Omlet peêen pieczarek, zapiekanka z grzybami.doc

(24 KB) Pobierz
Omlet pełen pieczarek

Omlet pełen pieczarek  

 

5 jajek

2 łyżki gazowanej wody mineralnej

2 łyżki śmietany (może być 12 albo 18%)

2 łyżki mąki

szczypta kurkumy (daje piękny żółty kolor)

sól, pieprz

30 dag pieczarek

cebula

pół szklanki wywaru instant

masło do smażenia 

 

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić je, popieprzyć, przykryć patelnię i smażyć tak długo aż odparuje sok z grzybów. Wlać wywar i dusić 5 minut. zagęścić łyżką mąki.

Całe jajka dokładnie roztrzepać z wodą, śmietaną, łyżką mąki, kurkumą, sola i pieprzem. Usmażyć 2 żółciutkie omlety.

Na każdy nałożyć pieczarki, złożyć na pół i podawać głodomorom. 

 

 

Zapiekanka z grzybami  

 

1 kg ziemniaków (najlepiej o czerwonej skórce)

30 dag grzybów mieszanych (powinny znaleźć się w mieszance kurki)

1 duża cebula

20 dag sera żółtego gouda

200 ml kwaśnej śmietany 18%

1 jajo

sól, pieprz, ostra papryka

3 łyżki oleju

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry (3-5 mm). Przełożyć do brytfanny do pieczenia albo żaroodpornego naczynia, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przykryć i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30-40 minut (aż ziemniaki zrobią się prawie miękkie).

W tym czasie pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju cebulę. Dodać do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, resztę oleju, chwilę smażyć. Posolić i popieprzyć, odparować na sporym ogniu płyn, ciągle mieszając.

Grzyby z cebulą rozłożyć równomiernie na warstwie ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem solą, odrobiną pieprzu i pietruszką. Wierzch posypać startym grubo serem i posypać delikatnie ostrą papryką. Przykryć i zapiekać jeszcze 10-15 minut. Podawać jako samodzielne danie lub z pieczoną rybą albo mięsem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin