1 du�y kalafior s�l cukier �y�eczka mas�a Sos: 1 �y�ka mas�a 1 �y�ka m�ki 20 dag startego sera ��tego (drobno) 1/2 szklanki �mietany 1 �y�ka bu�ki tartej do posypania potrawy 1 �y�ka startych wi�rk�w mas�a t�uszcz do wysmarowania formy Kalafior podzieli� na niewielkie cz�ci, w�o�y� do garnka z wrz�c� wod� z dodatkiem soli, cukru i mas�a. Gotowa� ok.8 minut �eby kalafior si� nie rozgotowa�. Przygotowa� sos: Rozpu�ci� mas�o na patelni i zasma�y� m�k�, rozprowadzi� j� szklank� wywaru z kalafiora, delikatnie ca�y czas mieszaj�c aby nie pojawi�y si� grudki. Zagotowa� ca�o�� i doda� wi�ksz� cz�� startego sera. smietan� i przyprawi� sol� i pieprzem. W wysmarowanym t�uszczem naczyniu roz�o�y� kalafior ods�czony z wody, zala� sosem, posypa� reszt� startego sera, bu�k� tart� i wi�rkami mas�a, wstawi� do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapieka� 15 min. Podawa� na ciep�o.
ala61-61