2 pasztet piecz.rtf

(1 KB) Pobierz

pasztet pieczarkowy

 

ęłęóSkładniki

(na małą blaszkę- keksówkę)

ok 800 g pieczarek

1 większa marchewka

sól

pieprz

majeranek

kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (jeśli dostępna)

1/2 szklanki kaszy manny

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

3 łyżki oleju roślinnego

3 ząbki czosnku

trochę oleju do wysmarowania formy i otreby do podsypania blaszki (lub bułka starta)

Wykonanie

Pieczarki oczyszczam, wrzucam do garnka z osoloną wodą i gotuję ok 15 minut, marchewkę obieram, kroję w kostkę i podgotowuję chwilę w niewielkiej ilości wody. Warzywa odsączam na sitku. Płatki mielę chwilę w blenderze, zalewam gorącą wodą (ok 3/4 szklanki). Warzywa przepuszczam przez maszynkę do mielenia, dodaję posiekaną drobno natkę, majeranek (łyżeczka), sól (ok łyżki) , pieprz (1/2 łyżeczki), wymoczone płatki, kaszę manną, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładam masę do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej otrębami blaszki i piękę w piekarniku ok godziny aż wierzch się zezłoci.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin