dialog japo.docx

(13 KB) Pobierz

お好みやき  おこのみやき
 

材料  つくりかた

二人分  ふたりぶん

小麦粉 こむぎこ           100                                               

ベーキングパウダー        小さじ

たまご                    1

しお                      小さじ

こしょう                      少々

白菜 はくさい              100g

ハム                            50g

ケチャップ                    大さじ

サラダ油 (さらだ ) 大さじ

           ハムのかわりにベーコンもおいしい
 

作り方  つくりかた

1 白菜は45cm長さに切り、ハムはせん切りにします。

2 ボールに卵をときほぐし、塩、こしょうをします。小麦粉とベーキングパウダーを入れて、混ぜます。

3 2にハムと白菜を合わせます。

4 フライパンを熱して油をひき3を入れて丸く平らにま とめ、ふたをして、中火で焼きます。

5 お好み焼きを裏返し、固まるまで両面を焼きます。

6 仕上げにケチャップ、マヨネーズ、しょうゆなど好みのものをぬります。


Placek okonomiyaki
 

Produkty

dla dwóch osób:

mąka pszenna         100                                               

proszek do pieczenia      mała łyżeczka

jajko                              1

sól                          mała łyżeczka

pieprz                           szczypta

kapusta pekińska           100g

szynka                           50g

ketchup                          łyżka stołowa

olej sałatkowy                łyżka stołowa

           zamiast szynki można także użyć bekonu
 

sposób przyrządzenia

1 Pokroić kapustę pekińską na paski długości 4-5 cm, a szynkę pokroić na cienkie paski.

2 Do miski wlać jajko, dodać soli i pieprzu. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.

3 Do 2 dodać szynkę i kapustę pekińską.

4 Rozgrzać patelnię, rozsmarować olejem i wlać 3. Uformować płaski, okrągły kształt, przykryć przykrywką i piec na średnim ogniu.

5 Przewrócić placek na drugą stronę, piec po obydwu stronach, aż ciasto zrobi się twarde.

6 Gotowy placek polać ketchupem, majonezem lub sosem sojowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin