Zupy.doc

(24 KB) Pobierz
Zupy

Zupy

 

 

Do ugotowania tych zupek można użyć oczywiście innych warzyw, niż podane tutaj, ale najlepiej w określonym kolorze :-) Warzywa mogą być świeże albo mrożone. Koniecznie należy pamiętać o dodaniu tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, ostu lub masło (należy je dodać raczej pod koniec gotowania).

Do gotowania strączkowych można dodać glon kombu (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością). Pamiętajmy także, by zdjąć szumowiny z powierzchni zupki.

W zależności od wieku dziecka, zupkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.

Smacznego!

 

 

Zupka biała

 

1/3 szklanki ciecierzycy namoczyć wieczorem dnia poprzedniego, rano odlać wodę, w świeżej wodzie gotować do miękkości (około 45 minut), dodać obraną, umytą, pokrojoną (lub startą na tarce) 1 pietruszkę, 1 ziemniaka, kawałek kalafiora, 1 łyżkę oliwy - wszystko razem ugotować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

 

Zupka żółta

 

Groch namoczyć i ugotować (jak wyżej), dodać pokrojoną w kostkę połówkę żółtej papryki (można ją wcześniej podgotować i pozbawić skórki) oraz łyżkę oliwy (lub masła), po jakimś czasie dodać kaszę kukurydzianą (nie błyskawiczną!) i gotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić.

Na koniec dodać ugotowane żółtko jajka, przetarte przez sitko.

 

 

Zupka pomarańczowa

 

Ugotować czerwoną soczewicę (około 10 minut) i obraną, startą lub pokrojoną marchewkę. W połowie gotowania dodać kawałek obranej ze skórki dyni oraz łyżkę oliwy. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok (z dużą ilością miąższu) i ostrożnie, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, go dodawać.

 

Zupka czerwona

 

Ugotować marchewkę i czerwoną soczewicę (jak wyżej), dodać około pół czerwonej papryki (obranej ze skórki) i jednego pomidora (też bez skórki). Gotować wszystko do miękkości z łyżką oliwy.

 

Zupka bordowa

 

Ugotować białą fasolkę (i tak zmieni kolor ;-) z 1 pokrojonym drobno burakiem, 1/2 szklanki ryżu i łyżką oliwy. Na końcu dodać 1 dojrzałe jabłko (obrane ze skórki) i ugotować do miękkości.

 

Zupka granatowo-fioletowa

 

Ciemnofioletową fasolę namoczyć i ugotować z łyżką oliwy niemal do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić czarne jagody, aronię, czarne porzeczki (można skorzystać z mieszanki - mrożonki).

 

Zupka zielona

 

Ugotować bób (lub zielony groszek czy zieloną soczewicę) niemal do miękkości, dodać cukinię (ewentualnie kabaczek), kawałek brokuła, kilka liści szpinaku, łyżkę oliwy. Gotować do miękkości.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin