ciasto biszkoptowo-jabłkowe(1).doc

(40 KB) Pobierz

Ciasto biszkoptowo - jabłkowe.

Ciasto biszkoptowo - jabłkowe.

Początek formularza

Skladniki:

Składniki na biszkopt, który zawsze sie udaje:
- 6 jaj,
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1szkl. cukru,
- 0,5 szkl. mąki ziemiaczanej,
- 1 szkl. maki tortowej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka Kasi do wysmarowania blachy.
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 2,5 szkl. wody,
- 1kg jabłek,
- 200g wiórek kokosowych,
- 0,5 kostki Kasi.

Przepis:

1. Pieczemy biszkopt.
2. Jabłka obieramy i dzielimy na 8 części.
3.Jabłka dajemy do garnka i zalewamy wodą i lekko dusimy, do miekkości - góra 15 minut.
4.Wyjmujemy jabłka z wody i układamy na biszkopcie.
5.Do wody po jabłkach, gotującego sie wywaru wlewamy 2 rozpuszczone budynie w 1/4 szkl.wody z cukrem. Gotujemy budyń.
6.Gorący budyń wykładamy na jabłka.
7.Na patelni roztapiamy 0,5 kostki Kasi, dodajemy kokos i 0,5 szkl cukru - podsmażamy kokos około 15 minut.
8.Wykładamy podsmażony kokos na budyń i wszystko wkładamy do piekarnika na 15 minut, aby kokos połączyła sie z budyniem.
9.Smacznego, bardzo dobre ciasto do kawki!

Dół formularza

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin