Składniki Na ciasto :
· 500 g mąki
· 100 g cukru
· 1 łyżeczka sody
· 1 paczuszka cukru waniliowego
· 125 g margaryny
· 150 g miodu
· 2 jajka
· Na krem:
· 250 ml mleka
· 2 żółtka
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej i maki pszennej
· 150 g cukru
· 50 ml mocnego naparu z kawy
· 250 g masła
Do dekoracji: polewa i posiekane orzechy
Sposób przyrządzenia:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i cukrem waniliowym, dodać margarynę i posiekać ją nożem. Wlać rozpuszczony miód i jajka. Całość szybko zagnieść na ciasto.
2. Ciasto podzielić na trzy części i każdy placek piec osobno w temp. 200° C przez 10 min na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej maką.
3. Przygotować krem. Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać obie mąki, mleko. Całość zagotować.
4. Utrzeć masło i dodawać do niego po jednej łyżce ostudzonej masy budyniowej. Dodać kawę.
5. Placki przełożyć kremem, a na samym wierzchu posmarować polewą i posypać posiekanymi orzechami.
kalina745