Składniki:
· 6 pomidorów, 10 dag kuskusu, 20 dag wędzonej szynki,
· 2 jajka, 1 łyżka startego żółtego sera,
· 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła,
· 1 niepełna szkl. śmietany 22%
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku, przyprawa do zup w płynie,
· sól, pieprz.
Wykonanie:
Pomidory umyć, odciąć czapeczki, wydrążyć, posolić wewnątrz, ułożyć na talerzu przecięciem do dołu. Kuskus zalać wrzątkiem z dodatkiem przyprawy do zup, gdy kasza wchłonie wodę, rozdrobnić ją widelcem. Szynkę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jajkami, czosnkiem przeciśniętym, gorącym kuskusem, śmietaną, natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem.
Wydrążone pomidory napełniać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, położyć na nich po kawałeczku masła i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i zapiekać 15 min.
Smacznego !!! J
kalina745