zupy.doc

(52 KB) Pobierz

Kuchnia bułgarska ZUPY

 

Bob czorba

 

Składniki: 200g białej fasoli, 3 łyżki oleju, 2 cebule, kawałek selera, 2 marchewki, łyżka mąki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mielonej papryki, dżodżen (rodzaj bułgarskiej mięty), sól

 

Fasolę płuczemy i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy ją, dodajemy 7 - 8 szklanek wody i gotujemy. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i seler. Gdy fasola zmięknie robimy zasmażkę. Drobno pokrojona cebulę dusimy w oleju aż zrobi się szklista. Dodajemy do niej mąkę i przysmażamy aż mąka zrobi się złocista. Do mąki z cebulą dodajemy koncentrat pomidorowy i pieprz. Następnie zasmażkę rozcieńczamy odrobiną wywaru z fasoli i całość dodajemy do reszty zupy. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy posypaną drobno posiekanym dżodżen. Bułgarzy do bob czorby podają pieczywo oraz małe ostre papryczki, które pogryzają po kawałku, aby zaostrzyć smak potrawy.

 

 

 

Cebulowa czorba


Składniki: 4 - 5 cebule, 3 łyżki masła (lub oleju), 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego, 4 cienkie kromki chleba pszennego, 200 g startego sera żółtego lub feta, sól

Pokrojone w cienkie plasterki cebule dusimy w maśle (oleju) do uzyskania złotego koloru i posypujemy je mąką. Trzymamy na ogniu i mieszamy, aż mąką zrobi się brązowa. Dolewamy litr ciepłej wody, dorzucamy pieprz, solimy do smaku i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Usuwamy skórkę z czterech kromek chleba i kroimy je w kostkę. Gotującą się czorbę nalewamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy na górze kosteczki chleba i wszystko posypujemy startym serem. Zapiekamy w uprzednio podgrzanym piekarniku przez 10 minut.

Możemy cebulowej czorby nie zapiekać w piekarniku. Układamy w wazie kostki chleba, posypujemy serem i zalewamy gotującą się czorbą. Przykrywamy i konsumujemy po upływie 20 minut.

 

Czorba ogrodnika z czosnkiem


Składniki: 2 marchewki, 1 mały seler (lub 1/2 dużego), 2 korzenie pietruszki, 1 cebula, 5 - 6 ząbków czosnku, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól

Do 1 litra gotującej się posolonej wody wrzucamy pokrojona w kostkę marchewkę i seler, przetarte drobną tarką korzenie pietruszki, pokrojoną drobno cebulę i posiekane ząbki czosnku. Gotujemy na umiarkowanym ogniu. Zasmażamy mąkę na oleju i dodajemy do niej przecier pomidorowy, rozrobiony w 1/2 szklance bulionu z gotujących się warzyw, oraz pieprz. Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, mieszając dodajemy stopniowo zasmażkę. Podajemy czorbę posypaną posiekaną pietruszką.

 

Czorba z cukinią i ryżem


Składniki: 1/2 kg cukini, 1 łyżka ryżu, 2 łyżki oleju, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki startego sera feta, sól

Obrane i pokrojone w kostkę cukinie gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody wraz z ryżem aż zmiękną. Dolewamy olej i 4 szklanki ciepłej wody. Gdy się wszystko zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy czorbę zimną, wymieszaną z jogurtem naturalnym i posypaną startym serem feta.

 

 

Czorba z cukinią


Składniki: 1/2 kg cukini, 1 pęczek dymki, 1 marchewka, kawałek selera, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 - 3 pomidory, 1 łyżka mąki, 2 łyżki masła, jajko, szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, sól

Dusimy w oleju drobno pokrojoną cebulkę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Solimy i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy papryką, mieszamy, stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy cztery szklanki gorącej wody i podkręcamy ogień. 15 minut po zagotowaniu, dodajemy obrane i przetarte pomidory. Gotujemy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażamy mąkę na maśle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę, dolewamy stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koperkiem.

 

 

Czorba z dymką


Składniki: 2 pęczki dymki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki ryżu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól

Obrane, umyte i drobno pokrojone cebulki wrzucamy do 1 litra gotującej się wody. Przyprawiamy do smaku solą i dodajemy olej. Po 5 - 6 minutach dorzucamy ryż. Gotujemy przez kolejne 20 minut na umiarkowanym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy uprzednio rozmieszany jogurt. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

 

 

Czorba z serem feta


Składniki: 2 cebule, 1/2 selera, 2 marchewki, 4 ziemniaki, 10 - 12 mirabelek, 150 g sera feta, 1/2 szklanki mąki, pomidor, 1/2 szklanki mleka, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól

Do litra posolonego wrzątku wrzucamy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki, seler i ziemniaki, oraz mirabelki. Gotujemy na umiarkowanym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy do zupy ser feta pokrojony w kostkę i obtoczony w mące. Po pięciu minutach dodajemy obrany i starty na tarce pomidor. Kontynuujemy gotowanie do momentu, aż zupa nie zacznie kipieć. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia, dolewamy mleko i posypujemy posiekaną pietruszką. Czorbę podajemy ciepłą.

 

 

Kurban czorba po rodopsku

 

Składniki: 2 kg chudej baraniny, 150 g baraniej wątroby, sól

 

Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki około 40 - 50g i wrzucamy je do zimnej wody. Wątrobę oczyszczamy, polewamy wrzątkiem, kroimy na kawałki i dorzucamy do mięsa. Kurban gotujemy na umiarkowanym ogniu. Przed zagotowaniem zbieramy powstałą pianę i dodajemy sól. Kurban gotujemy cały czas na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.

 

Prawdziwa kurban czorba nie posiada przypraw. W Rodopach podawana jest zarówno jako zupa oraz jako danie główne.

 

 

Kwaśna czorba


Składniki: 1/2 kg tłustej baraniny, szklanka mąki, 2 żółtka, szklanka octu winnego, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego, sól

Kroimy mięso na kawałki i gotujemy w 1 i 1/2 litra wody, aż zmięknie. Solimy i dodajemy podpieczoną na suchej patelni mąkę, wymieszaną w pół szklance letniej wody. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. W oddzielnym naczyniu mieszamy żółtka i ocet. Dodajemy do czorby mieszając. Przed podaniem posypujemy czarnym pieprzem.

 

Zupa z kurczaka „Pileszka”

 

Składniki: 1/2 kurczaka, 1/2 wiązki włoszczyzny, 1 cebula, 2 łyżki masła lub oleju, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka papryki w proszku, pół szklanki makaronu typu nitki, pieprz, sól, natka pietruszki

 

Pokroić kurczaka na drobne kawałki i ugotować w posolonej wodzie. Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę oraz pieprz w ziarnach. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z bulionu. Bulion odcedzamy. Następnie przygotowujemy zasmażkę. Masło, mąkę i czerwoną paprykę podsmażamy i następnie rozcieńczamy odrobiną bulionu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zasmażkę do reszty bulionu. Gotujemy wszystko przez chwilę i dodajemy makaron. Gdy makaron będzie już ugotowany dodajemy uprzednio wyjęte mięso i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki

 

Postna zupa pomidorowa

 

Składniki: 1 kg pomidorów, 4 papryki, 4 - 5 ziemniaków, 2 łyżki ryżu, 1 łyżka mąki, wiązka pietruszki, sól

 

Obieramy i kroimy drobno pomidory. Gotujemy je razem z pokrojonymi paprykami i ziemniakami w solonej wodzie. Po 15 - 20 minutach gotowania dodajemy ryż. Jak ryż będzie już prawie miękki dodajemy mąkę rozmieszaną wcześniej z odrobiną wody, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy.

 

Rosół z ziemniakami


Składniki: 1 kurczak (ok. 600 g), 3 cebule, 3 łyżki masła, 3-4 ziemniaki, 2-3 pomidory, łyżka posiekanej świeżej czubricy (lub łyżeczka suszonej czubricy), sól

Gotujemy kurczaka wraz z posiekaną cebulą i masłem. Wyjmujemy go i usuwamy kości. Mięso kroimy w małe kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach gotowania dodajemy obrane i starte na grubej tarce pomidory, solimy. Na koniec dodajemy czubrycę.

 

Tarator


Składniki: 300 - 400 g ogórków długich, 500 g naturalnego jogurtu, 3 - 4 orzechy włoskie, 5 - 6 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju, świeży koperek, sól

Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je rozmieszanym jogurtem z odrobiną wody (100 - 200 ml). Dodajemy obrane i zmiażdżone orzechy i czosnek (można do nich dodać łyżeczkę octu winnego). Na koniec dodajemy olej, łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku solą. Tarator je się schłodzony. Jest on świetnym chłodnikiem w upalne letnie dni.

Trienica

 


Składniki: szklanka mąki, cebula, 2 łyżki masła (oleju, smalcu), łyżeczka czerwonej papryki, sól

Przesiewamy mąkę i spryskujemy ją posoloną wodą (lub możemy moczyć ręce w posolonej wodzie, obtaczać je w mące i pocierać). Celem tego zabiegu jest uzyskanie "okruszków" mąki. Po wysuszeniu kluseczek, przesiewamy je by wyeliminować nadmiar mąki. Przesiane kluseczki wrzucamy do 1 litra wrzącej wody (lub do wrzącego soku z kiszonej kapusty). Gdy się ugotują wyjmujemy je łyżką cedzakową i kładziemy je na blaszce, do której dolewamy trochę wody lub soku z kapusty, w którym kluseczki były gotowane. Zasmażamy w tłuszczu posiekaną cebulę, posypujemy papryką i wrzucamy do blaszki. Pieczemy w umiarkowanym piekarniku. Dodajemy z powrotem do wody lub soku, w którym były gotowane kluseczki i podajemy.

 

 

Ziemniaczana czorba z pomidorami


Składniki: 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków, 2 korzenie pietruszki, 3 cebule, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, 5 - 6 pomidorów, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, 2 żółtka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do 1 litra gotującej się wody. Gotujemy przez 15 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy pokrojone drobno i poprzednio podduszone w tłuszczu korzenie pietruszki oraz cebulę. Pomidory przecieramy na grubej tarce. Sok z pomidorów dodajemy do gotujących się warzyw. Po kolejnych 15 minutach gotowania dodajemy utarte pomidory i zwiększamy ogień. Po ponownym zagotowaniu dodajemy czerwoną paprykę i rozbite żółtka wszystko mieszając. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Zupa z cukini

 

Składniki: dwie średniej wielkości cukinie, 100 g ryżu, 50 g masła, natka kopru, 300 g mleka, 1 cebula, 1 marchewka, jajko, 250 ml jogurtu naturalnego, sól, curry, pieprz

 

W średnio dużym garnku zagotowujemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę, masło oraz łyżeczkę soli. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone drobno cukinie. Po pięciu minutach gotowania dodajemy także ryż. Gotujemy przynajmniej przez kolejne 20 minut, po czym dodajemy mleko, posiekany koper oraz szczyptę curry i pieprzu. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia oraz dodajemy jogurt wymieszany z jajkiem. Zupę podajemy na ciepło.

 

 

Zupa z kuleczkami po plewensku


Składniki: 200 g mielonej cielęciny, 7 - 8 szklanek bulionu z kostki rosołowej lub z kości, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 cebula, 1 - 2 papryki czerwone, 1 - 2 pomidory, 2 łyżki kaszy mannej, 1 łyżka mąki, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g sera żółtego, 2 jajka, 3 łyżki masła roślinnego, pieprz, posiekana natka pietruszki, sól

Do gotującego się bulionu dorzucamy pokrojoną cebule, marchewkę i seler. Po chwili gotowania dorzucamy pokrojone papryki i pomidory, masło roślinne i solimy. Z mielonego mięsa, kaszy mannej, startego sera żółtego, 1 jajka i pieprzu wyrabiamy masę i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy w mące i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut na umiarkowanym ogniu. Pod koniec gotowania dolewamy wymieszane drugie jajko z jogurtem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i doprawiamy pieprzem do smaku.

 

Zupa z soczewicy

 

Składniki: 30 g soczewicy, 2 marchewki, 1 por, łyżka maki, 3-4 ząbki czosnku, gałązka czubricy, ocet winny, sól

 

Umytą soczewicę pozostawiamy w zimnej wodzie na parę godzin. Płuczemy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy dodając drobno pokrojony por, czubricę oraz startą marchewkę. Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodajemy mąkę wymieszaną w odrobinie wody. Zupę solimy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dodajemy odrobinę octu winnego oraz zmiażdżony czosnek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin