Likier kawowy.doc

(32 KB) Pobierz
Chrumchadełko

Likier kawowy

 

5 czubatych łyżek świeżo zmielonej kawy

1,5 szklanki zimnej wody

1 szklanka czystej wódki

1 szklanka cukru

trochę cukru waniliowego

 

Kawę wsypać do dzbanka. Zalać 1 szklanką wrzącej wody. Po kilku minutach przecedzić kawę przez filtr. Ponownie zaparzyć kawę 1/2 szklanki wrzącej wody i znów przecedzić przez filtr. Jeszcze gorąca kawę wymieszać z cukrem. Wystudzić i wlać do kawy wódkę. Dokładnie wymieszać. Przelać do butelki lub

karafki i pozostawić na 3 dni. Likier podawać schłodzony. Jest pyszny i doskonale działa na samopoczucie

w pochmurny i słotny dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin