Dietetyczne Przepisy
Zupa z kapusty
· 10 dag cebuli,
· 1 kg kapusty włoskiej,
· 50 dag marchewki,
· 50 dag czerwonej i żółtej papryki,
· 50 dag kalarepy,
· 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
· 2 opakowania zupy cebulowej w proszku,
· sól ziołowa, tymianek
Warzywa umyć i pokroić. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dorzucić do niej resztę warzyw. Dolać 1l wody i zagotować. Dodać zupę w proszku i wymieszać. Gotować 20 min. Doprawić solą ziołową i tymiankiem.
Ziemniaki z sosem serowym
· 3 ziemniaki
· pół kubeczka jogurtu
· 4 łyżki chudego twarożku
· czosnek
· szczypiorek, bazylia
· sól i pieprz
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Zawiń w folię i upiecz (ok. 45 min). Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z twarożkiem, ząbkiem czosnku, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i bazylią. Po upieczeniu natnij ziemniaki na krzyż, odchyl skórkę i nałóż sos.
Sałatka z ogórków
· 1/2 cebuli,
· 1 średni pomidor,
· 1 mały ogórek zielony,
· 2 łyżki kwaśnej śmietany,
· koper
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Wymieszać ze śmietaną.
Koktajl warzywny
· 100 g marchwi,
· 20 g selera korzeniowego,
· 30 g buraka,
· 50 g pomidora,
· 30 g papryki,
· natka
Warzywa obrać, umyć i razem z natką zmiksować.
Twarozek z jogurtem
· ser chudy - duży plaster (80 g),
· szczypiorek - 1 łyżka (1 g),
· rzodkiewki - 5 sztuk (50 g),
· sałata - 1 średni liść (8 g),
· jogurt naturalny bez cukru - 2/3 opakowania (100 g),
· kiełki soi (10 g)
Składniki wymieszać.
Kurczak po chińsku
· 150 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę,
· pół szklanki ugotowanego makaronu,
· 3/4 szklanki pokrojonych warzyw,
· łyżka oliwy z oliwek
Mięso podsmażyć przez 2 minuty na oliwie, przełożyć na talerz. Warzywa podsmażyć przez nie więcej niż 2-3 minuty, dodać kurczaka, skropić 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. Wymieszać z makaronem.
Surówka z czerwonej kapusty
· 1/4 małej główki czerwonej kapusty,
· 1 jabłko,
· 1 łyżka orzechów włoskich,
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 łyżka soku z cytryny,
· imbir,
· sól, pieprz, cukier,
Kapustę umyć, zetrzeć na tarce lub drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać, polać sosem z oliwy, soku z cytryny i imbiru, doprawić solą, pieprzem, cukrem.
Zupa czosnkowa z grzankami
· 1/4 główki czosnku,
· 1 1/2 kromki czerstwego białego chleba,
· 1 łyżka oleju,
· odrobina papryki w proszku,
· 250 ml bulionu,
· 1 jajko,
· 1 łyżeczka oliwy,
· 1/8 bagietki,
· sól, pieprz
Ryba w papilotach
· 150 g dowolnej surowej lub mrożonej ryby,
· sok z 1/2 cytryny,
· sól, pieprz,
· przyprawa do ryb,
· 1–2 łyżeczki masła
Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą ziołową. Każdy kawałek ryby z dodatkiem odrobiny masła zawinąć w folię aluminiową lub pergamin. Ułożyć w brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 – 25 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kwaszonej.
Sznycel wieprzowy
· 10 dag schabu,
· łyżka oleju,
· 2 małe pory,
· 15 dag pieczarek,
· łyżka śmietany,
· sól, pieprz, tymianek
Mięso obsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pory i pieczarki. Doprawić łyżką śmietany, solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Sałatka z białą rzodkwią
· 1 mała marchew,
· 1/4 dużej, białej rzodkwi,
· 1 plasterek szynki gotowanej (25 g),
· 1 łyżeczka płatków kukurydzianych,
· 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru,
· 1/6 szklanki soku z pomarańczy,
· sok z cytryny,
· 1/4 łyżeczki miodu,
· sól
Marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami.
Sałatka jabłkowa
· 1 duże jabłko,
· 2 łyżki rodzynek,
· 2 brzoskwinie konserwowe bez soku,
· 1 łyżka soku pomarańczowego,
· 1/2 łyżeczki miodu
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Sałatka ryżowa
· 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego
· 250 g pieczarek,
· 3 ogórki konserwowe,
· 1 średnia cebula,
· natka,
· 1 łyżeczka majonezu light
Ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
Początek formularza
Naleśniki z pieczarkami
Warzywa drobno pokroić, podsmażyć, a gdy ostygną, wymieszać z serem. Składniki na ciasto dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki (na patelni nie wymagającej tłuszczu). Na gotowe naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i krótko podgrzać, by ser się rozpuścił.
Farsz:
· 200 g pieczarek,
· średnia cebula,
· łyżeczka oleju,
· łyżka tartego żółtego sera
Schab w piwie
Dla 6 osób, 1 porcja - ok. 260 kcal
· 80 dag schabu,
· 2 cebule,
· 1 butelka ciemnego piwa,
· 3 łyżki cukru,
· goździki,
· mąka,
· sól, biały pieprz
Mięso natrzeć solą i pieprzem, posypać cukrem, zmielonymi goździkami i pokrojoną cebulą. Piec 45 min w temp. 200 st. C. Po 30 minutach wlać połowę piwa, piec, aż mięso będzie miękkie. Do wytworzonego sosu dolać resztę piwa, gotować 3 min, zagęścić mąką.
Sałatka z pomarańczą
Dla 4 osób, 1 porcja - ok. 380 kcal
· 25 dag ryżu,
· 2 pomidory,
· papryka,
· 2 pomarańcze,
· ogórek
Na sos:
· oliwa,
Ryż ugotować, pomarańcze, paprykę, pomidory i ogórek pokroić w plastry, wymieszać z ryżem. Połączyć wszystkie składniki sosu, polać sałatkę.
Ryba z orzechami
Dla 2 osób, 1 porcja - ok. 500 kcal
· 1 ryba słodkowodna,
· 10 dag orzechów włoskich,
· 1 cebula,
· 10 dag pieczarek,
· olej,
· 2 cytryny
Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Warzywa i pieczarki podsmażyć, dodać rozdrobnione orzechy, przyprawić. Rybę wypełnić nadzieniem i upiec.
Omlet ze szpinakiem
· mrożony szpinak,
· sól,
· czosnek,
· 2 jajka,
· 3 łyżki mleka,
· olej
Mrożony szpinak przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dopraw solą i czosnkiem. Jajka roztrzep z mlekiem, posól i wlej na rozgrzaną patelnię teflonową. Smaż na małym ogniu, często potrząsając. Gdy ciasto na wierzchu lekko się zetnie, zsuń placek na talerz, przełóż 2-3 łyżki szpinaku i złóż omlet na pół.
Makaron z warzywami
· 70 g fasolki szparagowej,
· łyżeczka oliwy,
· mała cebula,
· pomidor,
· 60 g makaronu
Fasolkę gotuj 20 minut, odsącz i pokrój na kawałki. Na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dolej odrobinę wody, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz fasolkę szparagową. Gotuj przez 10 minut. Do warzyw dodaj ugotowany makaron.
5
beata-przyziol