Kotlety z jajek, krokiety z pieczarkami i serem, sos tatarski.doc

(24 KB) Pobierz
Kotlety z jajek

Kotlety z jajek  

 

4 jajka ugotowane na twardo

2 jajka surowe

2-3 łyżki startego żółtego sera

łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki

kajzerka albo bułka tarta

sól, pieprz

olej

bułka tarta do panierowania 

 

Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety.

Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Podawać z sałatą i surówkami. Dobrze pasują do nich także frytki i ziemniaki w innych postaciach. 

 

Krokieciki z pieczarkami i serem  

 

cienkie naleśniki

pieczarki

ser żółty, np. Natan

jajko

bułka tarta 

 

Usmaż cienkie naleśniki, powinny być raczej jasne. Na środek każdego połóż łyżkę usmażonych z solą i pieprzem i pokrojonych w plasterki pieczarek, a na pieczarki plaster żółtego sera. Złóż naleśnik tak, żeby powstał krokiecik, czyli prostokąt, z którego nie wypadnie nadzienie. Teraz każdy z nich maczaj w jajku, a potem w bułce tartej i smaż w głębszym tłuszczu na złoto.

Krokiety są chrupiące, a w środku mają ciągnący się serek. Jeśli ktoś lubi dobry keczup, to niech spróbuje tego dania właśnie z paseczkiem keczupu na wierzchu. 

 

Sos tatarski 

 

200 ml majonezu

150 ml śmietany 18%

czubata łyżka kaparów

2 ogórki konserwowe

garść marynowanych pieczarek

sól, pieprz 

 

Ogórki, grzybki i kapary drobno pokroić, dokładnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Wszystko przyprawić do smaku.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin