Kopytka z kurkami.pdf

(33 KB) Pobierz
635738476 UNPDF
Kopytka z kurkami
Składniki
1 kg ziemniaków
15 dag mąki pszennej
1 jajko
20 dag kurek
1 cebula
ząbek czosnku
tymianek
200 ml śmietany
pieprz
sól
Przygotowanie
Do ugotowanych wcześniej i wystudzonych ziemniaków dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i nadal
mieszać. Stolnicę posypać mąką. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy około 2
cm, spłaszczyć je i pokroić na małe kawałki. Mrożone kurki przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie
będą gorzkie. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych grzybów, nie trzeba tego robić. Na
maśle podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę, czosnek i zioła. Po chwili dodać kurki i dolać
śmietany. Sos dokładnie wymieszać. W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucić
przygotowane kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię – są gotowe. Kopytka wyjąć z wody łyżką
cedzakową na talerz i polać gotowym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin