Kardamonowy krem brulee z passiflorą.odt

(9 KB) Pobierz

Kardamonowy krem brulee z passiflorą

 

Składniki:

4 ziarenka kardamonu
6 żółtek
200 g cukru
4 owoce passiflory
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 litr mleka
65 g maki kukurydzianej
50 g brązowego cukru

 

Jak przygotować:

1. Z ziarenek kardamonu wyjmij nasionka i dodaj do moździerza. Porządnie utrzyj.
2. Do dużej miski włóż 6 żółtek, dodaj cukier i dobrze wszystko wymieszaj.
3. Owoce passiflory przekrój na pół i wydrąż łyżką pestki. Dodaj do żółtek z cukrem. Wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, kardamon i 875 ml mleka. Wymieszaj, przelej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
4. Do pozostałych 125 ml mleka dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj do garnka. Wyłącz ogień i mieszaj, aż powstanie gęsty krem.
5. Przelej do płytkich foremek. Schłódź w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem i opal palnikiem lub specjalnym ,,żelazkiem” do hiszpańskiego crema catalana.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin