Zioła
PORADY I PRAKTYKA STOSOWANIA
Babka lancetowata [ Plantago lanceolata ]
Zawiera glikozydy, irydoilowe, substancje śluzowe i pektynowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki krzemu i cynku. Wyciągi z liści stosowane w stanach zapalnych dróg oddechowych, przewlekłych i pod ostrych nieżytach przewodu pokarmowego, pomocniczo w chorobie żołądka .Ma również działanie wykrztuśne oraz przeciwskurczowe, szczególnie na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, oraz bakteryjne. Liście zbieramy w okresie kwitnienia rośliny. Zrywamy je z ogonkami tuz przy ziemi, suszymy w cieniu lub przewiewnych miejscach bądź ogrzewanych do 40 stopni. Nasiona i susz z babki są składnikami herbatek na pierzenie i kondycję.HerbatkaDwie łyżki drobno pociętych liści zalewamy 2 szklankami wrzątku pozostawić do naciągnięcia, pijemy po ostygnięciu.Dwie łyżki dobrze pokruszonych, wysuszonych liści zalać dwoma szklankami wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Dokładnie odcedzić. Taka porcje wypić w ciągu dnia. Przy dolegliwościach dróg oddechowych można solidnie osłodzić miodem.Papka z liściŚwieże liście babki lancetowate lub zwyczajnej myje się i rozwałkowuje na desce wałkiem do ciasta. Uzyskaną papkę przykłada się na chore miejsce.Syrop [ oczyszcza krew ze szkodliwych produktów ]1:4 kopiaste garście umytych liści przekręcić przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanej papki dolać trochę wody ,tak aby papka nie przywierała do naczynia oraz dodać 300 gram. cukru i 250 gram miodu pszczelego. Postawić naczynie na małym ogniu i ciągle mieszając gotować aż powstanie gęsta ciecz, którą przelewa się na gorąco do słoików i przechowuje w lodówce.SokZemleć 300 gram liści, świeżej babki, dodać 300ml.zimnej przegotowanej wody i ogrzewać doprowadzając do wrzenia. Sok zlać do butelek. Przechowywać w lodówce. Stosować jedną łyżkę soku na litr wody.
Mniszek lekarski [ Taraxacum officinale ]
Działa odtruwająco, oczyszczająco i wzmacniająco na organizm. Substancje czynne znajdujące się w mniszku pobudzają działanie wątroby i nerek dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń , w których należy usuwać toksyny z organizmu. Korzenie mniszka jedzone na surowo lub suszone i użyte do przygotowania herbatki ,mają działanie oczyszczające, wspomagające trawienie, działają napotnie i moczopędnie. Rozrzedzają krew i są uważane za doskonały środek przeciw zagęszczeniu krwi.Syrop z mniszkaZebrać około 350 kwiatów mniszka. Kwiaty rozłożyć cienko na płótnie aby wyszły czarne robaki. Potem włożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody .Podgrzać powoli najlepiej nie dopuszczając do wrzenia przez pół godziny. Następnie przecedzić, solidnie odcisnąć i dodać 1,5-2 kg. Cukru oraz wyciśnięty sok z jednej cytryny. Ewentualnie trochę kwasku cytrynowego. Ponownie ustawić na ogniu i gotować wolno na małym ogniu kolejno 2 godziny. Co pewien czas oziębiać i sprawdzać konsystencje syropu. Nie morze być ani za gęsty ani za rzadki, bo wtedy może skwaśnieć. Syrop zlać do słoików i odstawić w ciemne suche miejsceHerbatka z mniszkaJedną kopiastą łyżeczkę od herbaty korzeni zalać ¼ l. zimnej wody. Następnego dnia ogrzać dowrzenia i przecedzić.Jedna łyżka ekstraktu z mniszka na dwa litry wody raz w tygodniu. Napój ten stymuluje prace Prace gruczołów i oczyszcza krew. Powoduje wzrost formy, korzystnie wpływa na funkcje hormonalne u rozpłodowców.
Pokrzywa zwyczajna [ Urtica dioica ]
Cała roślina ma właściwości lecznicze. W fitoterapii wykorzystywana jest jako środek ‘’czyszczący krew’’Ze względu na jej właściwości usuwania chlorków oraz mocznika z krwioobiegu. Wykazuje także działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Może być stosowana w terapii stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego. Jest również pomocna w leczeniu chorób reumatycznych oraz jako lek moczopędny. Działa osłaniająco na skórę np. podczas pierzenia ptaka.HerbatkaJedna łyżka suszonej pokrzywy na jeden litr wody. Zalać wrzątkiem i zostawić do naciągnięcia
Krwawnik [ Achillea millefolium ]
Krwawnik działa przeciw krwotocznie, zatrzymuje niewielkie krwawienia w przewodzie pokarmowym. Krwawnik znosi stany skurczowe mięśni jelit, dróg żółciowych i moczowych.
Czosnek [ Allium ursinum ]
Jest to naturalny antybiotyk o dużej sile działania bez skutków ubocznych. . Ma bardzo szerokie spektrum działania. U gołębi podawaniesoku i olejku czosnkowego działa stymulująco na procesy przemiany materii, pomaga W wydalaniu substancji szkodliwych. Działa grzybobujczo i bakteriobujczo.Preparat czosnkowo cebulowy5 dużych czosnków5 dużych czerwonych cebuli0,7 l octu jabłkowego0,5-1 litra miodu spadziowegoWszystkie składniki razem wymieszaćOlej czosnkowyObrać 25 dkg. czosnku drobno posiekać zalać litrem oleju [ słonecznikowy, sojowy – najlepiej z pierwszego tłoczenia ] Wszystko razem wymieszać zlać do ciemnych butelek i odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tyg.Na drogi oddechoweJedna duża główka czosnku, 50 g. wódki. Łupinę czosnku, [ skórkę główki ] i ząbki drobno posiekaćI zalać alkoholem. Używać 20 kropli na jeden litr wody dwa razy dziennie przez okres 4-5 dni, dwa dni przerwy i znowu podać.SokPół kilograma czosnku rozgnieść i zmiksować z jednym litrem ciepłej wody, dodać 200 g. glukozyWłożyć do lodówki po 24 godz. Przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w suchym oraz ciemnym miejscu.Podawać jedną łyżeczkę na jeden litr wody lub dwie łyżeczki na jeden kilogram karmy.Nalewka10 dkg. czosnku na pół litra wódki. Czosnek rozdrobnić zalać wódką i odstawić na dziesięć dniCzęsto potrząsać. Po dziesięciu dniach zlać do butelek i przechowywać w ciemnym suchymmiejscu.Okres pierzeniaJeden litr octu jabłkowego, pół kg. Miodu i 20 dkg. czosnku .Ocet podgrzać do temperatury 20stopni. Dodać miód, i drobno posiekany czosnek ciągle mieszając. Całość włożyć do ciemnego i chłodnego miejsca, a po dziesięciu dniach przecedzić i zlać do butelek z ciemnego szkła.Podawać jedną łyżkę stołowa na jeden litr wody codziennie w czasie pierzenia. Później możemypodawać jeden dwa razy w tygodniu.
Nagietek lekarski [ Calendula officinalis ]
Kwiat nagietka pobudzają czynności wydzielnicze ,zwiększają ilość soku żołądkowego, zwiększają ilość żółci i ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy.Mogą być polecane w nieżytach żołądka i jelit. A także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto nagietek ma właściwości przeciw zapalne i przeciwbakteryjne. Regularne picie herbatki oczyszcza krew, pobudza krążenie wzmacnia wzrok.HerbatkaCztery łyżki suszu z nagietka zalać jednym litrem wody.
Bez czarny [ Sambucus nigra ]
Ma działanie rozkurczowe przeczyszczające usuwające z organizmu toksyny i produkty przemiany materii. Wykorzystać możemy cała roślinę. Zwiększa odporność na choroby zakaźne. Stosuje się Przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych.Herbatka Dwie łyżki rozdrobnionej kory zalać litrem wody odstawić do naciągnięcia ,wywar pomaga pozbyć się z Organizmu nadmiaru wody i powoduje poprawę składu soków trawiennych.Kwiat bzu ,garść kwiatu zalać litrem wody odstawić do naciągnięcia na 20 minut.SyropZerwać około 30 dorodnych czystych rozwiniętych e pełni baldachów.Kwiaty ułożyć w garnku i zalać powoli wrzącym syropem z cukru lub miodu.Sporządzając go wcześniej z litra wody i kilograma miodu lub cukru. Syrop doprawić do smaku Kwaśnym sokiem z porzeczek, wiśni lub jednej cytryny. Można też dodać do smaku odrobinęBardzo silnego naparu z mięty lub melisy. Odstawić na dobę Potem przelać do szklanychButelek lub słoików. Przechowywać w suchym ciemnym i niezbyt ciepłym miejscu.Napój oczyszczającyZerwać 5-6 średniej wielkości w pełni rozwinięte baldachy czarnego bzu. OderwaćZielone łodyżki. Kwiaty umieścić w garnku i zasypać dwoma szklankami cukru.Dodać sok z cytryny. Wszystkie surowce zalać 5 litrami letniej przegotowanej wody.Wymieszać i odstawić na 6-7 dni potem odcedzić i zużyć od razu. Napój można kilka dni przechowywać w lodówce.Dojrzałe owoce bzu możemy podawać w całości ,całe kiście.Sok z bzu razem z miodem jest skutecznym środkiem na nieżyt górnych dróg oddechowych.
Podbiał liście [ Tussilago tartara ]Są cenionym lekiem przy przeziębieniach ,anginach, zapaleniach błon śluzowych jamy ustnej orazW zapaleniach krtani .Związki czynne w liściach podbiału działają rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli i ułatwiają przepływ powietrza w drogach oddechowych .Doskonały jest sok z liści.SokSok z podbiału wyciska się w sokowirówce ze świeżych umytych liści.HerbatkaDwie duże łyżki stołowe podbiału liści i kwiatów zmieszać razem w jednakowych ilościach i zalać wrzątkiem. Odstawić na 20 minut do naciągnięcia.
Rumianek pospolity [ Matricaria chamomilla ]Zawiera pewne ilości rozpuszczonego olejku eterycznego i dzięki temu działa przeciw zapalnie na błony śluzowe i skórę, działa wiatropędnie, przeciw bólowo, uspokajająco. Zapobiega wzdęciom.HerbatkaJedną łyżkę stołową rumianku zalać jednym litrem wody odstawić na 20 minut do naciągnięcia.Olej rumiankowyButelkę napełniamy luźno po szyjkę świeżymi zebranymi w słońcu kwiatami rumiankuZalewamy tłoczonym na zimno olejem z oliwek. Olej musi zakryć kwiaty. Butelkę dobrze Zamknąć i pozostawić na słońcu przez 14 dni. Potem olej przechowuje się w lodówce.
Szałwia lekarska [ Salvia officinalis ]Hamuje rozmnażanie się wielu rodzajów bakterii i toksyn bakteryjnych. Ma doskonałe właściwości przeciwzapalne. Stosowana zewnętrznie jak i wewnętrznie. Jest korzystna w leczeniu chorób wątroby przebiegających z upośledzonym wytwarzaniem żółci lub po toksycznym uszkodzeniu wątroby. Pomaga w oczyszczeniu krwi likwiduje biegunki. Sprzyja usuwaniu śluzu z narządów oddechowych.HerbatkaJedną dużą łyżkę stołową szałwi zalać jednym litrem wody. Zaparzyć i odstawić o naciągnięcia.
Mięta pierzowa [ Mentha piperita ]
Zawiera olejek mentolowy, który rozluźniając mięśniówkę przewodu pokarmowego łagodzi Jej skurcze i przeciwdziała wzdęciom. Właściwości przeciw skurczowe mięty są również wykorzystywane do uśmierzania objawów często spotykanego zespołu nadwrażliwego jelita,Czyli bólu brzucha i biegunki, występujących na przemian z zaparciem oraz niestrawnością.Mentol i olejek miętowy wspomagają trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennychI żółci.HerbatkaJedna łyżka stołowa mięty na trzy litry wody.NaparLiść mięty, korzeń łopianu, kora dębu, kłącze pięciornika, liść orzecha włoskiego ,anyżStosować przy problemach jelitowych.
Róża dzika
Stosowana jest jako surowiec witaminowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C.Może być wykorzystywana jako źródło tej witaminy w leczeniu przeziębień.Owoce zawierają taninę, glukozę, tamują krwawienie działają moczopędnie i oczyszczająco.Stosujemy przy ogólnym osłabieniu, nieżytach dróg trawiennych, stanach pobudzenia nerwowego, glistach.Napar30 owoców zalać trzema litrami wody. Gotować dwie minuty, odcedzić i podawać do piciaDoskonale działa jako regulator przemiany materii.
Kminek [ Carum carvi ]Ma działanie przeciw skurczowe, moczopędne, wiatropędne, rozgrzewające oraz pobudzające czynności trawienne żołądka i jelit. Łagodnie zwiększa wydzielanie żółci. Stosujemy go również przy pasożytach jelitowych, śluzie w gardle oraz zapaleniu górnych dróg oddechowych. Poprawia trawienie.NaparJedna łyżeczka na litr wrzącej wody, zaparzyć i zostawić do naciągnięciaHerbatka na drogi oddechoweJedna łyżka stołowa zmielonego czarnego kminkuJedna łyżeczka korzenia lukrecjiPół łyżeczki anyżuJedna łyżka stołowa rumiankuSkładniki wymieszać zalać dwoma litrami wody odstawić na 15 minut do naciągnięciaOdcedzić i podawać przez 6-10 dni.Syrop na drogi oddechoweJedna łyżeczka zmielonego czarnego kminkuDwie łyżki stołowe mioduJeden ząbek czosnkuCzosnek zgnieść, dodać miód i czarny kminek wszystko razem wymieszać.Podawać jedną łyżeczkę syropu na litr wody lub kilogram karmy.
Cebula [ Allium cepa ]
Cebula pomaga utrzymać zdrowie i długowieczność. Działa wzmacniająco, bakteriobójczo,pobudza popęd płciowy wspomaga nerki, wątrobę, pomaga w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa przeciw robakom.BiegunkaGarść łupin z cebuli gotować przez 10 minut w litrze wody podawać do picia aż do ustąpienia dolegliwości. Trzy cebule gotować w litrze wody przez dwie godziny. Po ostygnięciu podać do piciaCebula hamuje proces pierzenia.Jedna średnia cebula czerwona utarta i moczona dwanaście godzin w 5 litrach wody, podawaćDo picia jeden raz w tygodniu skutecznie hamuje wypadanie lotek. Sok można podać na pokarm.Syrop na drogi oddechowePokroić dwie cebule posypać cukrem najlepiej trzcinowym po 2 dniach gdy wytworzy się syropmożemy stosować podając jedną łyżkę na dwa litry wody.
Chrzan
Chrzan poprawia trawienie, pomaga na nerki, drogi oddechowe, wątrobę i nerwy.Drogi oddechowe250 ml .spirytusu 90 % , dwa średnie korzenie chrzanu , 1 pietruszka. Wszystko zetrzeć na drobnozalać spirytusem. Po dziesięciu dniach zlać do butelek z ciemnego szkła. W sezonie lotowym podawać dwa ml. Na jeden litr wody przez dwa dni.
Por
Diała jako odtrutka, oczyszcza krew. Syrop działa na drogi oddachowe. Łatwostrawny, wzmacnia nerwy. Podawać na surowo drobno pokrojony i lekko osolony. Korzonki oczyszczone i zmiksowane z mlekiem są polecane przeciw robakom. Jest doskonałym uzupełnieniem pokarmu od jesieni do wiosny.
Cykoria
Zawiera związki pobudzające wątrobę do produkcji żółci, a żołądek do produkcji soku żołądkowegoCo poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Cykoria jest źródłem wielu mikroelementów.Poprawia przemianę materii, pobudza apetyt, działa przeczyszczająco, regulująco, wzmacniająco.Wykorzystujemy cała roślinę korzenie oraz liście. NaparZebrać 70 gram liści zalać jednym litrem wody. Podawać dwieście ml. na jeden litr wody przez kilka dni do ustąpienia dolegliwości.Odwar z korzeniZebrać 30 g. korzeni zalać litrem wody gotować dziesięć minut. Podawać dwieście ml .na jeden litr wody.
Marchew
Marchew zawiera witaminy A, B1, B2, B6,PP, H, E, K, P, olejki eteryczne, enzymy, lecytynę.Pobudza system immunologiczny, reguluje prace jelit, zatrzymuje biegunki, oczyszcza krew.Sok z marchwi działa wzmacniająco 200 ml. na 1 litr wody.
Kapusta
Kapusta jest bogata w sole mineralne , witaminy E, C, zawiera czynniki wzrostu, wzmacnia, reguluje.Oraz daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Sok oraz świeże liście mają działanie podobne do antybiotyków. 200ml. świeżego soku z kapusty na 5 litrów wody, można podawać na pokarm.
Pietruszka
Wykorzystujemy cała roślinę. Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A. Posiada działanie wzmacniające poprawia trawienie, niszczy pasożyty jelitowe oraz biegunki.PasożytyNać pietruszki, korzeń selera, fiołek trójbarwny gotować trzy minuty w 0,2l wody. Pozostawić na 15 minut do naciągnięcia.Biegunki25g. korzeni pietruszki, 1g skórki pomarańczowej, 1g skórki grejfrutowej gotować w jednym litrze wody aż pozostanie pół litra wody. Po wystygnięciu podać do picia.Odwar25 dkg. pietruszki z dodatkiem kory dębowej podawać w ilości 200ml. na litr wody aż do ustąpienia dolegliwości.
...
hantajo