Sandra Cabot cz 8.pdf
(
5932 KB
)
Pobierz
197903388 UNPDF
SURÓWKI I SAŁATKI
Do salaterki włożyć wszystkie składniki, wymieszać i podawać
/. sosem vinaigrette (str. 154).
Sałatka z pieczarek i awokado z pomarańczami
2 łyżki soku z cytryny
1 duże dojrzałe awokado, wypestkowane, obrane i pokrojone w niezbyt
drobną kostkę
3-4 duże pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
1 główka sałaty lodowej
175 g świeżych małych pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
Sałatka ze szpinaku z sezamem
-l porcje
~;OO-750g drobnoliściastego szpinaku
:1
łyżki ziarna sezamowego
;) łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
I łyżka soku z cytryny
'I łyżka sosu sojowego o zmniejszonej zawartości soli
kropelka sosu tabasco lub odrobina sambał ołek
;~60 g orzechów wodnych kotewka z puszki, odsączonych i pokrojonych
w
plasterki
1\
małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
:.:łyżki LSM (patrz str. 194)
Marynata
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańcz
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
Do salaterki włożyć pokrojone awokado, pokrojoną sałatę, czą-
stki pomarańczy
i
marynowane pieczarki. Skropić sokiem z cy-
tryny i wymieszać.
Marynowanie pieczarek:
Składniki marynaty wymieszać i po-
lać nią pokrojone pieczarki. Odstawić na co najmniej godzinę.
Liście szpinaku pozbawić łodyg i grubszych nerwów, dokład-
nic opłukać i osuszyć w czystej ściereczce. Liście szpinaku zawi-
nięte
w ściereczkę umieścić w lodówce, aby pojędrniały. Ziarno
sezamowe uprażyć na suchej patelni, stale nią potrząsając, by się
nie przypaliło. Zsypać z patelni i odstawić do schłodzenia.
Przygotować sos, mieszając razem oliwę, sok cytrynowy, sos
sojowy
i
tabasco. W salaterce umieścić porwane na mniejsze ka-
wałki liście szpinaku i zalać wcześniej przygotowanym sosem.
Następnie na liście szpinaku wyłożyć pokrojone orzechy i pie-
czarki, obsypać ziarnem sezamowym i LSM. Przed podaniem wy-
III
ieszać.
Sałatka z awokado i rukwi wodnej
4 porcje
3 duże sztuki dojrzałego awokado, pokrojonego, bez pestek
1 filiżanka pieczarek, pokrojonych w plasterki
3 filiżanki rukwi wodnej
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, roztarte
1/2 filiżanki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Sałatka z pomidorów z bazylią
~;OOg dojrzałych, twardych pomidorów, pokrojonych w cienkie plastry
skórka
otarta z 1 cytryny
świeżo
mielony czarny pieprz
160
161
1 łyżka soku z cytryny
2 Iyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki miodu
6 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
1 filiżanka drobno posiekanej świeżej bazylii
Sałatka z fasolki szparagowej z imbirem
kawalek klącza świeżego imbiru o długości 1 cm, starty na tarce o drobnych
oczkach
1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
500 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
W płaskiej salaterce porozkładać plastry pomidorów, posypać
otartą skórką cytrynową i pieprzem. Przygotować sos, ubijając
1 łyżkę soku z cytryny z oliwą, solą i miodem. Pomidory posypać
pokrojoną cebulką i bazylią oraz skropić sosem. Schłodzić przez
godzinę w lodówce i podawać.
Obciąć końce strączków fasoli, a następnie pokroić je ukośnie
na 2-3 kawałki.
Do garnka wlać około pół litra wody, dodać imbir oraz kozie-
radkę i gotować przez 2-3 minuty. Do garnka wsypać pokrojoną
fasolkę szparagową, miętę i szczypiorek, zamieszać. Gotować, aż
fasolka będzie miękka, ale nadal powinna być dość jędrna, nie
może być rozgotowana. Odcedzić na sicie i gdy ostygnie włożyć
do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem skropić oliwą,
Sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką na ciepło
1 łyżka deserowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
2 łyżki miodu
1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego estragonu
1 cebula, pokrojona w plasterki
1 opakowanie (250 g) pomidorków koktajlowych (czerwonych lub żółtych)
2 łyżki sosu vinaigrette (str. 154)
6 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
Sałatka z awokado i orzechów
1 glówka sałaty
3 sztuki awokado, obrane i pokrojone w plasterki
sok z polówki cytryny
3 Iyżki sosu orzechowego (str. 154)
6 łyżek orzechów pekan lub włoskich grubo posiekanych
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać miód, oregano i estragon
i wy~.ieszać. Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż nieco zbrą-
zewreje.
Zmniejszyć płomień, dodać całe pomidorki i pokrojoną dymkę
i mieszać delikatnie, podgrzewając przez około 2 minuty. Poda-
wać ciepłe, skropione sosem vinaigrette i posypane bazylią.
Sałatę umyć i osuszyć, liście ułożyć w salaterce. Dodać awoka-
do
i
orzechy, wlać sok cytrynowy i sos orzechowy. Dobrze wy-
mieszać.
Surówka z kiełków
-1lodygi selera naciowego, pokrojone ukośnie w plasterki
1 ogórek, przekrojony, wypestkowany i pokrojony w kostkę
162
163
10 cebulek dymek, pokrojonych ukośnie w plasterki
12 małych zwartych pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 smaczne jabłko, wypestkowane i pokrojone w paski
2 pomidory, obrane ze skóry, wypestkowane i pokrojone w kostkę
2 filiżanki mieszanych kiełków (np. z fasoli mung, soi, słonecznika, lucerny,
rzodkiewki)
1 filiżanka ziół według uznania (np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia,
koperek, kolendra itp.)
Obciąć końce strączków cukrowego groszku, gotować na parze
przez 2 minuty, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie na 30 se-
kund. Odcedzić, dodać pozostałe składniki oraz polać specjalnym
sosem.
Sos specjalny do sałatki orientalnej
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Polać jednym z so-
sów podanych wcześniej i wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
L
łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
1
łyżka octu Gabłkowego, balsamicznego lub z białego wina)
sok z 1 cytryny
'l łyżka sosu sojowego o zmniejszonej zawartości soli
1
ząbek czosnku, roztarty
1
łyżka migdałów pokrojonych w drobne szczapki
II
łyżki prażonego ziarna sezamowego
Sałatka z pędów bambusa, marchwi
i
rodzynków
1 filiżanka pędów bambusa pokrojonych w cienkie paseczki
1 filiżanka startej na tarce marchwi
1 filiżanka drobno pokrojonej rzodkiewki
1 filiżanka pokrojonej w kostkę cebulki dymki
1/2 filiżanki rodzynków
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
Wszystkie składniki połączyć
i
wymieszać.
Pikantna sałatka z owoców morza
.2-4 porcje
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce polać jednym
z sosów podanych wcześniej.
SOOg małży przegrzebków
SOOg ugotowanych i obranych krewetek
125 g strączków cukrowego groszku
3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
'I czerwona papryka, pokrojona w paski
(; cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
!J40
g orzecha wodnego kotewki z puszki, pokrojonego w plasterki
Sałatka orientalna
6 porcji
125 g strączków cukrowego groszku
1/2 główki kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej (3-4 filiżanki)
4 łyżki ugotowanej fasoli mung
250 g kiełków fasoli mung
440 g małych kolb kukurydzy z puszki, odcedzonych
125 g małych zwartych pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie paski wraz ze szczypiorkiem
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
l
Małże zanurzyć na 2 minuty we wrzątku, a następnie wyjąć
z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawić do schłodzenia.
Strączki groszku gotować na parze przez 2 minuty, a następnie
zanurzyć w zimnej wodzie na 30-40 sekund i odcedzić na sicie.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce
i
polać specjalnym
sosem. Ta sałatka świetnie smakuje z ryżem na zimno.
164
165
Sos specjalny do pikantnej sałatki z owoców morza
Wszystkie odmiany fasoli dobrze zmieszać, polać sosem i wy-
mieszać. Posypać natką pietruszki i LSM. Tę sałatkę dobrze jest
podać z niełuszczonym ryżem lub rybą pieczoną na ruszcie.
1 ząbek czosnku, roztarty
3 łyżki octu (jabłkoweqo, balsamicznego lub z białego wina)
2 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno lub oleju rzepakowego (canola)
1 łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno
1 łyżka mielonej gorczycy
3 łyżki sosu sojowego o zmniejszonej zawartości soli
szczypta sproszkowanej papryczki chilli, według uznania
Sałatka z pieczonych buraków
4 duże buraki ćwik/owe
3 łyżeczki oleju lub oliwy tłoczonej na zimno
2 duże cebule (białe, łagodne)
Wszystkie składniki umieścić w słoiku z zakręcaną pokrywką
i silnie wstrząsać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Buraki umyć, poob-
cinać korzenie i resztki łodyg, osuszyć. Każdy burak z osobna za-
winąć w folię aluminiową, polewając go przedtem olejem lub oli-
wą
w
ilości po pół łyżeczki. Cebule bez obierania naciąć dość głę-
hoko na krzyż u podstawy i przygotować do pieczenia podobnie
jak
buraki. Srebrne kule umieścić na blasze do pieczenia, blachę
wsunąć do piekarnika i piec 1,5 godziny, lub aż warzywa będą
miękkie. Po upieczeniu nieco schłodzić, a następnie obrać i po-
kroić: buraki w cienkie paski, a cebule przekroić na krzyż, a na-
stępnie na mniejsze kawałki. Włożyć do salaterki i polać specjal-
nym sosem (zob. niżej), gdy są nadal ciepłe. Podawać jeszcze cie-
ple lub po schłodzeniu. Ta sałatka świetnie pasuje do ryby lub kur-
czaka (bez skóry oczywiście), pieczonych na ruszcie.
Sałatka fasolowa mieszana
1/2
filiżanki ciecierzycy (grochu włoskiego)
1/2
filiżanki czerwonej fasoli kidney
1/2
filiżanki fasoli masłowej
1/2
filiżanki fasoli czarne oczko
Wszystkie rodzaje fasoli umyć
i
namoczyć na noc.
Następnego dnia zlać wodę z fasoli, zalać świeżą wodą
i
goto-
wać do miękkości, zwykle 30-40 minut. Gdy fasola jest miękka,
odcedzić na sicie, schłodzić, przełożyć do salaterki, polać specjal-
nym sosem i wymieszać.
Sos specjalny do sałatki z pieczonych buraków
Sos specjalny do sałatki fasolowej
:1
łyżki octu malinowego lub octu z czerwonego wina
:1
łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Z łyżeczki nasion kminku
i;wieżo mielony czarny pieprz
1/2
filiżanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku, roztarty
3 cebulki dymki, drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej gorczycy
drobno posiekana natka pietruszki
LSM
Wymieszać dobrze wszystkie składniki
i
polać sosem sałatkę.
166
167
Sałatka z pieczarek z orzechami
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu Uabłkowego lub balsamicznego)
250 g małych zwartych pieczarek
5-8 łyżek octu Uabłkowego, balsamicznego lub z białego wina)
1 łyżka deserowa oleju z orzechów włoskich tłoczonego na zimno
2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka chutney daktylowo-jabłkowego lub chutney innego rodzaju
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Wszystkic składniki połączyć i odstawić do schłodzenia.
Sałatka z awokado
i
mango
2 główki sałaty (mogą być różnych odmian)
1 awokado, obrane i Dokrojone w kostkę
1
świeże mango, obrane i pokrojone w kostkę
1 mała zielona papryka, wypestkowana i pokrojona w drobną kostkę
1 mała czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w drobną kostkę
6 cebulek dymek, drobno pokrojonych
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Pieczarki oczyścić, obciąć ogonki i pokroić w cienkie plasterki.
Wymieszać razem ocet, oliwę, musztardę, pieprz, sól, chutney, na-
stępnie dodać posiekane orzechy i schłodzić. Pieczarki polać so-
sem i wymieszać tuż przed podaniem.
Sałatka z łamanej pszenicy (tabbouleh)
Dno
i
boki płaskiej salaterki wyłożyć liśćmi sałaty. Pozostałe
składniki połączyć
i
wymieszać ze specjalnym sosem. Wyłożyć
na sałatę i podawać.
1/4 filiżanki łamanej pszenicy, czyli bulghuru
2 pomidory, obrane ze skórki, wypestkowane i drobno pokrojone
4 cebulki dymki, drobno pokrojone
1 filiżanka drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 filiżanki drobno posiekanych liści kolendry
Sos
specjalny do sałatki
Z
awokado i mango
1/2 filiżanki beztłuszczowego francuskiego sosu do sałatek (str. 155)
1/4 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z Iimonki
l ząbek czosnku, roztarty
l łyżka suszonego estragonu
I łyżka drobno posiekanych świeżych liści kolendry
:;wieżo mielony czarny pieprz, do smaku
Bulghur zalać gorącą
lub
zimną wodą i odstawić na godzinę.
Następnie odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Odsączo-
ną pszenicę połączyć z pozostałymi składnikami i chłodzić przez
godzinę. Przed podaniem połączyć ze specjalnym sosem.
Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać.
Sos specjalny do sałatki z bulghuru
1/2 filiżanki jogurtu sojowego
połówka małego ogórka, wypestkowanego, ale ze skórką i startego na tar-
ce o grubych oczkach
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Zielona surówka ogrodowa
1/2
główki sałaty, umytej i porwanej na kawałki
10
małych liści szpinaku, umytych i porwanych na kawałki
168
169
L
Plik z chomika:
Semi111
Inne pliki z tego folderu:
Sandra Cabot cz 10.pdf
(7633 KB)
Sandra Cabot cz 11.pdf
(14102 KB)
Sandra Cabot cz 3.pdf
(13036 KB)
Sandra Cabot cz 4.pdf
(6569 KB)
Sandra Cabot cz 6.pdf
(10400 KB)
Inne foldery tego chomika:
_AURA_
_EGZORCYZMY & KLATWY_
_oczyszczanie organizmu_
+++ do przeczytania !!!
▪ Poznaj Siebie - medytacja
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin