAVOIR-VIVRE GOSPODARZA
..................................................57
SAVOIR-VIVRE GOŚCIA
............................................................59
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE W
RESTAURACJI
I
W DOMU
.....61
.....................................................................71
BIBLIOGRAFIA ................................................................................72
1.
2.
3.
1.
2.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
1.
2.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
PODSUMOWANIE
106931934.006.png 106931934.001.png
PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE W PRAKTYCE – Małgorzata Gajda
1. Wstęp
str. 4
1. Wstęp
Wstęp
Każdy z nas na pewno bywa na różnych przyjęciach. Zdarza się, że
sami zapraszamy gości, organizując spotkanie. Przygotowujemy
przepyszne potrawy, rozmaite napoje, ale z jakiegoś powodu nasi go-
ście nie są zadowoleni i szybko wychodzą.
Zastanawiamy się wtedy, co zrobiliśmy źle.
Przygotowanie udanego przyjęcia jest nie lada zadaniem dla jego
gospodarza. Możemy przeczytać wiele informacji na ten temat, lecz
trudno z nich wybrać te, które są dla nas naprawdę istotne.
Postaram się przedstawić to, co jest naprawdę ważne i sprawdza się
zarówno na spotkaniach w gronie przyjaciół czy rodziny, jak i na
dużych przyjęciach. Przecież nie jest ważne, abyśmy znali wszystkie
zasady i regułki, lecz aby umieć te najważniejsze zastosować w prak-
tyce.
Przygotowując przyjęcie, staramy się, aby nasi goście byli zadowo-
leni, a może nawet zachwyceni naszymi kulinarnymi staraniami. Ale
czy to na pewno wszystko?
„ Człowiek jada nie tylko ustami, ale także oczami”
Z pewnością nie możemy zapomnieć o nakryciu stołu – efektownie
i elegancko nakryty, stanowi centralny element każdego przyjęcia.
Wprawia w dobry nastrój zarówno gości, jak i samych gospodarzy.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Małgorzata Gajda
1.
106931934.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin