CHÓW ZWIERZĄT.docx

(156 KB) Pobierz

 

CHÓW ZWIERZĄT

 

18.09.2010

 

SKŁAD CHEMICZNY PASZ

Analiza zootechniczna:

sucha masa - substancja organiczna i nieorganiczna zawarta w paszy pozostała po odparowaniu wody

·         oznaczanie: wysuszenie próby badanej paszy w suszarce w 105 stopniach C w ciągu 3 godzin i zważenie pozostałości

 

popiół surowy - substancja mineralna pozostała po całkowitym spaleniu substancji organicznej w paszy

·         oznaczanie: polega na spaleniu próbki paszy w piecu MUFLOWYM w temperaturze 550stopni C w ciągu 8 godzin. Obliczamy na zasadzie różnicy przed i po spaleniu

 

tłuszcz surowy - substancja organiczna wyekstrahowana rozpuszczalnikami organicznymi. Zaliczamy tu tłuszcze właściwe, wolne kwasy tłuszczowe, barwniki i karoteny

·         oznaczanie: polega na ekstrakcji tłuszczu eterem etylowym w aparacie SOXHLETA i wagowym określeniu jego ilości

 

białko ogólne (właściwe) - grupa związków składających się z białka właściwego i innych substancji białkowych i niebiałkowych zawierających w sobie azot

·         oznaczanie: metoda KIELDAHLA. Jest to metoda pośrednia, oznaczamy azot w końcowej części analizy i przeliczamy na białko, mnożąc przez przelicznik 6,25 (w 100g białka jest 16g azotu)

 

włókno surowe - frakcja węglowodanów w nierozpuszczalnych kwasach, zasadach i rozpuszczalnikach organicznych. Do tej frakcji należy celuloza (błonnik), ligniny, pentozany i femicelulozy

·         oznaczanie: polega na ilościowym oznaczeniu substancji organicznych nierozpuszczalnych podczas gotowania w rozcieńczonym kwasie siarkowym

 

WPŁYW ŻYWIENIA NA ZDROWOTNOŚĆ I PRODUKCYJNOŚĆ ZWIERZĄT

Prawidłowe żywienie:

·         ma wpływ na wzrost, rozwój i budowę zwierząt

·         niedobór odbija się na budowie zwierząt

·         ma wpływ na produkcyjność (prawidłowe i irracjonalne żywienie wpływa na jakość produkowanych jaj, wełny i mięsa)

·         płodność i plenność zwierząt, szczególnie w okresie rozrodczym. Należy prawidłowo odżywiać samicę przed pokryciem. Ma to pozytywny wpływ na ilość komórek jajowych

·         żywotność zarodków

·         żywotność zwierząt - zwiększa odporność na choroby

·         intensywne żywienie pozwala na doskonalenie, pełne ujawnienie się cech genetycznych

 

strawność - stopień wykorzystania paszy przez zwierzę gospodarskie

·         metody określania strawności: matematyczne¸ laboratoryjne, na zwierzętach

 

Współczynnik strawności:

P - ilość składnika wybranego w paszy

K - ilość składnika wydalanego w kale

 

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych

·         zależne od zwierzęcia: gatunek, typ użytkowy (mięsny, mleczny), rasa, wiek, stan zdrowia, płeć, stan fizjologiczny, temperatura otoczenia

·         zależne od paszy: rodzaj i skład paszy, poziom żywienia, sposób przygotowania do skarmienia, smak, zmiany diety i ilość wypijanej wody

 

Procesy przemiany materii:

·         Synteza (anabolizm) - proces tworzenia związany z gromadzeniem energii

·         Rozkład (katabolizm) - proces związany z uwalnianiem energii

Zwierzę pobiera energię z paszy, która ulega przemianom.

 

Schemat przemian energetycznych:

Energia brutto  (100%)

- energia kału (30%)

= energia strawna (70% energii brutto)

- energia moczu i gazów jelitowych (2-5%)

= energia metaboliczna (65% energii brutto)

- energia cieplna (2-5%)

= energia netto (60% energii brutto)

 

energia brutto (surowa) - energia pobrana w paszy (100%)

energia strawna - ta część energii, która powstaje po odjęciu energii brutto zawartej w kale

energia metaboliczna - energia fizjologicznie użyteczna, którą zwierzę wykorzystuje w procesach życiowych

energia netto, którą dzielimy na:

·         bytową (35%) wykorzystywana do funcjonowania zwierząt

·         produkcyjna (25%) wykorzystywana na wyprodukowanie jaj, mleka, mięsa

 

Na szybkość przemian ma wpływ: gatunek, masa, cechy osobnicze, warunki środowiskowe (żywienie)

 

Przemiana węglowodanów:

Węglowodany stanowią główny składnik energii oraz materiał budulcowy komórek zwierzęcych, np. odpowiadają za produkcję tłuszczów zapasowych trzody chlewnej. Przemiany węglowodanów przebiegają w cyklu zamkniętym.

ROZKŁAD -> SYNTEZA ->ROZKŁAD

Ad. 1.      cukry złożone  ------------------------------>  cukry proste (wątroba, mięśnie)

                                              enzymy amylolityczne

 

Ad. 2       cukry proste  ---------------------> GLIKOGEN

 

Ad. 3       GLIKOGEN  z uwolnieniem energii w wątrobie z krwią     (wątroba ) glukoza, (mięśnie)  

                                                                                                                          kwas mlekowy

Przemiana tłuszczów                             

·         dostarczenie organizmowi energii

·         ochrona narządów wewnętrznych od uszkodzeń i wstrząsów

·         tworzenie izolacji cieplnej

·         natłuszczanie włosów i skóry

·         rozpuszczanie witamin A, D, E, K

Tłuszcze rozkład (odbywa się przy dużym udziale wątroby i żółci)- glicerol i kwasy tłuszczowe i w tej postaci są wchłanianie przez jelita, gdzie następuje później synteza. W wyniku syntezy powstają dwa rodzaje tłuszczów:

·         narządowy (strukturalny) niezbędny składnik każdej komórki. Jego ilość nie zmienia się nawet po głodzeniu organizmu

·         zapasowy stanowi źródło energii, gromadzi się w warstwie podskórnej

 

Rola białek                                                  

·         niezbędny podstawowy budulec całego organizmu.

·         wchodzi w skład hormonów i enzymów.

·         może stanowić źródło energii.

·         wykorzystywana do wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Białko z paszy pod wpływem enzymów proteolitycznych rozkłada się na aminokwasy, które z krwią przez wątrobę wędrują do tkanek.

Część aminokwasów rozkłada się w procesie dezaminacji lub dekarboksylacji. Natomiast pozostałe biorą udział w procesie biosyntezy białka przy udziale kwasów nukleinowych.

 

Składniki mineralne: w 90% są w kościach, 10% w tkankach, w płynach ustrojowych, w enzymach. dzielimy je na:

·         makroelementy (więcej niż 0,01%)  C, H, O, N, P, S, Ca, Na, Cl, Mg, K - wszystkie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

·         mikroelementy (mniej niż 0,01%, bądź ilości śladowe) J, Mn, Cu, Co, Zn, Mo, Se, Fe

 

Makroelementy:

Wapń (Ca) - podstawowy składnik kości, reguluje pracę serca, bierze udział w krzepnięciu krwi. Fosfor łączone z wapniem Ca2 - 1P

·         niedobór wapnia powoduje zahamowania wzrostu, porażenie kończyn, łamikost i krzywicę

·         źródła wapnia są pasze roślinne (siano, zielonka), dodatki mineralne (kreda, fosforany)

Fosfor (P) -  bierze udział w procesach odziedziczalności, reguluje przemianę materii, przenosi energię w organizmie. Jest składnikiem ciał morfotycznych krwi

·         brak fosforu powoduje osłabienie organizmu, utratę apetytu, krzywicę, spadek wydajności

·         źródłem fosforu są pasze pochodzenia zwierzęcego (mleko), ziarna zbóż i roślin oleistych i fosforany wapniowe magnezowe

Magnez (Mg) - bierze udział w procesach metabolicznych. 70% znajduje się w kościach, 30% w tkankach i płynach ustrojowych

·         niedobór powoduje nadmierną pobudliwość, rozszerzenie naczyń krwionośnych, tężyczkę magnezową.

·         dużo fosforu zawierają rośliny motylkowe, liście buraczane, ziarna zbóż

Sód (Na) - występuje w osoczu i tkankach surowicy krwi

·         niedobór powoduje utratę apetytu i zahamowanie wzrostu

·         źródło: chude mleko, buraki pastewne, słomy, trawy, sól kuchenna

Potas (K) - podstawowy składnik komórek

·         niedobór powoduje utratę apetytu

·         źródło: buraki pastewne, trawę

Chlor (Cl) - składnik komórek i płynów ustrojowych. Poprawia właściwości smakowe paszy, działa dietetycznie, pobudza wydzielanie śliny, wzmaga trawienie skrobi

·         występuje w soli kuchennej

Siarka (S) - jest składnikiem zrogowaciałych części (włosy, rogi, wełna)

·         niedobór - zaburzenia w przemianie materii

·         źródło - siarczan amunowy lub sodowy

 

Mikroelementy:

Żelazo (Fe) - podstawowy składnik hemoglobiny krwi, największe zapotrzebowanie mają oseski (90% w mleku matki). Wyjątkiem jest trzoda chlewna, gdzie podawana jest w zastrzyku

·         niedobór - anemia

Miedź (Cu) - pierwiastek potrzebny do tworzenia hemoglobiny. Bierze udział w budowie enzymów

·         niedobór - hamowanie wzrostu, osłabienie układu kostnego

·         źródła - ziarna zbóż, śruty poekstrakcyjne

Kobalt (Co) - składnik wit. B12 oraz składnik hemoglobiny

·         niedobór - występuje u przeżuwaczy

Jod (J) - składnik hormonu tarczycy (tyroksyny), który reguluje przemianę materii

·         niedobór - wzrost tarczycy (tzw wole)

·         źródło - pasze pochodzenia zwierzęcego

Mangan (Mn) - pierwiastek niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozmnażania, uczynnia enzymy

Molibden (Mo) - niezbędny do wzrostu i rozwoju, występuje zazwyczaj w nadmiarze. Zawartość nie może przekraczać 10mg na 1kg suchej masy

Cynk (Zn) - niezbędny do wzrostu zwierząt. Zapotrzebowanie - 50mg/1kg suchej masy

Selen ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin