Smażone okładniczki z sosem z czarnej fasoli i chili.pdf
(
115 KB
)
Pobierz
325507511 UNPDF
Smażone okładniczki z sosem z czarnej
fasoli i chili
Przepis z programu
Kylie Kwong: Moje Chiny
(odc.2)
ilość osób:
4
trudność:
łatwe
Składnik główny
1 kg okładniczek, (ew. muli)
Sos z czarnej fasoli i chili
3 łyżki oleju arachidowego
5 cm kawałek świeżego imbiru, pocięty w cienkie zapałki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki solonej czarnej fasoli
3 łyżki wina ryżowego
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki oleju sezamowego
80 ml wody
2 łyżeczki brązowego octu ryżowego
2 dymki, pokrojone w cienkie paski
Przygotowanie
Umyj, oczyść i odcedź okładniczki, lub mule. Teraz kolej na sos. Rozgrzej w woku olej
arachidowy. Dodaj imbir, czosnek, chili i czarną fasolę i smaż przez 2 minuty. Dodaj wino
ryżowe i smaż przez 30 sekund. Dodaj cukier i smaż przez 10 sekund, żeby zaczął się
karmelizować. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy i wodę i smaż przez 10 sekund. Na koniec
dodaj ocet i dymkę i smaż przez kolejne 30 sekund. Odstaw. Jeżeli używasz okładniczek,
połóż je na płytkim, ognioodpornym naczyniu, które zmieści się w parowniku. Wstaw
naczynie do parownika i gotuj na parze przez 3-4 minuty. Ostrożnie przełóż okładniczki na
półmisek. Jeżeli używasz muli, włóż je do garnka, lub do woka i dodaj 375 ml zimnej wody.
Postaw na dużym ogniu, przykryj i gotuj, aż się otworzą, powinno to zająć jakieś 2 minuty.
Kiedy zaczną się otwierać, od razu przełóż je na półmisek. Polej mięczaki sosem i podawaj od
razu.
@ Kylie Kwong
Plik z chomika:
mgm16
Inne pliki z tego folderu:
Wieprzowina dongpo.pdf
(108 KB)
Tofu mapo.pdf
(116 KB)
Szaszłyki jagnięce.pdf
(113 KB)
Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili.pdf
(111 KB)
Smażone polędwiczki wieprzowe z suszonym chili.pdf
(111 KB)
Inne foldery tego chomika:
▣ Rączka gotuje
◆ DAVID ROCCO PO WŁOSKU W INDIACH
◆ JAMIE OLIVER JAK JEŚĆ I PRZEŻYĆ
◆ KUCHNIA NIGELLI
●AVI
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin