Pytania na zaliczenie podstaw biotechnologii.docx

(11 KB) Pobierz

Pytania na zaliczenie podstaw biotechnologii:

 

1.Znaczenie gospodarcze i społeczne biotechnologii we współczesnym świecie:

2.Rodzaje modyfikacji genetycznych roślin i zwierząt.

3.Metody otrzymywania organizmów modyfikowanych genetycznie.

4.Zastosowanie fermentacji w utrwalaniu i przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego.

5. Zastosowanie fermentacji w utrwalaniu i przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego.

6.Zastosowanie fermentacji alkoholowej (omówić na przykładzie)

7.Metody hodowli drobnoustrojów

8.Etapy procesu biotechnologicznego na przykładzie fermentacji tlenowej.

9.Omów różnice między otwartymi i zamkniętymi systemami realizacji procesów biotechnologicznych.

10.Omów budowę podstawowego bioreaktora

11.Wymień typy bioreaktorów stosując różne kryteria podziałów (np. rodzaj i skala procesu, sposób dystrybucji gazu)

12.Metody napowietrzania podłoży w hodowli drobnoustrojów.

13.Metody wydzielania biomasy oraz bioproduktów z płynów pohodowłanych.

14.Metody oczyszczania bioproduktów.

15.Metody utrwalania bioproduktów.

16. Metody immobilizacji komórek i enzymów.

17.Metody biosyntezy białek.

18.Metody biosyntezy i zastosowanie w technologii żywności polisacharydów

19.Cechy bakterii pro biotycznych

20.Metody produkcji witamin.

21.Produkcja i zastosowanie enzymów amylolitycznych

22. Produkcja i zastosowanie enzymów pektolitycznych

23. Produkcja i zastosowanie enzymów proteolitycznych

24. Produkcja i zastosowanie enzymów cytolitycznych

25. Produkcja i zastosowanie enzymów lipolotycznych

26.Enzymatyczne modyfikacje hydrolizatów białkowych.

27.Enzymatyczne modyfikacje składu i właściwości sacharydów

28.Biotechnologiczne metody modyfikacji składu i właściwości lipidów

Zgłoś jeśli naruszono regulamin