Tradycyjna szarlotka domowa.pdf

(211 KB) Pobierz
Microsoft Word - Tradycyjna szarlotka domowa
Tradycyjna szarlotka domowa
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier waniliowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub
margaryna)
4 jajka
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć,
tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko
ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do
prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać
resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z
ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka.
Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch
położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia
wierzch za bardzo się zrumienił, położyć
kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
643899239.001.png 643899239.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin