EGZAMIN - HOTELARSTWO.doc

(26 KB) Pobierz

EGZAMIN Z HOTELARSTWA (DR B. WŁODARCZYK)

 

 

1.     Wyjaśnij różnicę między łańcuchem hotelowym a grupą markową.

2.     Wyjaśnij pojęcia:

a. rotel

b. bungalow

c. B&B

d. usługa hotelowa

e. Bermuda Plan

3.     Podaj 5 cech usługi hotelowej.

4.     Jakie są cele kategoryzacji?

5.     Czym różni się kategoryzacja od standaryzacji?

6.     Wyjaśnij pojęcia:

a.       franchising

b.     outsourcing

c.      timesharing

d.     karawanseraj

7.     Co to jest:

a.       Yield

b.     ADR

c.      GOPPar

8.     Napisz kiedy i gdzie powstały w Polsce:

a.       pierwsze hospicjum

b.      Marywil

9.     Narysuj schemat formuły gościnności.

10. Napisz 6 obiektów hotelarskich (zgodnie z ustawą), podaj na ile grup kategoryzacyjnych się dzielą i jakie mają oznaczenia:

 

OBIEKT                       LICZBA KATEGORII                 OZNACZENIE

...                                               ...                                               ...

11. Dopasuj znadnia z życiorysów do osób:

a.       Cesar Ritz: - zanim zaczął działalność hotelarską zgłębił tajniki restauracyjne

                        -  praktykował w hotelu Rigi-Kulum

b.      Conrad Nicholson Hilton: - jego dewizą były slowa: „...ani jeden cal           kwadratowy powierzchni hotelu nie powinien się zmarnować...“

                                                - przejął hotele Waldorf

c.       Kemmons Wilson: - jako pierwszy stosował franchising

                                    - (drugiego nie pamiętam jakie było...)

d.      Stefan Czetwertyński: -odbywał praktykę zawodową w paryskim Ritzu i w Grandzie w Lucernie

                                           - otworzył restaurację i kawiarnię a hotelu Europejski w Warszawie (po wojnie)

e.       Leonard Wellman: - pisał artykuły dla miesięcznika Hotelarz

                                     - zorganizował XXIV kongres Ho-Re-Ca

12. Wymień 5 systemów (w każdym co najmniej po 2 łańcuchy), które mają swoje hotele w Polsce.

 

 

13. Na podstawie opisów rozpoznaj co to za obiekt:

a.       ...- boarding house

b.      ...-stanica

c.       ...- botel

14. Powiedz czy zdania są prawdziwe (T) czy fałszywe (N):

a.       Od 1 stycznia 2006 r. Funkcje wojewody przejmuje marszałek.

b.      Potrzeba poczucia bezpieczeństwa i opieki to potrzeby społeczne

c.       Podstawowym produktem hotelu jest gościnność.

d.      ...nie pamiętam

e.       ...nie pamiętam

15. Podziel obiekty ze względu na dostępność i omów je.

16. Co to jest?

a.       parador

b.      pousadas

c.       ryokan

17. Z opisu wybierz usługi i wpisz w odpowiednią rubrykę tabeli:

a.       usługi dodatkowe uzupełniające:...

b.      usługi dodatkowe fakultatywne:...

c.       usługi dodatkowe towarzyszące:...

d.      dodatkowe usługi/wyposażenie dobrowolne:...

e.       usługi obce:...

18. Podaj 5 największych systemów hotelowych ze względu na:

a.       liczbę hoteli:...

b.      liczbę pokoi:...

19. Na postawie opisu rozpoznaj:

a.       rodzaj obiektu

b.      kategorię

c.       typ

20. Oblicz następujące wskaźniki:

a.       wielkość obiektu względem pokoi i miejsc noclegowych

b.      potencjał obiektu (pokoje i miejsca noclegowe) w dniach...

c.       nominalną liczbę noclegów w daniach...

d.      liczbę udzielonych noclegów

e.       wskaźnik wykorzystania miejsc noclegowych

f.        zdolność usługową obiektu w roku ...

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin