Przepisy kulinarne
Dieta:
Stosowana w przewlekłej niewydolności nerek oraz chorobach wątroby w okresie jej niewydolności.
1/2 pęczka włoszczyzny (ok. 5 dag), 1 1/2 szklanki wody, sól, 1 duży ziemniak (ok. 10 dag), 1/2 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki lub 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić, zalać wodą, dodać sól, doprowadzić do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem. Ziemniak umyć, obrać, opłukać, pokroić i dodać do włoszczyzny. Po ugotowaniu wszystkich składników odlać 2-3 łyżki wywaru. Pozostałość przetrzeć lub zmiksować. Z mąki i zimnego wywaru przygotować zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Do zupy na talerzu dodać śmietankę lub jogurt oraz koperek lub natkę.
7 dag królika (bez kości), 1/2 pęczka włoszczyzny (ok. 5 dag), sól, 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka śmietanki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego koperku
Królika opłukać i ewentualnie doczyścić. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić, zalać wodą, dodać sól, włożyć królika i gotować powoli pod przykryciem. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odcedzić wywar (włoszczyznę użyć do innej potrawy). Mięso pokroić. Odmierzyć 1/2 szklanki wywaru, a gdy ostygnie, rozmącić w nim mąkę, dodać mięso i zagotować. Dodać pozostałe składniki, tj. masło, śmietankę, sok z cytryny i koperek, wymieszać.
1 mała cebula, sól, 7 dag dorsza (lub innej chudej ryby), 1 białko jaja, 1 łyżeczka masła, 1 cienki plasterek cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, zalać wodą, ugotować wywar i osolić. Rybę opłukać, ewentualnie doczyścić, włożyć do wrzącego wywaru z cebuli i ugotować. W innym rondelku zagotować wodę z solą, zanurzyć w niej cedzak, wlać białko i ugotować je na twardo. Wyjąć na cedzaku i posiekać. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru na talerz, położyć na niej masło i plasterek cytryny, posypać posiekanym białkiem i natką.
1 ziemniak, 1 marchew, 1 mały seler, sól, 1 białko jaja, 1 łyżka oleju, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 małe kwaśne jabłko, 1 pomidor
Ziemniak, marchew i seler po umyciu zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Zagotować wodę z solą, zanurzyć w niej cedzak, wlać białko i ugotować je na twardo. Wyjąć na cedzaku i posiekać. Olej wlać na głęboki talerz, wsypać posiekaną natkę. Jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z olejem. Ziemniak, marchew i seler obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z olejem. Dodać sól, posiekane białko i wymieszać.
2 łyżki ryżu, 4 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki masła, 3/4 łyżki cukru, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Ryż zalać 1 szklanką zimnej wody, zagotować i odcedzić. Do mleka wlać 4 łyżki wody, zagotować, dodać masło, cukier i ryż. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i utrzymywać w cieple, w stałej temperaturze do czasu ugotowania ryżu. Wyłożyć do kompotierki i posypać cynamonem.
hubira