weggggg.docx

(15 KB) Pobierz

Skrótowe tłumaczenie:
Tofu (firm lub extra firm) jak najbardziej wyciśnięte
Dodatkowo należy tofu włożyć do woreczka z tkaniny i wycisnąć z tofu ostatki wody.
Suche tofu rozetrzeć w misce
Następnie
W zależności od indywidualnego smaku dodajemy ulubionych przypraw:
1 szklanka świeżych liści bazylii (drobno posiekanych)
2 ząbki świeżego czosnku
Kilka szczypt włoskich sproszkowanych przypraw
1-2 łyżeczki soli
Kilka szczypt pieprzu
1 łyżka stołowa świeżego soku z cytryny (ewentualnie kwasku cytrynowego)

Następnie
1/2 szklanki suszonych drożdży dietetycznych (nutritional yeast) one właśnie dają ostateczną konsystencję i smak sera wegańskiego

Wszystko dokładnie wymieszać.

Taki ser można używać do pizzy i innych dań z serem.

Pozdr.

 

Składniki: http://puszka.pl/img/servings.gifdla 4 osób

2 główki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
pół łyżeczki bazylii
sól

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gifdo 15 min.

1. Obrany ze skórek czosnek zmiksować, dodać sól, bazylię, 2 łyżki oliwy i przełożyć do słoika.
2. Zalać resztą oliwy.

Składniki: http://puszka.pl/img/servings.gifdla 2 osób

1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka sojowego
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gifdo 15 min.

mieszamy razem olej i mleko sojowe, po czym dodajmy sól i musztardę. Miksujemy bądz mieszamy wszystko do powstania jednolitej konsystencji i wlewamy na rozgrzaną patelnię.
Powoli wsypujemy mąkę jednoczesnie cały czas mieszając.
mieszamy aż wszytko przybierze konsystencję roztopionego sera zółtego

Składniki:

1 duża cebula
olej
przyprawy
kostka drożdzy

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gifdo 15 min.

1 dużą cebulę pokrojoną w półkrążki usmażyć na oleju na miękko, przyprawić dowolnie (majeranek, papryka, kminek, czosnek...). Kostkę drożży pokruszyć na niewielkie kawałki wrzucić drożdże do cebuli i szybko zamieszać, smażyć jeszcze ok. 30 sekund (drożdże rozpływają się całkiem).

Wskazówki i uwagi:

Ja to bardzo lubię z chlebem. Użycie tego na pizzy wygląda na niezły pomysł. Może wtedy nie smażyć cebuli na całkiem miękko, bo w piekarniku jeszcze 'dojdzie'.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin