Witaminy hop! do brzuszka, i marchewka, i pietruszka
26. Co znajdziemy w sklepie z warzywami?
Przewidywane osiągnięcia – co poznaję, co umiem, co czuję:
- rozpoznaję i nazywam warzywa,
- poznaję zapach różnych warzyw,
- znam części jadalne warzyw,
- czerpię radość z zabaw ruchowych,
- reaguję prawidłowo na sygnał,
- uważnie słucham opowiadania, odpowiednio układając sylwetki,
- grupuję warzywa według koloru,
- doskonalę wymowę,
- usprawniam narządy mowy,
- rytmicznie wypowiadam nazwy jarzyn,
- odpowiednio reaguję na umówione hasło.
Przebieg dnia:
I. Zajęcia poranne
· „Co to za warzywo?” – ekspozycja warzyw w kąciku przyrody; nazywanie poszczególnych okazów i ich części. Zachęcanie dzieci do odwoływania się w wypowiedziach do własnych doświadczeń. Przykładowe pytania:
- Jak się nazywa to warzywo?
- Którą część zjadamy?
- Czy to, co zjadamy, rośnie nad czy pod ziemią?
- Co to jest natka?
· „Zupa jarzynowa” – zabawa orientacyjno-porządkowa. Dzieci-warzywa chodzą po sali w różnych kierunkach. Na hasło: zupa jarzynowa – wszystkie dzieci podają sobie ręce, tworząc duże koło i biegną krokiem dostawnym w jednym kierunku. Na dźwięk bębenka rozchodzą się w różnych kierunkach.
bębenek
II. Zajęcia główne
· „Na straganie” – wysłuchanie opowiadania i zilustrowanie jego treści sylwetkami na podstawie „Ilustrowanych opowiadań” E. Gruszczyk-Kolczyńskiej, E. Zielińskiej, M. Skury.
Na straganie
Julka i Jasiek idą po zakupy na miejskie targowisko. Kupią tam warzywa i owoce. Targowisko jest także na ulicy Lipowej.
Dzieci wychodzą z domu. Najpierw mijają sklep z zabawkami, potem przechodzą obok budynku straży pożarnej, a następnie obok piekarni. W tej piekarni codziennie rano tata kupuje bułeczki i rogaliki.
Tuż za piekarnią jest targowisko. Na pierwszym straganie dzieci kupują gruszki. Na następnym straganie – marchewkę i pomidory. Jasiek płaci za zakupy.
- Mieliśmy kupić jeszcze coś... – głośno zastanawia się Julka. – To były jakieś owoce.
- Masz rację – przyznaje Jasiek.
Dzieci rozglądają się po straganie w poszukiwaniu różnych owoców. Jest ich tam bardzo dużo!
- Ojej – martwi się Julka – co my mamy wybrać: banany czy pomarańcze? A może wiśnie?
Jasiek marszczy czoło i stara się przypomnieć sobie, jakie jeszcze owoce kazała im kupić mama. Wtem woła:
- Wiem! Te owoce mają być na szarlotkę!
– Czy już wiecie, jakie owoce muszę jeszcze kupić dzieci?
– Porozmawiajmy o tym, co można kupić na targowisku.
Dzieci zapewne wielokrotnie były na targowisku. Znają i potrafią nazwać owoce i warzywa. Ponadto są one przedstawione na straganach. Nie powinno więc być kłopotów z wypowiadaniem się. Gdyby dzieci nie wiedziały, że szarlotka to ciasto z jabłkami, trzeba im to podpowiedzieć.
E. Gruszczyk-Kolczyńska, E. Zielińska, M. Skura, „Ilustrowane opowiadania. Dorosły opowiada – dzieci ilustrują”, Nowa Era, Warszawa 2009, s. 70; sylwety z zestawu pomocy
· „Kolorowe sałatki” – klasyfikowanie warzyw według koloru. Dzieci siedzą w kręgu na dywanie, przed każdym leży gimnastyczny krążek, pośrodku sylwety warzyw i owoców w różnych kolorach.
Z owoców i warzyw można przyrządzać kolorowe i smaczne sałatki. Jasiek najbardziej lubi sałatkę z jabłek, marchewki i selera. A mama Julki uwielbia sałatkę z pomarańczy i bananów. Wyobraź sobie, że jesteś kucharzem i przygotowujesz sałatki. Wrzucaj do salaterki (krążków gimnastycznych) owoce i warzywa. Możesz przygotować sałatkę:
- żółtą, tylko z żółtych warzyw i owoców;
- pomarańczową, z pomarańczowych warzyw i owoców;
- czerwono-zieloną, tylko z czerwonych i zielonych owoców i warzyw;
- wieloowocową, z rozmaitych owoców;
- wielowarzywną, z samych warzyw;
- słodką, tylko z owoców i warzyw, które są słodkie. Jak możemy sprawdzić, które owoce i warzywa są słodkie?
Chętne dzieci postępują według wskazówek nauczyciela i komponują swoje sałatki, za każdym razem wypowiadając głośno nazwę i kolor składnika oraz uzasadniając swój wybór (np. biorę żółtą paprykę do żółtej sałatki... itp.).
sylwety owoców i warzyw w różnych kolorach, krążki gimnastyczne
III. Zajęcia popołudniowe
· „Moje grządki” – zabawa i ćwiczenia logopedyczne usprawniające język, wargi i podniebienie miękkie. Nauczyciel opowiada, demonstruje i kontroluje wykonanie ćwiczeń.
– Najpierw musimy zająć się grabieniem – przesuwanie języka po podniebieniu, od górnych zębów w kierunku gardła.
– Teraz wytyczamy grządki – przesuwanie języka po zewnętrznej powierzchni zębów górnych, potem po wewnętrznej. Powtórzenie czynności na zębach dolnych.
– Tu zasadzimy marchewkę i pietruszkę. Teraz grządki dla ziołowych przypraw. Przesuwanie językiem po rozchylonych wargach, powoli.
– Co jeszcze? Rozejrzyjmy się – język przesuwa się od lewego kącika ust do prawego, nie opiera się na wardze.
– Wyrównujemy nasze grządki – półuśmiech, czyli odciąganie na przemian kącików warg.
– Możemy teraz zasadzić nasionka. I podlać! Ale musimy napompować wody do konewki – na przemian rozciąganie złączonych warg – uśmiech i ściąganie – ryjek.
– Oj, późno już, wszyscy jesteśmy zmęczeni – ziewanie z silnym opuszczaniem żuchwy.
· „Sałatka jarzynowa” – zabawa rytmiczna. Nauczyciel dzieli dzieci na cztery grupy. Każda grupa otrzymuje nazwę wybranego warzywa, np.: pomidory, marchewki, rzodkiewki, groszek.
Dzieci grupami zajmują miejsca w rozłożonych na podłodze kołach hula-hoop.
Na znak nauczyciela każda grupa po kolei mówi rytmicznie nazwę swojego warzywa (po 2 razy). Na hasło: Sałatka jarzynowa! dzieci wychodzą z kół i swobodnie podskakują po sali przy dźwiękach tamburyna. Głośny dźwięk i pauza jest sygnałem do odnalezienia swojego koła i ustawienia się w nim.
Nauczyciel pomaga dzieciom w rytmicznym dzieleniu wyrazów na sylaby.
koła hula-hoop, tamburyn
27. Zupa pomidorowa
− poznaję przepis na zupę pomidorową,
− zapamiętuję poszczególne etapy gotowania,
− poznaję słowa i melodię piosenki,
− wykorzystuję warzywo do zabaw plastycznych,
− wykonuję estetycznie pracę plastyczną,
− opisuję wygląd różnych warzyw,
− odgaduję, jakie warzywo opisują koleżanki i koledzy,
− wykonuję polecenia nauczyciela.
· „Od pomidora do miseczki zupy” – wysłuchanie opowiadania nauczyciela. Prowadzący, ilustrując opowiadanie pomocami, opisuje dzieciom kolejne etapy gotowania zupy pomidorowej. Dziecko zapamiętuje poszczególne etapy gotowania.
- W ogrodzie na krzakach dojrzewają pomidory, kiedy są całe czerwone zrywamy je z krzaczka.
- Z dojrzałych pomidorów przetwórnie robią koncentrat pomidorowy (koncentrat można też zrobić we własnej kuchni).
- W domu przygotowujemy wywar jarzynowy, do którego potrzebujemy: marchewki, pietruszki, selera, pora.
- Łączymy wywar z koncentratem.
- Zupę podajemy z gotowanym ryżem lub makaronem.
- A jaką zupę Ty najbardziej lubisz?
pomidory, koncentrat, wywar z jarzyn, makaron, ryż, garnek itp.
· „Urodziny marchewki” – nauka piosenki. Omówienie charakteru, budowy i treści piosenki.
- Czy piosenka jest smutna, czy wesoła?
- Z ilu zwrotek się składa?
...
thorba