Kardamonowy krem brulee z passiflorą
Składniki:
4 ziarenka kardamonu 6 żółtek 200 g cukru 4 owoce passiflory 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 litr mleka 65 g maki kukurydzianej 50 g brązowego cukru
Jak przygotować:
1. Z ziarenek kardamonu wyjmij nasionka i dodaj do moździerza. Porządnie utrzyj. 2. Do dużej miski włóż 6 żółtek, dodaj cukier i dobrze wszystko wymieszaj. 3. Owoce passiflory przekrój na pół i wydrąż łyżką pestki. Dodaj do żółtek z cukrem. Wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, kardamon i 875 ml mleka. Wymieszaj, przelej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. 4. Do pozostałych 125 ml mleka dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj do garnka. Wyłącz ogień i mieszaj, aż powstanie gęsty krem. 5. Przelej do płytkich foremek. Schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem i opal palnikiem lub specjalnym ,,żelazkiem” do hiszpańskiego crema catalana.
SexAngela