お好みやき おこのみやき
材料 つくりかた
二人分 ふたりぶん
小麦粉 こむぎこ 100
ベーキングパウダー 小さじ
卵 たまご 1個
塩 しお 小さじ
こしょう 少々
白菜 はくさい 100g
ハム 50g
ケチャップ 大さじ
サラダ油 (さらだ ゆ) 大さじ
ハムのかわりにベーコンもおいしい
作り方 つくりかた
1 白菜は45cm長さに切り、ハムはせん切りにします。
2 ボールに卵をときほぐし、塩、こしょうをします。小麦粉とベーキングパウダーを入れて、混ぜます。
3 2にハムと白菜を合わせます。
4 フライパンを熱して油をひき3を入れて丸く平らにま とめ、ふたをして、中火で焼きます。
5 お好み焼きを裏返し、固まるまで両面を焼きます。
6 仕上げにケチャップ、マヨネーズ、しょうゆなど好みのものをぬります。
Placek okonomiyaki
Produkty
dla dwóch osób:
mąka pszenna 100
proszek do pieczenia mała łyżeczka
jajko 1
sól mała łyżeczka
pieprz szczypta
kapusta pekińska 100g
szynka 50g
ketchup łyżka stołowa
olej sałatkowy łyżka stołowa
zamiast szynki można także użyć bekonu
sposób przyrządzenia
1 Pokroić kapustę pekińską na paski długości 4-5 cm, a szynkę pokroić na cienkie paski.
2 Do miski wlać jajko, dodać soli i pieprzu. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
3 Do 2 dodać szynkę i kapustę pekińską.
4 Rozgrzać patelnię, rozsmarować olejem i wlać 3. Uformować płaski, okrągły kształt, przykryć przykrywką i piec na średnim ogniu.
5 Przewrócić placek na drugą stronę, piec po obydwu stronach, aż ciasto zrobi się twarde.
6 Gotowy placek polać ketchupem, majonezem lub sosem sojowym.
staszekfilar