Tortilla z kurczakiem
ü pół filetu z piersi kurczaka (60g)
ü liść sałaty (10g)
ü 3 plasterki pomidora (21g)
ü średni ogórek (100g)
ü 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
ü ząbek czosnku (7g)
ü łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
ü pół łyżeczki masła (3g)
ü 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g)
ü 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
ü szczypta soli
ü woda
Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części. Pokroić w poprzek na paski. Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso. Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół. Rozgrzać patelnię i przerzucić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu. Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa poczym przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.
Tortilla
ü 1 podwójna pierś z kurczaka
ü 1 puszka pomidorów w kawałkach
ü 1 mała puszka kukurydzy
ü 1 papryka czerwona
ü 1 cebula
ü fix do dań meksykańskich
Pierś pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Po około 6 min dodać pomidory. Dusić do miękkości. Na końcu dodać kukurydzę, dolać ok 150ml wody i 1/2 paczki fixu. Gotowy farsz nakładać na podgrzaną tortille, zawijać w kieszonkę. Polać sosem (majonez+ ketchup +czosnek)
ü 20 dag mąki kukurydzianej
ü 1 łyżeczka soli
ü 1 łyżeczka smalcu
ü 1/4 l wody
Lub:
ü 20 dag mąki pszennej
ü 1 łyżka smalcu
Mąkę połączyć z solą i smalcem. dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).
Meksykańska tortilla
•
opakowanie tortilli pszennych (8 sztuk)
pierś kurczaka
Burritos wraps czosnkowo-ziołowe (marynata do mięsa+dressing)
2 ogórki
2 papryki
łyżka wyłuskanych orzechów arachidowych
4 łyżki kwaśnej śmietany
olej
Etapy przygotowania
1.
Mięso kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Włożyć do miski, wymieszać z marynatą i łyżką oleju. Z mieszanki na dressing i kwaśnej śmietany przyrządzić sos.
2.
Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, oczyścić z nasion, pokroić w wąskie paseczki, dodać ogórki i orzechy, wymieszać.
3.
Mięso obsmażyć na gorącym oleju. Tortille podgrzać. Na ciepłe placki wyłożyć mięso i warzywa, tortille zwinąć w rożki, polać nadzienie śmietanowym dressingiem.
Przepis na ciasto do tortilli
ü 400g maki
ü 1 łyżka soli
ü 6 łyżek smalcu
ü 280 ml gorącej wody
Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas. Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
Tortilla po domowemu
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kebaba, sól, pieprz, chilli, koperek, czosnek
kapusta pekińska, pomidor, ogórek, kukurydza z puszki
majonez, śmietana (jogurt naturalny)
sok z cytryny
tortilla
kurczaka kroimy na kawałki i mieszamy z przyprawą do kebaba. smażymy na patelni przez ok 8 minut.
kroimy kapustę, pomidora, ogórka. mieszamy razem z kukurydzą. doprawiamy solą i kilkoma kroplami cytryny.
przygotowujemy bazę do sosu: mieszamy śmietanę i majonez z solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. wedle uznania dodajemy czosnek, czosnek i chilli, koperek posiekany. i mamy tym sposobem 3 sosy.
4.
podgrzewamy tortille na patelni. kładziemy na talerz, smarujemy sosem, kładziemy mięso, polewamy sosem, kładziemy surówkę i zawijamy.
5.
dobra rada: aby tortilla dobrze się zwijała to na talerz zanim położymy naleśnik kładziemy folie aluminiową i to nią zwijamy naleśnik. smacznego!
ü 2 szkl maki kukurydzianej
ü 1 szkl mąki pszennej
ü 1 łyżka masła
ü Sól
ü wody ile zabierze (ok 300 ml)
To wszystko zagniatam. ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi (dosyć miękkie). Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi sie kilka brązowych plamek na plackach. Wychodzi około 8-10 placków, w zależności od wielkości.Do środeczka najlepszy jest kurczaczek usmażony w woku z przyprawą do kuchni tureckiej, lub meksykańskiej + pomidorki + ogóreczki + papryka + sałata + sos (majonez + ketchup + sos chili +...
juliss1