Cukrzyca a praca.pdf

(36 KB) Pobierz
101399856 UNPDF
Cukrzyca
Cukrzyca a praca
Autor: Administrator
Czy chory na cukrzycê mo¿e pracowaæ? Nie tylko mo¿e, a nawet powinien, aby mieæ satysfakcjê z tego co
robi oraz ¶rodki do ¿ycia i leczenia ! Chory na cukrzycê mo¿e wykonywaæ niemal ka¿dy zawód, jaki
zechce wybieraj±c pracê, która odpowiada jego zainteresowaniom i kwalifikacjom. Musi jednak pamiêtaæ,
aby pracuj±c nie zaszkodziæ sobie, a tak¿e innym. Oprócz ograniczeñ dotycz±cych wykonywania
niektórych zawodów, chory na cukrzycê powinien mieæ mo¿liwo¶æ wyboru pracy, któr± lubi.
Inaczej do wyboru rodzaju zatrudnienia bêdzie podchodziła osoba młoda, która choruje na cukrzycê od
dziecka, a inaczej kto¶, u kogo zdiagnozowano chorobê ju¿ w wieku dojrzałym, kiedy okazuje siê, ¿e
wyuczony zawód nie bêdzie mógł byæ wykonywany ze wzglêdu na ograniczenia zwi±zane ze zdrowiem.
Istniej± bowiem zawody, w których epizody tzw. hipoglikemii czyli niedocukrzenia organizmu mog±
naraziæ chorego lub osoby z jego otoczenia na powa¿ne niebezpieczeñstwo, ze wzglêdu na zwi±zane z
tym stanem ryzyko utraty ¶wiadomo¶ci. Osoby, u których stwierdza siê zaburzenia dotycz±ce odczuwania
hipoglikemii tzw. "nie¶wiadomo¶æ hipoglikemii" nie powinny wykonywaæ
pracy wymagaj±cej koncentracji, refleksu i jasno¶ci umysłu.
Ograniczenia w wykonywaniu pracy mog± byæ te¿ spowodowane pó¼nymi powikłaniami cukrzycy
upo¶ledzaj±cymi zdolno¶æ do wykonywania danej pracy (np. ze wzglêdu na niedowidzenie lub utratê
wzroku). Pacjenci z zaawansowanymi powikłaniami cukrzycy nie mog± wykonywaæ prac, w których
uszkodzenia z powodu cukrzycy mogłoby wpływaæ na jako¶æ pracy i jej wydajno¶æ.
Miejsce pracy
Oprócz ograniczeñ dotycz±cych wykonywania niektórych zawodów, chory na cukrzycê powinien mieæ
mo¿liwo¶æ wyboru pracy, któr± lubi. Bardziej zalecane s± zawody zwi±zane z prac± umysłow± i raczej te
l¿ejsze ni¿ ł±cz±ce siê z du¿ym wysiłkiem fizycznym (biuro, handel, słu¿ba zdrowia). Wybieraj±c pracê
nale¿y zastanowiæ siê, jak najlepiej pogodziæ kontrolê cukrzycy z wymaganiami dnia pracy. Miejsce pracy
powinno spełniaæ pewne wymagania. W pracy chory powinien mieæ mo¿liwo¶æ sprawdzania poziomu
cukru we krwi, wykonania iniekcji insuliny czy zjedzenia przek±ski w razie potrzeby. Wa¿ne te¿, aby w
pracy był kto¶, kto mógłby pomóc w razie epizodu ciê¿kiej hipoglikemii, która mo¿e, chocia¿ nie musi siê
przytrafiæ, ka¿demu choremu. Warto o tym porozmawiaæ z pracodawc±.
Nieregularne godziny pracy
Najlepiej, aby godziny pracy były regularne, co znacznie ułatwia kontrolê poziomu cukru we krwi. Nie
znaczy to, ¿e nie mo¿na wykonywaæ zajêcia, które wymaga pracy zmianowej lub nienormowanego czasu
pracy, ale wtedy nale¿y wszystko dobrze zaplanowaæ. Czy bêdzie mo¿na pogodziæ leczenie cukrzycy i
posiłki z godzinami pracy? Warto to omówiæ z lekarzem, który mo¿e przepisaæ insuliny, które bêd±
bardziej odpowiednie dla takiego trybu ¿ycia. I tak np. analogi insuliny i mieszanki analogowe
umo¿liwiaj± lepsze ani¿eli insuliny klasyczne leczenie cukrzycy poprzez zapobieganie wzrostowi poziomu
cukru po posiłku albowiem lepiej pokrywaj± zapotrzebowanie na insulinê przez cał± dobê. Analogi
przeciwdziałaj± hipoglikemiom, tzn. ograniczaj± znaczne i gro¼ne spadki poziomu glukozy we krwi.
Analogi poprawiaj± jako¶æ ¿ycia osób z cukrzyc±, poniewa¿ pozwalaj± zmniejszyæ liczbê posiłków
– z powodu krótkiego szczytu działania stê¿enie analogu we krwi szybko siê obni¿a do
poziomu podstawowego, dlatego mo¿na wyeliminowaæ dodatkowe posiłki i przek±ski, które maj± ochroniæ
http://www.cukrzyca.akcjasos.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:19
101399856.003.png
 
Cukrzyca
pacjenta przed wyst±pieniem hipoglikemii, pozwalaj± zje¶æ np. ciastko, poniewa¿ daj± mo¿liwo¶æ
dodatkowego podania 1, 2 jednostek szybko działaj±cego analogu. Ponadto s± wygodne w stosowaniu,
wchłaniaj± siê bardzo szybko, mo¿na je wstrzykiwaæ bezpo¶rednio przed posiłkiem (nie jest potrzebne
zachowanie 30-45-minutowej przerwy miêdzy wstrzykniêciem, a pocz±tkiem posiłku, jak w przypadku
insuliny ludzkiej).
Posiłki poza domem
Chorzy na cukrzycê, nie zawsze mog± je¶æ w pracy na lunch to, co przynie¶li sobie z domu. Czêsto musz±
bazowaæ na posiłkach z bufetu pracowniczego czy okolicznych barów lub firm cateringowych. Wówczas
nale¿y:
* zamawiaæ posiłki gotowane, grillowane lub pieczone,
* wybieraæ dania dietetyczne,
* unikaæ spo¿ywania posiłków typu fast food,
* unikaæ miêsa tłustego i sma¿onego,
* pytaæ o składniki serwowanych dañ,
* pamiêtaæ o przeliczaniu wymienników wêglowodanowych.
Niezbêdnik w szufladzie biurka
W pracy ka¿dy chory powinien mieæ swój "niezbêdnik" konieczny do
codziennej kontroli cukrzycy. A wiêc: paski testowe do glukometru, zapas igieł, insulinê (nale¿y j±
przechowywaæ w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce), leki przeciwcukrzycowe (je¿eli takie s±
stosowane). Nale¿y te¿ pamiêtaæ o przek±skach w szufladzie biurka: kostkach cukru, cukierkach,
ciastkach. Trzeba te¿ ¶ci¶le przestrzegaæ godzin przyjmowania leków, insuliny i spo¿ywania posiłków o
okre¶lonej warto¶ci energetycznej. Oczywi¶cie te wszystkie ograniczenia nie dotycz± pacjentów leczonych
nowoczesnymi insulinami.
W pracy nierzadko nale¿y liczyæ siê z dodatkowym wysiłkiem fizycznym. Nale¿y wtedy czêsto mierzyæ
poziom cukru we krwi i dostosowywaæ dawkê insuliny oraz leków do poziomu cukru we krwi. Dieta
równie¿ powinna byæ zmodyfikowana w zale¿no¶ci od intensywno¶ci wysiłku fizycznego. Wysiłek fizyczny
powoduje obni¿enie poziomu cukru we krwi i wymaga dodatkowej porcji wêglowodanów.
Niedocukrzenie w pracy
Stres czy zwiêkszony wysiłek mog± doprowadziæ do hipoglikemii. Dobrze wyszkolony pacjent z reguły wie
jak temu zapobiec. W pewnych okoliczno¶ciach mo¿e siê zdarzyæ ciê¿kie niedocukrzenie to jest z utrat±
¶wiadomo¶ci. Mo¿e ono stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia, a nawet ¿ycia chorego, a tak¿e nierzadko
http://www.cukrzyca.akcjasos.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:19
101399856.004.png
 
Cukrzyca
zagro¿enie dla otoczenia, je¶li zdarzy siê np. pilotowi czy zawodowemu kierowcy. Silne niedocukrzenie
wymaga natychmiastowej pomocy kolegi z pracy.
Kiedy osoba z cukrzyc± ¼le siê czuje w pracy i podejrzewa, ¿e ma niedocukrzenie, a nie mo¿e zmierzyæ
poziomu cukru, powinien zje¶æ co¶ słodkiego np. kawałek czekolady, wypiæ szklankê soku, dobrze
osłodzon± herbatê.
Chory na cukrzycê leczony insulin± powinien byæ zaopatrzony w pracy w glukagon (hormon ratunkowy), a
o potencjalnym zagro¿eniu hipoglikemi± poinformowaæ otoczenie. W przypadku utraty ¶wiadomo¶ci w
miejscu pracy chory powinien otrzymaæ glukagon w zastrzyku od kolegi w pracy. Po odzyskaniu
¶wiadomo¶ci nale¿y chorego nakarmiæ i daæ mu czas na doj¶cie do siebie. Je¶li po wstrzykniêciu
glukagonu w ci±gu 10 minut chory nie odzyska przytomno¶ci, trzeba wezwaæ pogotowie. Ciê¿ka
hipoglikemia - poni¿ej 2,2 mmol/l (40 ml/dl) wymaga natychmiastowej hospitalizacji.
Co wykazuj± badania?
Chorzy s± zdolni do wykonywania bardzo wielu wa¿nych zawodów. Niestety, czêsto maj± problemy ze
znalezieniem pracy, zwłaszcza, je¶li nie maj± odpowiednich kwalifikacji i wykształcenia. Poza tym ci,
którzy pracuj± nierzadko boj± siê utraty pracy ze wzglêdu na panuj±ce powszechnie mity, które dotycz±
ich absencji w pracy czy ni¿szej wydajno¶ci. Nie s± to pogl±dy prawdziwe. Z badañ wynika, ¿e osoby
chore, prawidłowo leczone - nie maj± powa¿nych powikłañ, pracuj± bardzo efektywnie i opuszczaj± mniej
dni w pracy. Byæ mo¿e jest to zwi±zane z faktem, ¿e sama cukrzyca ł±czy siê z konieczno¶ci±
systematycznego leczenia i narzuca chorym du¿± dyscyplinê.
Badania wykazały, ¿e 16% chorych na cukrzycê leczonych insulin± ukrywa jednak w pracy fakt, ¿e
choruj±. Nie chc± byæ dyskryminowani, pomijani w awansach. Jest to bardzo niefortunne. W razie
wypadku na stanowisku pracy np. upadku z wysoko¶ci spowodowanego zaburzeniami ¶wiadomo¶ci, firma
i chory mog± byæ nara¿eni na powa¿ne konsekwencje. Ponadto fakt ukrywania choroby ma niekorzystny
wpływ na mo¿liwo¶æ jej leczenia. Pracownik ukrywaj±cy w pracy swoj± chorobê nie bêdzie mógł
systematycznie kontrolowaæ poziomu cukru we krwi ani regularnie przyjmowaæ leków ani insuliny.
Prowadziæ to mo¿e do pogorszenia stanu zdrowia i przyspieszenia powstawania gro¼nych powikłañ.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało zalecenia dotycz±ce aktywno¶ci zawodowej chorych na
cukrzycê. Uznano, ¿e poza nielicznymi okre¶lonymi sytuacjami nie ma powodu, aby chorych na cukrzycê
dotykały jakiekolwiek ograniczenia zawodowe. Je¶li takie s±, to powinny byæ nakładane na pacjentów po
starannym przeanalizowaniu ich sytuacji i stanu zdrowia. Jest rzecz± niedopuszczaln±, aby sam fakt
chorowania na cukrzycê stanowił przyczynê dyskryminacji lub nierównego traktowania.
Tu apel do pracodawców: chory na cukrzycê mo¿e tak samo efektywnie pracowaæ jak osoba zdrowa, pod
warunkiem, ¿e bêdzie odpowiednio leczony i stworzy mu siê w pracy odpowiednie mo¿liwo¶ci.
Konsultacja merytoryczna:
dr Zofia Ruprecht
Klinika Endokrynologii i Diabetologii
Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
http://www.cukrzyca.akcjasos.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:19
101399856.001.png
 
Cukrzyca
¼ródło http://www.biomedical.pl/
http://www.cukrzyca.akcjasos.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:19
101399856.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin