50 dag mąki, 5 jaj i 5 żółtek, 30 dag cukru, 10 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag rodzynków po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, suszonych moreli daktyli i suszonej papai.
Lukier: 15 dag cukru pudru 3 łyżki wody, kilka kropli aromatu rumowego.
Do dekoracji: po 2 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów
Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Wsypać bakalie i wyrobić ciasto. Przełożyć je do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika, piec ok. 75 min. Przygotować lukier: cukier puder dokładnie utrzeć z wodą i aromatem rumowym. Upieczony keks polukrować, a potem posypać orzechami i migdałami.
basia1208.72