Pomidory faszerowane.doc

(21 KB) Pobierz
Pomidory faszerowane

 

Pomidory faszerowane

 

Składniki:

 

·       6 pomidorów, 10 dag kuskusu, 20 dag wędzonej szynki,

·       2 jajka, 1 łyżka startego żółtego sera,

·       1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła,

·       1 niepełna szkl. śmietany 22%

·       1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku, przyprawa do zup w płynie,

·       sól, pieprz.

 

Wykonanie:

 

Pomidory umyć, odciąć czapeczki, wydrążyć, posolić wewnątrz, ułożyć na talerzu przecięciem do dołu. Kuskus zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do zup, gdy kasza wchłonie wodę, rozdrobnić ją widelcem. Szynkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jajkami, czosnkiem przeciśniętym, gorącym kuskusem, śmietaną, natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.

Wydrążone pomidory napełniać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, położyć na nich po kawałeczku masła i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i zapiekać 15 min.

 

 

 

 

                                          Smacznego !!! J

Zgłoś jeśli naruszono regulamin