Sztufada po niemiecku.rtf

(6 KB) Pobierz
Sztufada po niemiecku

Sztufada po niemiecku

 

Składniki:

60 dag wołowiny zrazowej lub krzyżowej

5 dag słoniny

3 łki smalcu

szklanka ciemnego piwa

3 cebule

4 ziemniaki

3 marchwie

korzeń pietruszki

kawałek selera

mielona czerwona

papryka

pieprz

l

 

Mięso umyj i osusz. Słoninę pokrój na cienkie słupki i pikuj nią mięso. Następnie mięso natrzyj solą i zrumień na smalcu (2 łki) ze wszystkich stron, po czym przełóż do rondla. Cebule obierz, pokrój w krążki i obsmaż na pozostałym smalcu. Ziemniaki obierz, pokrój w cząstki, marchew i pietruszkę oskrob, opłucz, pokrój na plasterki. Seler obierz, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa. Całość zalej piwem, przypraw papryką i pieprzem, duś pod przykryciem na małym ogniu, co najmniej 2 godziny.

 

Wyparowany płyn uzupełniaj wodą. Miękkie mięso pokrój na cienkie plastry i polej przetartym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin