Tort makowo.doc

(20 KB) Pobierz
Tort makowo- budyniowy

 

 

 

Tort makowo- budyniowy

 

Składniki:

 

·       15 dag maku

·       5 dag mąki

·       4 jaja

·       10 dag cukru

·       łyżeczka proszku do pieczenia

·       2 budynie śmietankowe

·       ¾ l mleka

·       3 banany

·       biszkopty

·         galaretka pomarańczowa

 

Mak sparzyć; odcedzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i 2 łyżkami wody na pianę. Dodać mąkę, proszek i mak. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową. Przełożyć do tortownicy, piec 30-40 min. (200 stopni). Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami bananów, schłodzić. Na wierzchu ułożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin