Stampot-brukselka z pulpetami, kotlety schabowe w winie.doc

(24 KB) Pobierz
Stampot - brukselka z pulpetami

Stampot - brukselka z pulpetami

 

Składniki:

0,5 kg - zmielonego mięsa wieprzowo – wołowego,

1 - mała sucha bułka namoczona,

3 – jajka,

0,5 kg – brukselki,

25 dag - pomidorów obrane ze skórki i posiekane,

1 – cebula,

1/2 szklanki śmietany,

2 - łyżki oleju,

2-3 - łyżki startego sera GOUDA,

sól, pieprz,

gałka muszkatołowa,

szczypta ostrej papryki,

masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia

 

Brukselkę zagotowujemy w garnku niezbyt mocno.

Do miski wrzucamy mięso, dodajemy odsączoną bułkę i 1 jajko, drobno posiekaną cebulę, solimy i pieprzymy oraz dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową,

całość wyrabiamy na jednolitą masę na pulpety, przed formowaniem ich namoczyć dłonie w wodzie łatwiej się formuje i mięso nie przylega i smażymy je na oleju ze wszystkich stron.

Brzegi brytfanny smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy dokładnie z każdej strony bułką tartą,

Twardawą brukselkę odcedzamy na łyżce i wykładamy brytfannę i dodajemy odsączone z tłuszczu klopsy i następnie dodajemy pomidory, aby równomiernie wszystko pokryło.

Starty ser - holenderski ze śmietaną kwaśną i 2 jajkami przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem dokładnie wymieszamy i pokrywamy wierzch potrawy i na wierzch obsypujemy odrobiną ostrej papryki lub chilli i wkładamy do piekarnika w temp. 150-180°c, pieczemy przez 30 min.

 

Kotlety schabowe w winie

 

Składniki:

4 kotlety schabowe

4 ząbki czosnku

0,5 szklanki czerwonego wina

1 pęczek tymianku

2 jaja

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz

Plan:

Kotlety rozbić tępą stroną noża, wrzucić do miski.

Dodać posiekany czosnek, nieco tymianku, pieprz i wino.

Wymieszać i marynować mięso minimum 40 minut.

Wyjąć mięso z marynaty, posolić, panierować w jajku i bułce tartej.

Smażyć na oliwie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin