pasztet pieczarkowy
ęłęóSkładniki
(na małą blaszkę- keksówkę)
ok 800 g pieczarek
1 większa marchewka
sól
pieprz
majeranek
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (jeśli dostępna)
1/2 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
3 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
trochę oleju do wysmarowania formy i otreby do podsypania blaszki (lub bułka starta)
Wykonanie
Pieczarki oczyszczam, wrzucam do garnka z osoloną wodą i gotuję ok 15 minut, marchewkę obieram, kroję w kostkę i podgotowuję chwilę w niewielkiej ilości wody. Warzywa odsączam na sitku. Płatki mielę chwilę w blenderze, zalewam gorącą wodą (ok 3/4 szklanki). Warzywa przepuszczam przez maszynkę do mielenia, dodaję posiekaną drobno natkę, majeranek (łyżeczka), sól (ok łyżki) , pieprz (1/2 łyżeczki), wymoczone płatki, kaszę manną, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładam masę do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej otrębami blaszki i piękę w piekarniku ok godziny aż wierzch się zezłoci.
ZlotaLwica-666