ANNALES UNIVERSITATIS MARIAE CURIE-SKŁODOWSKALUBLIN - POLONIA
VOL.LX, SUPPL. XVI, 598 SECTIO D 2005
Instytut Pielęgniarstwa1
Instytut Zdrowia Publicznego2
Wydział Ochrony Zdrowia Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Institute of Nursing, 1
Institute of Public2
Health Faculty of Health Care Jagiellonian University, Cracow
I Katedra Chirurgii Ogólnej i Klinika Chirurgii Gastroenterologicznej3
Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Ist Departament of General and GI Surgery, Jagiellonian University, Cracow3
Elżbieta Walewska1, Lucyna Ścisło1, Maciej Górkiewicz2,
Antoni Czupryna3 Stanisław Kłęk3, Antoni M. Szczepanik3,
Jan Kulig3
An attempt to assess usefulness of indices used for nutritional status evaluation in patients with digestive tract carcinoma
Próba określenia przydatności wskaźników stosowanych do oceny stanu odżywienia pacjentów z chorobą nowotworową przewodu pokarmowego
Pacjenci z rozpoznaną chorobą nowotworową przewodu pokarmowego, przygotowywani do zabiegu operacyjnego szczególnie narażeni są na konsekwencje niedożywienia. Naukowcy (2,7) zgodnie uważają, że niedożywionych jest 60% chorych z rakiem żołądka, 10 -15% z rakiem jelita grubego.
Niedożywienie występuje u około 20 – 55% pacjentów przyjmowanych do szpitala (1,4,5,7,8). Z różnych przyczyn pobyt w szpitalu pogłębia to niedożywienie powodując rozwój tzw. niedożywienia szpitalnego. Wpływa ono niekorzystnie na stan pacjenta: naraża chorego na powikłania, wydłuża jego pobyt w szpitalu, zwiększa koszty leczenia, a także zwiększa śmiertelność (1).
Ocena stanu odżywienia pacjentów odbywa się w oparciu o podstawowe wskaźniki antropometryczne i biochemiczne, a znaczenie leczenia żywieniowego jest w chwili obecnej niepodważalne i powinno stanowić stały element postępowania terapeutycznego. Zadaniem terapii żywieniowej jest wyrównanie niedoborów żywieniowych powstałych na skutek choroby lub stosowanej terapii, a także odwrócenie niekorzystnego wpływu niedożywienia między innymi na częstość powikłań, gojenie ran i stan układu odpornościowego.
Jest wiele wskaźników oceny stanu odżywienia chorych, jednak nie ma jednomyślności wśród naukowców w jaki sposób klasyfikować pacjentów niedożywionych aby ułatwić lekarzowi podjęcie decyzji: „włączyć leczenie żywieniowe”, czy „nie włączyć leczenia żywieniowego”.
Celem badania było porównanie wybranych wskaźników używanych w praktyce klinicznej do określenia stanu odżywienia pacjentów...
jgumis