przepisy dla dzieci.doc

(67 KB) Pobierz
1

 

 

 

 

1.MARCHEWKA

- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)

- kleik ryżowy

-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła

-woda

Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.

2.BROKUŁY

-kilka różyczek brokuła

-woda

- kleik ryżowy

Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.

 

 

3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)

-ziemniak

-marchewka

- pietruszka(kawałeczek)

- por

-seler(ostrożnie- może uczulać)

-masło lub oliwa z oliwek

-kleik ryżowy lub kukurydziany

Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew,  por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.

 

 

 

4.ZUPA ZIEMNIACZANKA

- 2 ziemniaki

-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)

Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.

5.ZUPA BROKUŁOWA

-1 marchewka

-100gram brokuła

- 1 łyżeczka oliwy

- 1 łyżeczka kaszki ryżowej

Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

6.MUS JABŁKOWY

- 1 duże słodko-kwaśne jabłko

- sok jabłkowy klarowny

- kleik ryżowy

Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.

 

 

 

7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM

-1/2 buraka

-marchewka

-1/2 ziemniaka

-1/4 pietruszki

- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)

- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 

 

8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM

- marchew

- kalafior

- brokuł

- oliwa z oliwek

- kleik ryżowy

Gotujemy  marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

 

9)ZUPKA Z CUKINII

Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania

dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu

gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka

(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam

warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam

miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym

razem,miesna i bezmiesna

 

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego

smaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)

Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

 

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU

-100 gram kurczaka lub indyka

-1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- 2 gałązki natki pietruszki

-2 szklanki wody

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

 

 

2.ZUPKA Z KURCZAKIEM

-marchew

- ziemniak

-mięso z piersi kurczaka

- seler

-pietruszka

- oliwa

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

 

 

3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM

- marchew

- ziemniak

- por

- mięso z królika(ok. 100 gram)

- kleik ryżowy

- olej sojowy

- pietruszka

Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.INDYK W JARZYNACH

-marchew

-ziemniak

-mięso z piersi indyka(100 gram)

- groszek zielony

-olej sojowy

- por

- kleik ryżowy lub kukurydziany

Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

 

5.KURCZAK Z JABŁKAMI

- marchew (350 gram)

-mięso z kurczaka(100gram)

- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)

- masło 1 łyżeczka

-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)

-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)

Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.

Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

 

 

 

6.JAGNIĘCINA Z  KASZĄ

-marchew(300 gram)

-ziemniak (1 niewielki)

- mięso jagnięce(ok.150gram)

- por (kawałeczek białej części)

- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)

- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)

- kasza jaglana( 2 łyżki)

- olej sojowy (1 łyżeczka)

- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)

- sok jabłkowy do smaku

Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.

Jeśli za gęste dodać wody.

 

 

 

 

 

 

 

 

7.INDYK KALAREPKĄ  

- marchew 250 gram

- mięso z piersi indyka 100gram

-kalarepka 200 gram

- olej sojowy lub oliwa z oliwek

- kleik ryżowy

Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

 

 

 

DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA

 

DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ½ ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE

Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.

 

1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM

- marchew 1 duża

- kawałeczek kurczaka ok.100 gr

- ugotowany ryż 1 łyżka

- olej sojowy1 łyżeczka

-por, seler, pietruszka  po niewielkim kawałeczku

- natka pietruszki do smaku

Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki.

 

2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ

- marchew 1 duża

- kawałeczek indyka ok. 100 gr

- kaszka kukurydziana 1 łyżka

- róża brokuła

- cebula ¼ małej

- pietruszka kawałeczek

- olej sojowy

- natka pietruszki do smaku

Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM

- marchew 1 duża

- kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram

- ugotowany ryż 1 łyżka

- brokuł róża

- cebula ¼

- seler kawałeczek

- pietruszka 1 cała niewielka

- olej 1 łyżeczka

- natka pietruszki do smaku

Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

 

4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać)

- marchew 1 szt.

- kurczak ok. 100 gr

- ryż 1 łyżka ugotowanego

- por kawałeczek

- pietruszka ½

- olej 1 łyżeczka

- natka pietruszki do smaku

- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki.

 

5. POTRAWKA Z INDYKIEM

- marchew 1 szt.

- ziemniak 1 niewielki

- filet z indyka ok. 100 gram

- brukselka 3- 4 sztuki

- kaszka kukurydziana 1 łyżka

- olej 1 łyżeczka

Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI

- pomidor sparzony, obrany, bez pestek

- filet z indyka ok. 100 gram

- marchew 1 duża

- por, seler po kawałeczku

- pietruszka ½

- olej sojowy

- kleik ryżowy

Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy.

 

7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY

- 1 duże jabłko

- 1 gruszka

- sok gruszkowy do smaku

- kleik ryżowy lub kukurydziany

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym.

Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia.

 

8. DESER JABŁKO-MORELA

- 1 duże jabłko

- 2 morele

- sok jabłkowy do smaku

- kleik kukurydziany

Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem.

 

9. DESER GRUSZKOWY

- 2 gruszki

- sok gruszkowy klarowny

- kleik ryżowy lub kukurydziany

Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby.

 

10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU

- ½ butelki soczku

- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 50-60 ml wody

- ewentualnie odrobina cukru

Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

 

 

 

 

 

 

11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY

- 1 banan

- 1 jabłko

Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować.

 

12. ZUPKA NA ROSOLE

- ¼ marchwi

- ½ małego ziemniaka

- 2 róże kalafiora

- ¼ pietruszki

- ¼ pora

- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego

- 1łyżeczka płatków ryżowych

- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram

Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej.

 

10 miesiąc życia

 

1.DANIE INDYK Z KASZĄ  

- 2 marchewki

- 100 gram indyka

- kawałek pora

- spora różyczka brokuła

- 2 średnie ziemniaki

- kilka strączków fasolki szparagowej

- 1 pietruszka

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka oleju sojowego

-  kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa  poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI

- 2 marchewki

- 100 gram kurczaka

- 2 ziemniaki(średnie)

- natka pietruszki

- kilka strączków fasolki szparagowej

- mała cebulka

- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)

- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)

- ugotowany ryż

Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.

 

 

 

3.KURCZAK W POTRAWCE

- 3 marchewki średnie

- kawałek pora

- 100 gram kurczaka

- 2 łyżki zielonego groszku

- 1 kalarepka(obrana)

- 1 pietruszka

- natka pietruszki do smaku

- 1 łyżka oleju

- ugotowany ryż

- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)

Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.

 

 

4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE  

- 2 marchewki

- 1 spory ziemniak

- 100 gram cielęciny

- kawałek pora i selera

- 1 pietruszka

- olej sojowy

- mała cebulka

- koperek (może być suszony)

- natka pietruszki posiekana

- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)

- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki.

Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin