Piernik przekładany.doc

(22 KB) Pobierz
Piernik przekładany

 

 

 

Piernik przekładany

 

Składniki Na ciasto :

 

·         500 g mąki

·       100 g cukru

·       1 łyżeczka sody

·       1 paczuszka cukru waniliowego

·       125 g margaryny

·       150 g miodu

·       2 jajka

·       Na krem:

·       250 ml mleka

·       2 żółtka

·       1 łyżka mąki ziemniaczanej i maki pszennej

·       150 g cukru

·       50 ml mocnego naparu z kawy

·       250 g masła

              Do dekoracji: polewa i posiekane orzechy

 

Sposób przyrządzenia:

 

1.    Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i cukrem waniliowym, dodać margarynę i posiekać ją nożem. Wlać rozpuszczony miód i jajka. Całość szybko zagnieść na ciasto.

2.    Ciasto podzielić na trzy części i każdy placek piec osobno w temp. 200° C przez 10 min na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej maką.

3.    Przygotować krem. Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, mleko. Całość zagotować.

4.    Utrzeć masło i dodawać do niego po jednej łyżce ostudzonej masy budyniowej. Dodać kawę.

5.    Placki przełożyć kremem, a na samym wierzchu posmarować polewą i posypać posiekanymi orzechami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin